Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
31. 5. 2016,
19.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Euro 2016

Torek, 31. 5. 2016, 19.30

6 let, 7 mesecev

Predstavitev udeleženke Eura 2016 (Romunija)

Škandali so poskrbeli, da so postali anonimneži

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Romunija se je na veliko tekmovanje uvrstila prvič po šestih letih in bo s tekmo proti domači ekipi odprla letošnje evropsko prvenstvo v Franciji. Kaj lahko tam postori?

Na Sportalu smo začeli odštevanje do začetka letošnjega evropskega prvenstva, ki bo od 10. junija do 10. julija v Franciji. Vsak dan predstavimo eno udeleženko. Petnajsta je na vrsti Romunija.

Predstavili smo že: AlbanijoAnglijoAvstrijoBelgijoČeškoFrancijoHrvaškoIrskoIslandijoItalijoMadžarskoNemčijo, Poljsko, Portugalsko.

Romunija je imela v devetdesetih letih preteklega stoletja sijajne nogometaše. Rod, v katerem so igrali nogometaši, kot so George Hagi, Gheorghe Popescu, Dan Petrescu, Bogdan Stelea in še nekateri, je trikrat zapored nastopil na svetovnih prvenstvih in se vselej prebil v izločilne dele. Najbolj je navdušil v ZDA leta 1994, ko se je prebil do četrtfinala in bil priljubljen povsod po svetu.

"Romuni lahko presenetijo," pravi Jaka Štromajer. | Foto: "Romuni lahko presenetijo," pravi Jaka Štromajer. V tujini jim nikakor ne uspe

Zdaj je drugače. V zadnjem desetletju romunski nogometaši še zdaleč niso več tako dobri, kot so bili. Zvezdnikov ni več. Zadnja, ki sta v evropskem nogometu kaj pomenila, sta bila pred leti Adrian Mutu (Chelsea, Juventus, Fiorentina …) in Cristian Chivu (Ajax, Roma, Inter), ki pa ju v izbrani vrsti že nekaj časa ni.

Romunija se je v okviru velikih tekmovanj nazadnje uvrstila na evropsko prvenstvo 2008 v Avstriji in Švici, kjer se je poslovila po skupinskem delu. Ekipa, ki ji je uspelo priti v Francijo, pa je sestavljena iz nogometašev, ki so širši javnosti popolna neznanka.

"Tako je. Nihče jih ne pozna, kar je običajno, saj nihče ni standarden v kakšnem izmed boljših evropskih klubov. Težava Romunov je, da nikomur ne uspe obstati v tujini. Zadnji, ki je poskrbel za odmevnejši prestop, je bil zdajšnji kapetan reprezentance Vlad Chiriches, ki je odšel v Tottenham, a se tam ni obnesel. Zdaj je član Napolija, a tudi tam igra bolj malo," je pojasnil Jaka Štromajer, ki je v Romuniji igral sedem let in tamkajšnji nogomet pozna zelo dobro.

Največji uspehi:

Uvrstitve na SP: 6-krat (1930 – skupinski del, 1934 – 1. krog, 1938 – 1. krog, 1970 – skupinski del, 1990 – osmina finala, 1994 – četrtfinale, 1998 – osmina finala)

Uvrstitve na EP: 4-krat (1984 – skupinski del, 1996 – skupinski del, 2000 – četrtfinale, 2008 – skupinski del)

Časi Gheorga Hagija so daleč. | Foto: Časi Gheorga Hagija so daleč. Klubi ugašajo en za drugim

"Težava je v tem, da romunski nogomet pretresajo številni škandali. V zadnjih desetih let je propadlo veliko število zelo dobrih klubov. Ko sem prišel v Romunijo, sta bila dva njihova kluba v ligi prvakov. Eden izmed njih se je tja uvrstil kar neposredno. Zdaj je zgodba povsem drugačna. Klubi ugašajo eden za drugim, kar je seveda velika težava. Romunski nogomet se je drastično spremenil, kar se pozna tudi na rezultatih reprezentance," je pojasnil nekdanji nogometaš Panduriija, Ramnicu Valcee in Otelula Halatija, ki ima o zdajšnji zasedbi romunske reprezentance, katere selektor je Anghel Iordanescu, kljub vsemu zelo dobro mnenje.

"Zdajšnjega selektorja ne poznam dobro, na klop Romunije je sedel leta 2014, sem pa dobro seznanjen z delom prejšnjega, Victorja Piturca. Pri Panduriiju sem igral z njegovim sinom, velikokrat je prišel v klub in ga dobro poznam. Začel je novo zgodbo, ki jo nadaljuje zdajšnji selektor. Ekipa po imenih ni ne vem kaj, a je uigrana. Skupaj je tri, štiri leta in zdaj so na dan prišli rezultati trdega dela iz zadnjega obdobja," pravi 32-letni izkušeni slovenski napadalec.

Seznam kandidatov za nastop na Euru 2016 (23):

Vratarji: Ciprian Tatarusanu (Fiorentina, Italija), Costel Pantilimon (Watford, Anglija), Silviu Lung (Astra Giurgiu).

Branilci: Razvan Rat (Rayo Vallecano, Španija), Vlad Chiriches (Napoli, Italija), Dragos Grigore (Al-Sailiya, Katar), Alexandru Matel (Dinamo Zagreb, Hrvaška), Valerica Gaman (Astra Giurgiu), Cristian Sapunaru (Pandurii Targu Jiu), Cosmin Moti (Ludogorec, Bolgarija), Steliano Filip (Dinamo Bukarešta).

Vezisti: Gabriel Torje (Osmanlispor, Turčija), Mihai Pintilii (Steaua Bukarešta), Alexandru Chipciu (Steaua Bukarešta), Ovidiu Hoban (Hapoel Beer Sheva, Izrael), Lucian Sanmartean (Al Ittihad, Savdska Arabija), Andrei Prepelita (Ludogorec, Bolgarij), Nicolae Stanciu (Steaua Bukarešta).

Napadalci: Bogdan Stancu (Genclerbirligi, Turčija), Claudiu Keseru (Ludogorec, Bolgarija), Florin Andone (Cordoba, Španija), Denis Alibec (Astra Giurgiu).

Romune s klopi vodi Anghel Iordanescu, ki je selektor postal leta 2014. | Foto: Romune s klopi vodi Anghel Iordanescu, ki je selektor postal leta 2014.

Imajo solidno reprezentanco

"Romuni imajo solidno reprezentanco. Kar nekaj njihovih reprezentantov poznam. Z nekaterimi sem igral, tudi s Chirichesom, o katerem sem govoril prej, proti njim pa skorajda proti vsem. Nekaj časa jih ni bilo na velikih tekmovanjih, zdaj jim je uspelo in mislim, da še niso rekli zadnje," pravi Štromajer o reprezentanci, v kateri veliko nogometašev prihaja iz romunske lige. Preostali si kruh služijo v Italiji, Turčiji, Španiji, Bolgariji, Izraelu, tudi na Hrvaškem in v Katarju.

Pot Romunije do Eura 2016:

Kvalifikacijska skupina F:
Grčija : Romunija 0:1, Romunija : Madžarska 1:1, Finska : Romunija 0:2, Romunija : Severna Irska 2:0, Romunija : Ferski otoki 1:0, Severna Irska : Romunija 0:0, Madžarska : Romunija 0:0, Romunija : Grčija 0:0, Romunija : Finska 1:1, Ferski otoki : Romunija 0:3.

Lestvica: Severna Irska 21 točk (10 tekem), Romunija 20, Madžarska 16, Finska 12, Ferski otoki 6, Grčija 6.

Vlad Chiriches je član najbolj zvenečega kluba, a pri Napoliju igra bolj malo.  | Foto: Vlad Chiriches je član najbolj zvenečega kluba, a pri Napoliju igra bolj malo.

V kvalifikacijah jim je šlo zelo dobro

"V kvalifikacijah so pokazali dobre rezultate in predvsem dobro igro. Nanje gre računati tudi na evropskem prvenstvu," pravi najboljši strelec Kopra v prejšnji prvoligaški sezoni o Romunih, ki so v kvalifikacijah za letošnje evropsko prvenstvo prehiteli Madžarsko, Finsko, Ferske otoke in Grčijo. Zaostali so le za Severno Irsko in se neposredno uvrstili v Francijo. Izkazali so se predvsem z ekipno igro. Najboljši strelci Romunije so bili kar trije, vsi so zabili le dva gola.

Najdražji reprezentanti:

6 milijonov – Costel Pantilimon, Vlad Chiriches
5 milijonov – Ciprian Tatarusanu
4,25 milijona – Gabriel Torje
4 milijone – Claudiu Keseru, Bogdan Stancu, Alexandru Maxim

Postavil bi jih pred Švicarje

Romuni bodo odprli letošnje evropsko prvenstvo. | Foto: Romuni bodo odprli letošnje evropsko prvenstvo. Na Euru bodo v skupini A skupaj s Francijo, z njo bodo prihodnji petek odigrali tudi otvoritveno tekmo prvenstva, Albanijo in Švico. Štromajer meni, da se bodo prebili v izločilne dele. "Favorit skupine je seveda Francija. Za drugo mesto se bosta borili Švica in Romunija, ki bi jo postavil celo pred Švicarje. Če bo igrala tako, kot je v kvalifikacijah, lahko napreduje in je morda celo presenečenje prvenstva. Kako daleč bo prišla, težko napovem, a če pride iz skupine," je nogometašem iz države, kjer je preživel kar nekaj časa, zanimivo poletje napovedal izkušeni slovenski nogometaš, ki bo na prihajajočem prvenstvu pesti stiskal prav za Romunijo.

"Nekaj njenih reprezentantov poznam, zato mi drugega ne preostane. Ne bom pa neki strastni navijač," je sklenil skozi smeh nogometaš, ki je trenutno brez pogodbe in išče nov klub.  

Tekme Romunije v skupinskem delu Eura 2016:

Skupina A:
10. junij (Pariz): Francija – Romunija
15. junij (Pariz): Romunija – Švica
19. junij (Lyon): Romunija - Albanija

Ne spreglejte