Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
26. 5. 2016,
21.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Antonio Conte Italija Euro 2016 Siniša Anđelković

Četrtek, 26. 5. 2016, 21.00

6 let, 6 mesecev

PREDSTAVITEV UDELEŽENKE EURA 2016 (ITALIJA)

Svetovni velikan toči evropske solze že 48 let

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Italija spada med največje nogometne velesile na svetu. Ni ga velikega tekmovanja, ko je ne bi prištevali v širši krog favoritov za osvojitev lovorike. Nič drugače ni letos, ko se azzurri v Francijo odpravljajo po odmeven dosežek. Svetovni prvaki so bili že štirikrat, na nov evropski naslov pa čakajo skoraj pol stoletja.

Na Sportalu smo začeli odštevanje do začetka letošnjega evropskega prvenstva, ki bo od 10. junija do 10. julija v Franciji. Vsak dan predstavimo eno udeleženko. Deseta po vrsti je Italija.

Predstavili smo že: AlbanijoAnglijoAvstrijoBelgijoČeškoFrancijo, Hrvaško, Irsko, Islandijo.

Na evropskem prvenstvu v Franciji bodo nastopile vse štiri slovenske sosede. Največja pričakovanja ima že tradicionalno Italija, ki jo nogometna javnost uvršča med največje favorite za osvojitev naslova. V Francijo bo pripotovala v vlogi aktualne podprvakinje. Na Euru 2012 je bila uspešnejša le Španija, tokrat pa želijo izbranci Antonia Conteja stopiti še korak naprej. Čeprav na evropskih prvenstvih nastopajo zelo pogosto, v vitrinah krovne zveze pa so kar štirje naslovi svetovnega prvaka, se je Italija na evropski vrh povzpela le enkrat.

Največji uspehi Italije:

Nastopi na EP: 9-krat (prvak: 1968)
Nastopi na SP: 18-krat (štirikrat prvaki: 1934, 1938, 1982 in 2006)

Najvišja uvrstitev na lestvici Fife: 1. (november 1993, februar 2007, od aprila do junija 2007, september 2007)

Daljnega leta 1968 je za naslov potrebovala dve tekmi proti Jugoslaviji, za katero ni igral noben igralec, rojen v Sloveniji. Leta 2000, ko se je Katančeva četa prvič predstavila nogometni javnosti na velikem odru, je bila od težko pričakovane lovorike oddaljena le nekaj minut, a so ji Francozi v finalu prekrižali načrte. Ko so Italijani odigrali zadnji finale na Euru, so podlegli španskemu pritisku in v Kijevu padli z bolečih 0:4. To je bila učna ura, od katere se niso pobrali niti na svetovnem prvenstvu v Braziliji, kjer so izpadli že po skupinskem delu. V Franciji imajo priložnost, da deset let po zadnjem podvigu, naslovu svetovnega prvaka v Nemčiji, spet zablestijo.

Italija se lahko postavi po robu Belgiji

Žreb jim je namenil skupino E, v kateri se bo pomerila z Belgijo, najvišje uvrščeno evropsko reprezentanco na svetovni jakostni lestvici, Švedsko, s katero se bo Slovenija pomerila v ponedeljek, ter Irsko, ki je v dodatnih kvalifikacijah za EP 2016 izločila močno Bosno in Hercegovino.

Razširjen seznam italijanskega selektorja za EP 2016 (31):

Vratarji: Gianluigi Buffon (Juventus), Federico Marchetti (Lazio), Alex Meret (Udinese), Salvatore Sirigu (PSG, Fra)

Branilci: Davide Astori (Fiorentina), Andrea Barzagli (Juventus), Federico Bernardeschi (Fiorentina), Leonardo Bonucci (Juventus), Antonio Candreva (Lazio), Giorgio Chiellini (Juventus), Matteo Darmian (Manchester United,  Ang), Mattia De Sciglio (AC Milan), Angelo Obinze Ogbonna (West Ham, Ang), Daniele Rugani (Juventus), Davide Zappacosta (Torino)

Zvezni igralci: Marco Benassi (Torino), Giacomo Bonaventura (AC Milan), Daniele De Rossi (Roma), Alessandro Florenzi (Roma), Emanuele Giaccherini (Bologna), Jorge Luiz Jorginho (Napoli), Riccardo Montolivo (AC Milan), Thiago Motta (PSG, Fra), Marco Parolo (Lazio), Stefano Sturaro (Juventus)

Napadalci: Citadin Martins Eder (Inter), Stephan El Shaarawy (Roma), Ciro Immobile (Torino), Lorenzo Insigne (Napoli), Graziano Pelle (Southampton, Ang), Simone Zaza (Juventus)
 

"Italija lahko na Euru doseže veliko, a bo veliko odvisno od štarta. Prvo tekmo bo odigrala z Belgijo, ki ima v zadnjih letih na voljo odlične igralce, visoko pa je tudi na svetovni jakostni lestvici. Vseeno sem prepričan, da se ji bodo Italijani znali postaviti po robu. Če bodo prvi dosegli gol, bi znali zadržati prednost. V tem so res mojstri," nam je zaupal Siniša Anđelković, eden številnih slovenskih legionarjev, ki si služijo kruh na Apeninskem polotoku. Tam vztraja že šest let, največ nastopov pa je zbral v dresu Palerma, s katerim je pred tedni obstal v serie A in pomagal klubu uresničiti zastavljen cilj.

Italija cilja na najvišja mesta

Siniša Anđelković (levo) v boju z najboljšim strelcem serie A, Argentincem Gonzalom Higuainom (Napoli). | Foto: Siniša Anđelković (levo) v boju z najboljšim strelcem serie A, Argentincem Gonzalom Higuainom (Napoli). Visoki Gorenjec pozna odlično italijansko filozofijo v obrambni vrsti pod taktirko selektorja Conteja. Ko je nekdanji italijanski reprezentant, zdaj pa priznani strokovnjak z Juventusom osvojil skoraj vse, kar se je dalo, se je preselil na selektorsko klop. Nasledil je Cesareja Prandellija in z dobrimi rezultati, saj se je lažje od pričakovanj uvrstil na EP 2016, osrečil navijaška srca. V reprezentanci goji podoben obrambi sistem kot pri stari dami, tako da so v ospredju trije branilski stebri iz Juventusa.

"V Italiji se počasi dviguje vrelišče pred Eurom. V zadnjih tednih se je bolj razpredalo o tem, kdo bo drugi v prvenstvu. Bo to Roma ali Napoli, saj je bil scudetto (državni naslov, op. p.) že oddan in ga je osvojil Juventus," je dejal nekdanji branilec številnih slovenskih klubov, nazadnje pa Maribora, ki smo ga ujeli na predpoletnem počitku v domovini.

"Kar se tiče italijanskih navijačev, je pri njih pred Eurom občutiti optimizem. Italija na vsakem prvenstvu cilja na najvišja mesta. Ima dobro ekipo, igralci so v klubih v dobri formi, nekaj težav s poškodbami pa ji ne bi smelo preprečiti uresničitve cilja," verjame nogometaš Palerma v dober izkupiček italijanskih iger na bližajočem se prvenstvu. To bo še zadnja priložnost za vratarsko ikono, 38-letnega Gianluigija Buffona, da končno postane evropski prvak.

Tokrat brez Pirla in Balotellija

Od soigralcev, ki bolje poznajo italijanskega selektorja, je Anđelković slišal, da se pri njemu odlično dela. "Je resen trener, ki uporablja trše prijeme, a vedno dobro oceni, kateri igralec je v danem trenutku v najboljši formi. Veliko menja ekipo in pogosto povabi koga novega, ki je dobro pripravljen. Najmočnejši je v obrambi, kjer igra ponavadi s 3-5-2. Ta sistem pričakujem tudi na Euru, saj prinaša dobre rezultate," je napovedal taktično odločitev, ki jo je Conte zagovarjal že na klopi Juventusa. Po koncu Eura se bo preselil v London in prevzel Chelsea, s tem pa se bo končala njegova dveletna selektorska izkušnja. Končati jo želi z vrhunskim rezultatom.

Azzurri so na zadnjem evropskem prvenstvu (2012) v finalu doživeli katastrofo proti Špancem in izgubili z 0:4. | Foto: Azzurri so na zadnjem evropskem prvenstvu (2012) v finalu doživeli katastrofo proti Špancem in izgubili z 0:4.

Na razširjeni seznam, ki ga bo konec meseca skrčil na 23 mest, ni uvrstil nekaterih znanih igralcev. Ni kontroverznega napadalca Maria Balotellija, ki je zaznamoval Euro 2012, a se nato izgubil v morju lastnih napak. Ni niti dirigenta v zvezni vrsti Andree Pirla pa tudi Sebastiana Giovinca. Oba blestita v ligi MLS onkraj velike luže, v Franciji pa bosta le navijača.

"To ni veliko presenečenje. Nad Balotellijem v Italiji še niso obupali, a bo največ odvisno od njega. Če bo naredil preskok v glavi, bo šlo na bolje. Ima odlične preddispozicije, tako da je usoda v njegovih rokah," ga ni začudil izostanek temnopoltega napadalca z ganskimi koreninami, ki je blestel pred štirimi leti.

Najdražji italijanski nogometaši:

30 milijonov evrov – Leonardo Bonucci (Juventus)
25 milijonov evrov – Antonio Candreva (Lazio), Lorenzo Insigne (Napoli)
21 milijonov evrov – Giacomo Bonaventura (Milan)
20 milijonov evrov – Alessandro Florenzi (Roma)
...

Po podatkih transfermarkt.de.

Conte najbolj zaupa Pelleju

Anđelković pričakuje, da bo Conte v napadu kot prvi izbor izbral Graziana Pelleja, ki igra v Angliji. "Veliko pričakuje tudi od mladega Lorenza Insigna iz Napolija. Na seznamu sem pričakoval tudi soigralca Palerma Franca Vazqueza, a ga ni. Škoda, bil bi pravi kaliber za reprezentanco," je prepričan, da bi njegov 27-letni soigralec, Argentinec z italijanskim potnim listom, lahko prinesel azzurrom dodano vrednost.

Pot Italije do EP 2016:

Skupina H:
Norveška : Italija 0:2, Italija : Azerbajdžan 2:1, Malta : Italija 0:1, Italija : Hrvaška 1:1, Bolgarija : Italija 2:2, Hrvaška : Italija 1:1, Italija : Malta 1:0, Italija : Bolgarija 1:0, Azerbajdžan : Italija 1:3, Italija : Norveška 2:1

Vrstni red:
1. Italija 24 točk (10 tekem), 2. Hrvaška 20, 3. Norveška 19, 4. Bolgarija 11, 5. Azerbajdžan 6, 6. Malta 2

Ker se bodo njegove klubske priprave na Siciliji začele 10. julija, si bo lahko ogledal večino tekem EP 2016. Na prvenstvu bo navijal za Italijo. Selektor Conte ima še nekaj težav, saj se težav s poškodbami še vedno otepata kapetan Milana Riccardo Montolivo in zvezni igralec PSG Thiago Motta (Brazilec z italijanskim potnim listom je edini gol za reprezentanco dosegel na gostovanju v Ljubljani). Sta izkušena igralca z dragocenimi izkušnjami, Conte pa ju namerava, če bo treba, čakati do začetka prvenstva.

Selektor Antonio Conte bo po koncu Eura prevzel Chelsea, Gianluigi Buffon pa bo morda nastopil na zadnjem velikem tekmovanju. | Foto: Selektor Antonio Conte bo po koncu Eura prevzel Chelsea, Gianluigi Buffon pa bo morda nastopil na zadnjem velikem tekmovanju.

Zdravstvene težave so se za preveliko oviro izkazale pri Claudiu Marchisiu in vratarju Mattii Perinu, ki brani za Genoo. "Glede na to, kaj pomeni Marchisio igri Juventusa, bo to primanjkljaj za reprezentanco, je pa tudi res, da ima Italija na klopi še veliko odličnih zveznih igralcev."

Italija se bo v skupinskem delu po tekmi z Belgijo pomerila še s Švedsko in Irsko, tako da bo selektor Conte z zanimanjem spremljal tudi ponedeljkovo gostovanje Katančeve čete v Malmöju. "Italija ima težko skupino, a bi morala napredovati. Zna igrati na rezultat. Ne verjamem, da se bo ponovil scenarij s SP 2014, ko je izpadla v skupinskem delu." Na roko jih gre tudi podatek, da na Euru 2016 napredujejo tudi štiri najboljše tretjeuvrščene ekipe, tako da bi bilo ogromno presenečenje, če ne bi zaigrala v izločilnem delu.

Tekme Italije v skupinskem delu EP 2016:

Skupina E:
13. junij: Belgija – Italija (Lyon)
17. junij: Italija – Švedska (Toulouse)
22. junij: Italija – Irska (Lille)
 

Ne spreglejte