Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
1. 6. 2016,
21.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Fabio Capello Leonid Slucki Suad Fileković Euro 2016 Rusija

Sreda, 1. 6. 2016, 21.52

6 let, 6 mesecev

PREDSTAVITEV UDELEŽENKE EURA (RUSIJA)

Padel z drevesa, postal trener in zasenčil Capella

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Ruske nogometaše bo v Franciji po dolgem času na velikem tekmovanju vodil domači strateg. "Odlično razume nogomet," je Leonida Sluckija, selektorja Rusije, pohvalil nekdanji slovenski reprezentant Suad Fileković. Zmotili smo ga nikjer drugje kot v Moskvi …

Nogometna vročica v Rusiji narašča. Nastop na evropskem prvenstvu v Franciji bo generalka pred norišnico, ki se v največji državi na svetu obeta leta 2018. Takrat bo prostrana slovanska dežela, obdarjena z naravnimi bogastvi, gostila svetovno prvenstvo v nogometu. Zato želi zgraditi nogometno ekipo, ki bi se lahko vmešala v boj za najvišja mesta. Do kam seže v Evropi, bo pokazalo evropsko prvenstvo v Franciji, kjer jo čaka zahtevno delo, saj bo tekmovala v skupini z Anglijo, Walesom in Slovaško.

"Rusi imajo radi nogomet in svojo reprezentanco. Klubi se krepijo, veliko se vlaga, pomagajo tudi državna podjetja, rusko prvenstvo pa je iz sezone v sezono močnejše. V Moskvi se že na ogromno oglašuje SP 2018, velike pozornosti pa je deležen tudi Euro v Franciji," nam je iz ruske prestolnice sporočil Suad Fileković. Nekdanji slovenski reprezentant, ki je bil pred šestimi leti udeleženec svetovnega prvenstva na jugu Afrike, je dober poznavalec ruskega nogometa.

Največji uspehi Rusije (vštevši obdobje Sovjetske zveze):

Nastop na EP: 11-krat (prvaki leta 1960)
Nastop na SP: 11-krat (4. mesto na SP 1966)
Najvišja uvrstitev na lestvici Fife: 3. mesto (april 1996)

Slucki popravil ruski vtis po neprepričljivih rezultatih Capella

Leonid Slucki  istočasno vodi moskovski CSKA in rusko izbrano vrsto. Selektorska pogodba mu bo potekla po koncu Eura 2016.  | Foto: Leonid Slucki istočasno vodi moskovski CSKA in rusko izbrano vrsto. Selektorska pogodba mu bo potekla po koncu Eura 2016. Pred slabim desetletjem se je mudil v Samari, kjer je branil barve kluba Krilja Sovjetov. Ko se je odločil, da bo zamenjal okolje, je v klub prišel nov trener. To je bil Leonid Slucki, zdajšnji selektor Rusije, sicer pa tudi trener moskovskega CSKA. Ko so bili lani Rusi nezadovoljni s predstavami in dosežki izbrane vrste pod vodstvom trenerja Fabia Capella, ki je prejemal eno najvišjih plač na svetu, so se spomnili prav na Sluckega. Dovolili so mu, da vzporedno vodi tudi moskovskega velikana, samozavestni strokovnjak pa je bil uspešen na obeh frontah.

Reprezentanco je v kvalifikacijah za EP 2016 povzdignil na drugo mesto. Če si je njegov predhodnik Capello privoščil dva poraza proti Avstriji, je Slucki v štirih nastopih osvojil maksimalnih dvanajst točk, v odločilnem spopadu za drugo mesto odpravil Švedsko in zbornajo popeljal v Francijo.

Nekdanji slovenski reprezentant: Kritikom je hitro zaprl usta

"Slucki je dober in cenjen trener. Po dolgem času ima Rusija spet domačega selektorja. V prihodnje še lep čas ne bo tujca, saj je Slucki prava rešitev," je pohvalil trenerja, s katerim je v Samari spregovoril tudi nekaj besed. Klub Krilja Sovjetov, še edini v Rusiji, ki je v lasti naroda in ne bogatega podjetnika, je prevzel ravno takrat, ko je nekdanji branilec Olimpije in Maribora že zapuščal Samaro.

V Francijo se bo odpravilo veliko ruskih nogometnih navijačev in navijačic. | Foto: V Francijo se bo odpravilo veliko ruskih nogometnih navijačev in navijačic.

"Dokazal je, da zelo razume nogomet. Je pravi motivator, velik pečat je pustil v vsakem klubu, v katerem je deloval. Na začetku poti so ga podcenjevali, a je kritikom hitro zaprl usta. Zdaj ga spoštujejo vsi," je bil nekdanji slovenski reprezentant poln hvale na račun ruskega selektorja.

Pot Rusije na EP 2016:

Kvalifikacijska skupina G:
Rusija : Liechtenstein 4:0, Švedska : Rusija 1:1, Rusija : Moldavija 1:1, Avstrija : Rusija 1:0, Črna gora : Rusija 0:3, Rusija : Avstrija 0:1 (nato je Slucki zamenjal Capella), Rusija : Švedska 1:0, Liechtenstein : Rusija 0:7, Moldavija : Rusija 1:2, Rusija : Črna gora 2:0

Vrstni red: 1. Avstrija 28 točk (10 tekem), 2. Rusija 20, 3. Švedska 18, 4. Črna gora 11, 5. Liechtenstein 5, 6. Moldavija 2

Reševal mačko in končal nogometno kariero

Artjom Dzyuba je bil najboljši ruski strelec v kvalifikacijah za EP 2016. | Foto: Artjom Dzyuba je bil najboljši ruski strelec v kvalifikacijah za EP 2016. Rusija v Francijo ne bo odpotovala z bremenom favorita. Tega so deležne nekatere druge reprezentance. Da je to voda na mlin Rusom, je prepričan tudi Fileković. "Vedno imajo možnosti za vrhunski dosežek. Sami zase pravijo, da znajo na velikih tekmovanjih zmrzniti. Da so v kvalifikacijah dobri, nato pa jim gre vse narobe. Kaj pa vem … Navijači pričakujejo, da bodo v Franciji naredili odmeven rezultat. Najbolj zaradi SP 2018, saj potrebujejo pozitivno energijo, pomembno za nadaljnja sponzorstva in finančno plat ruskega nogometa," je potrdil, da so ruski cilji visoki. V državi rastejo novi štadioni, klubi kupujejo vedno več tujih zvezdnikov. "File" spremlja dogajanje, saj ima v različnih klubih še veliko prijateljev.

Na Euru jim privošči lepo uvrstitev. Podobno velja za selektorja. Slucki se je kmalu preselil v trenerske vode. Igralsko kariero je končal že pri 19 letih. Pripetila se je nezgoda. Reševal je sosedovo mačko in splezal na drevo, nato pa izgubil ravnotežje in zgrmel na tla. Poškodbe so bile takšne, da je moral pri priči pozabiti na nastope. Kot trener se je dokazoval pri številnih klubih, v zadnjih letih pa na klopi moskovskega CSKA osvaja lovorike kot po tekočem traku. Ko je 7. avgusta 2015 po skromnih kvalifikacijskih nastopih Capellove Rusije nasledil slovitega Italijana, so se nogometaši razbremenili. Zaigrali so bolje in do konca ciklusa dobili vse tekme.

Najdražji ruski reprezentanti:

14 milijonov evrov: Igor Akinfejev (CSKA)
13 milijonov evrov: Oleg Šatov (Zenit)
10 milijonov evrov: Igor Smolnikov (Zenit)
9 milijonov evrov: Artem Dzyuba (Zenit) in Pavel Mamaev (Krasnodar)

Po podatkih transfermarkt.de.

Zaradi poškodbe ne bo Dzagojeva

Rusija se počasi pripravlja na vrhunec, SP 2018. | Foto: Rusija se počasi pripravlja na vrhunec, SP 2018. Na seznamu ni nobenega nogometaša Rostova, ruskega podprvaka, ki ga je Fileković oklical za ruski Leicester City. "Dokazali so, da tudi v Rusiji, kjer mnogi premorejo globoke žepe, ni vse v denarju. Rostov je pravi fenomen." Slucki je pričakovano največ kandidatov izbral pri klubu, ki ga je popeljal do naslova ruskega prvaka (CSKA), na seznamu potnikov na EP 2016 pa je le eden, ki si služi kruh v tujini. To je Roman Neustädter, ki je pred leti dvakrat oblekel celo dres elfa, a mu je krovna zveza po pridobitvi ruskega državljanstva dovolila nastopiti na EP.

"Žal mi je, da na Euru ne bo Dzagojeva. Bral sem, da se vrača po poškodbi, a je očitno pot še predolga, tako da se je selektor odločil za druge kandidate. Dzagojev je čudežni igralec, a je njegova pripravljenost verjetno res na slabi ravni, saj je za njim dolga odsotnost," ocenjuje Fileković. V ruski reprezentanci v napadu najbolj spoštuje Artjoma Dzyubo, z osmimi zadetki prvega strelca v kvalifikacijah.

Ruski potniki na EP 2016 (23):

Vratarji: Igor Akinfejev (CSKA Moskva), Jurij Lodigin (Zenit St. Peterburg), Guilherme (Lokomotiv Moskva).

Branilci: Aleksej Berezucki (CSKA Moskva), Vasilij Berezucki (CSKA Moskva), Sergej Ignaševič (CSKA Moskva), Dmitrij Kombarov (Spartak Moskva), Roman Neustädter (Schalke, Nem), Georgij Šenikov (CSKA Moskva), Roman Šiškin (Lokomotiv Moskva), Igor Smolnikov (Zenit St. Peterburg)

Zvezni igralci: Igor Denisov (Zenit St. Peterburg), Dmitrij Torbinski (Krasnodar), Aleksandr Golovin (CSKA Moskva), Denis Glušakov (Spartak Moskva), Oleg Ivanov (Terek Grozni), Pavel Mamaev (Krasnodar), Aleksandr Samedov (Lokomotiv Moskva), Oleg Šatov (Zenit St. Peterburg), Roman Širokov (CSKA Moskva)

Napadalci: Artem Dzjuba (Zenit St. Peterburg), Aleksandr Kokorin (Zenit St. Peterburg), Fedor Smolov (Krasnodar).

Selektor na seznam ni uvrstil še dveh legionarjev, ki sta letos branila barve Rusije. Prvi je Denis Černišev, ki se je pozimi iz madridskega Reala preselil v Valencio, navijači belih baletnikov pa se ga bodo spominjali po tragikomični napaki vodstva kluba, ki je prezrlo, da ima Rus prepoved nastopa v pokalnem tekmovanju. Černišev je nastopil, novopečeni evropski prvak pa je strmoglavil v pokalu že v uvodnem krogu. V napadu manjka veteran Aleksander Keržakov. Star je 33 let in igra za Zürich, v izbrani vrsti pa je dosegel že 30 zadetkov, kar ga uvršča na prvo mesto na večni lestvici strelcev.

Rusija je na Euru 2012 in SP 2014 izpadla že po skupinskem delu, na SP 2010 pa ni zaigrala zaradi srčne Slovenije. | Foto: Rusija je na Euru 2012 in SP 2014 izpadla že po skupinskem delu, na SP 2010 pa ni zaigrala zaradi srčne Slovenije.

Zgodovina ruskega nogometa je bogata in tesno povezana s Sovjetsko zvezo. Na krstni izvedbi evropskega prvenstva (1960 v Franciji) so Sovjeti preskočili vse ovire, nato pa v finalu EP zaigrali še trikrat, a se vedno opekli. Nazadnje leta 1988, ko so v Münchnu zaploskali mojstrovini Nizozemca Marca van Bastna. Simpatijo do tulipanov so izkazovali v zadnjem desetletju, ko so na selektorski stolček privabili Guusa Hiddinka. Leta 2008 je Rusijo na Euru popeljal med štiri najboljše, štiri leta pozneje pa je njegov rojak Dick Advocaat neslavno pogorel že po skupinskem delu. Z bolečo izkušnjo je imel opravka tudi Capello, ki je Rusijo vodil na SP 2014, tam pa v skupini zaostal za Belgijo in Alžirijo. Zdaj ima Slucki priložnost, da Rusijo popelje v izločilni del. Imel bo lažjo nalogo, saj se bodo v osmino finala EP 2016 uvrstile tudi štiri najboljše tretjeuvrščene ekipe.

Kaj počne Fileković v Moskvi?

Od leve proti desni: Selektor Oskar Drobne, Suad Fileković, Miro Todosovski, Simon Sešlar in kapetan Nani Matjašič na letošnjem turnirju v Moskvi. | Foto: Od leve proti desni: Selektor Oskar Drobne, Suad Fileković, Miro Todosovski, Simon Sešlar in kapetan Nani Matjašič na letošnjem turnirju v Moskvi. V ruski prestolnici v teh dneh poteka svetovno prvenstvo zvezdniških ekip, v katerih prevladujejo glasbeniki. Slovenija se je v Rusijo podala z močnim zastopstvom. Sprva je bilo dogovorjeno, da bo selektor Bojan Prašnikar, a je zaradi zdravstvenih težav (koleno) ostal doma. Zamenjal ga je nekdanji napadalec številnih članov 1. SNL Oskar Drobne. Na igrišču mu pomagata nekdanja soigralca pri Mariboru, Simon Sešlar in Fileković, ki v Moskvi uživa v družbi slovenskih glasbenikov.

V ekipi Humanih zvezdic – Art Football Team Slovenija – je kar nekaj znanih imen. Na otvoritvi tekmovanja je slovensko zastavo nosil Miha Guštin, dolgoletni kitarist in pisec skladb pri skupini Big Foot Mama, nogometne spretnosti med drugim izkazujeta tudi Omar Naber in Miro Todosovski … Slovenija je na turnirju premagala Estonijo (3:1) in Madžarsko (2:0), Filekovića pa smo zmotili tik pred srečanjem z gostiteljico Rusijo.

Na otvoritveni slovesnosti v ruski prestolnici je slovensko zastavo nosil Miha Guštin. | Foto: Na otvoritveni slovesnosti v ruski prestolnici je slovensko zastavo nosil Miha Guštin.

Spored ruskih tekem na EP 2016:

Skupina B:

11. junij: Anglija – Rusija (Marseille)

15. junij: Rusija – Slovaška (Lille)

20. junij: Rusija – Wales (Toulouse)

 

Ne spreglejte