Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
28. 5. 2016,
21.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

1

Natisni članek

Euro 2016

Sobota, 28. 5. 2016, 21.29

6 let, 7 mesecev

Predstavitev udeleženke Eura 2016 (Nemčija)

Nogomet je igra, pri kateri na koncu vedno zmagajo Nemci. Res?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

1

Nemčija na evropsko prvenstvo v Franciji prav gotovo prihaja kot ena izmed favoritinj za končni naslov, a naš sogovornik pravi, da ji bo na poti do cilja spodrsnilo.

Na Sportalu smo začeli odštevanje do začetka letošnjega evropskega prvenstva, ki bo od 10. junija do 10. julija v Franciji. Vsak dan predstavimo eno udeleženko. Enajsta je na vrsti Nemčija.

Predstavili smo že: AlbanijoAnglijoAvstrijoBelgijoČeškoFrancijo, Hrvaško, Irsko, Islandijo, Italijo, Madžarsko.

Nik Omladič Nemcev ne vidi na vrhu. | Foto: Nik Omladič Nemcev ne vidi na vrhu. "Nemčija je nogometna velesila. Ne govorijo zastonj, da je nogomet igra, pri kateri na koncu vedno zmagajo Nemci, zato sem prepričan, da bodo tudi tokrat prišli zelo daleč, a mislim, da do konca vseeno ne. Imam občutek, da jim bo spodletelo," pravi nogometaš nemškega Eintrachta Braunschweiga Nik Omladič.

Nemčija, ki je na zadnjem velikem tekmovanju navdušila in na svetovnem prvenstvu v Braziliji pred dvema letoma osvojila naslov svetovne prvakinje, že četrtega v njeni zgodovini, v kvalifikacijah za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu še zdaleč ni bila tako prepričljiva, kot je marsikdo pričakoval. Resda je na koncu osvojila prvo mesto v svoji kvalifikacijski skupini, a je na poti do njega tudi izgubljala. Kar dvakrat je brez točk ostala proti Irski.
 

Največji uspehi Nemčije:

Nastop na EP: 11x (1972 – prvak, 1976 – 2. mesto, 1980 – prvak, 1984 – skupinski del, 1988 – polfinale, 1992 – 2. mesto, 1996 – prvak, 2000 – skupinski del, 2004 – skupinski del, 2008 – 2. mesto, 2012 - polfinale)

Nastopi na SP: 18x (1934 – 3. mesto, 1938 – prvi krog, 1954 – prvak, 1958 – 4. mesto, 1962 – četrtfinale, 1966 – 2. mesto, 1970 – 3. mesto, 1974 – prvak, 1978 – 2. krog, 1982 – 2. mesto, 1990 – 2. mesto, 1990 – prvak, 1994 – četrtfinale, 1998 – četrtfinale, 2002 – 2. mesto, 2006 – 3. mesto, 2010 – 3. mesto, 2014 - prvak)

Najvišja uvrstitev na lestvici Fife: 1. mesto (december 1992, avgust 1993, december 1993, februar 1994 do marec 1994, junij 1994, julij 2014 do julij 2015)

Nemci na evropsko prvenstvo prihajajo kot svetovni prvaki. | Foto: Nemci na evropsko prvenstvo prihajajo kot svetovni prvaki. So slabši, kot so bili pred dvema letoma

"Nemčija je slabša, kot je bila pred dvema letoma, ko je povsem zasluženo osvojila naslov v Braziliji. Imam občutek, da Nemci niso več tako motivirani, kot so bili pred zadnjim velikim tekmovanjem, kar se je videlo tudi v kvalifikacijah. Kot svetovni prvaki verjetno mislijo, da so dosegli že vse in bodo zdaj zmagovali kar sami od sebe, a tako seveda ne gre. Še vedno so zelo dobri, a da postaneš evropski prvak, moraš pokazati tudi kaj več. Zato se mi zdi, da jim bo letos v poznejši fazi tekmovanja, ko bodo na drugi strani stale močnejše reprezentance, spodletelo. Nekje v polfinalu jih vidim, dlje pa ne," je še povedal nekdanji nogometaš Olimpije.

Pot Nemčije na EP 2017:

Vse tekme:
Nemčija : Škotska 2:1, Poljska : Nemčija 2:0, Nemčija : Irska 1:1, Nemčija : Gibraltar 4:0, Gruzija : Nemčija 0:2, Gibraltar : Nemčija 0:7, Nemčija : Poljska 3:1, Škotska : Nemčija 2:3, Irska : Nemčija 1:0, Nemčija : Gruzija 2:1,

Končna lestvica skupine D: Nemčija 22 točk (10 tekem), Poljska 21, Irska 18, Škotska 15, Gruzija 9, Gibraltar 0.

Thomas Müller je bil najboljši strelec v kvalifikacijah. | Foto: Thomas Müller je bil najboljši strelec v kvalifikacijah. Med Nemci ga najbolj navdušuje Thomas Müller, ki je bil z devetimi goli tudi najboljši nemški strelec v kvalifikacijah. "On je njihova gonilna sila. Ko pomislim na Nemčijo, se najprej spomnim nanj," je zvezdnika münchenskega Bayerna pohvalil naš sogovornik.

Nemci bodo v Franciji sicer nastopali v skupini C skupaj z Ukrajino, Poljsko in Severno Irsko. "Z napredovanjem iz skupine seveda ne bodo imeli težav. Ni možnosti, da jim ne bi uspelo napredovati, a čutim, da se jim bo zalomilo pozneje, v izločilnem delu," pravi Omladič, ki je nekaj besed namenil tudi utripu nemške javnosti pred začetkom novega velikega tekmovanja. Ker med sezono živi v Nemčiji, ga je seveda dodobra lahko zaznal.

Seznam tekem Nemčije v skupinskem delu EP 2016:

Skupina C:

12. junij (Lille): Nemčija - Ukrajina
16. junij (Pariz): Nemčija - Poljska
20. junij (Pariz): Severna Irska - Nemčija

Selektor Joachim Löw bo Nemce skušal popeljati do druge zaporedne lovorike na velikih tekmovanjih. | Foto: Selektor Joachim Löw bo Nemce skušal popeljati do druge zaporedne lovorike na velikih tekmovanjih.

Vse, kar bo manj od zlata, bo razočaranje

"Nemci so zelo samozavestni in prepričani, da bodo po svetovnem osvojili še evropski naslov. Vsi napovedujejo, da bodo evropski prvaki. Karkoli, kar bi bilo manj od zlate medalje, jih ne bi zadovoljilo, a kot sem že rekel, mislim, da bodo na koncu zelo razočarani," je še enkrat poudaril naš sogovornik, ki največ možnosti pripisuje Francozom.

Najdražji reprezentanti Nemčije:

75 milijonov evrov – Thomas Müller
50 milijonov evrov – Toni Kroos, Mesut Özil
45 milijonov evrov – Manuel Neuer, Marco Reus

Po podatkih spletne strani Transfermarkt.

"V mojih očeh so morda celo prvi favorit. Ne vem, zakaj, morda zato, ker so domačini, jim naslov privoščim tudi sam. Imajo dobro reprezentanco, prednost domačega terena in dobrega selektorja. Vidim jih na vrhu," je za konec povedal Omladič, ki si bo tekme evropskega prvenstva ogledal prek televizijskih zaslonov.

Razširjen seznam nemških kandidatov za nastop na EP 2016 (27):

Vratarji: Manuel Neuer (Bayern München), Marc-Andre Ter Stegen (Barcelona, Špa), Bernd Leno (Bayer Leverkusen);

Branilci: Jerome Boateng (Bayern München), Emre Can (Liverpool, Ang), Jonas Hector (Köln), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Shkodran Mustafi (Valencia, Špa), Sebastien Rudy (Hoffenheim), Antonio Rudiger (Roma, Ita), Benedikt Howedes (Schalke);

Zvezni igralci: Joshua Kimmich (Bayern München), Sami Khedira (Juventus, Ita), Toni Kroos (Real Madrid, Špa), Mesut Ozil (Arsenal, Ang), Marco Reus (Borussia Dortmund), Bastian Schweinsteiger (Manchester United, Ang), Mario Gotze (Bayern München), Andre Schurrle (Wolfsburg), Karim Bellarabi (Bayer Leverkusen), Julian Draxler (Wolfsburg), Leroy Sane (Schalke), Julian Brandt (Bayer Leverkusen), Julian Weigl (Borussia Dortmund);

Napadalci: Thomas Muller (Bayern München), Mario Gomez (Bešiktaš, Tur), Lukas Podolski (Galatasaray, Tur).

Ne spreglejte