Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
3. 6. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Euro 2016 Slovaška

Petek, 3. 6. 2016, 20.00

6 let, 6 mesecev

Predstavitev udeleženke Ep 2016 (Slovaška)

Edini Slovak, ki se lahko po priljubljenosti meri s hokejisti

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Slovaška bo letos sploh prvič nastopila na evropskem prvenstvu. V Franciji jo čaka težka naloga, a slovenski vratar Marko Ranilović, ki si je kruh na Slovaškem služil lani, je prepričan, da jim lahko uspe. "Mislim, da jim tudi bo," je povedal.

Na Sportalu smo začeli odštevanje do začetka letošnjega evropskega prvenstva, ki bo od 10. junija do 10. julija v Franciji. Vsak dan predstavimo eno udeleženko. Osemnajsta po vrsti je na vrsti Slovaška.

Predstavili smo že: AlbanijoAnglijoAvstrijoBelgijoČeškoFrancijoHrvaškoIrskoIslandijoItalijoMadžarskoNemčijo,PoljskoPortugalsko, RomunijoRusijo, Severno Irsko.

Marko Ranilović zaupa slovaškim nogometašem. | Foto: Marko Ranilović zaupa slovaškim nogometašem. Slovaki, ki so primerljivi s Slovenijo, osamosvojili so se leta 1993, prebivalcev imajo dobrih pet milijonov, so do zdaj na velikem tekmovanju nastopili le enkrat. To je bilo leta 2010, ko so nastopili na svetovnem prvenstvu in se prebili v osmino finala. Pred in po tem so bili vselej neuspešni. Vse do lani, ko so se dokaj suvereno prebili na evropsko prvenstvo v Franciji.

Kvalifikacije so začeli izjemno in nanizali šest zmag. Med drugim so premagali tudi prvake z zadnjih dveh evropskih prvenstev, Špancev. Pozneje so nekoliko popustili, a vseeno brez težav zasedli drugo mesto v svoji kvalifikacijski skupini in se v Francijo prebili neposredno. "Imajo zanimivo reprezentanco. Všeč mi je, ker je v njej, podobno kot v zadnjem času v slovenski, tudi nekaj nogometašev iz domače lige. Mislim, da lahko presenetijo. Slovaška ima dobre posameznike, predvsem pa je močna kot ekipa," je povedal Marko Ranilović.

Največji uspehi Slovaške:

Nastopi na EP: /
Nastop na SP: 1x (2010 – osmina finala)

Najvišja uvrstitev na lestvici Fife: 14. (avgust 2015)

Marek Hamšik, ki pozornost zbuja tudi z zanimivo pričesko, je nesporni zvezdnik Slovaške. | Foto: Marek Hamšik, ki pozornost zbuja tudi z zanimivo pričesko, je nesporni zvezdnik Slovaške.
Tako priljubljen, da se lahko primerja s hokejisti

Pri Slovaški izstopa predvsem en nogometaš. To je Marek Hamšik, zvezdnik Napolija in italijanske lige, ki je alfa in omega Slovakov. V preteklosti v izbrani vrsti ni igral prav dobro, v zadnjem času se je zgodba obrnila. Blesti in je gonilna sila Slovakov, v sistemu 4-2-3-1, ki ga goji selektor Slovaške, pa ima proste roke.

"Je sijajen in na Slovaškem zelo priljubljen. Na Slovaškem je šport številka ena hokej na ledu. Hokejisti so tam neverjetno priljubljeni, javnost drugih niti ne opazi, a Hamšik je razbil tabu in se po priljubljenosti lahko primerja celo z najboljšimi slovaškimi hokejisti," je o 28-letnem asu Napolija z izbranimi besedami govoril slovenski vratar, ki je na Slovaškem, bil je član ekipe Zlate Moravce, branil v drugi polovici prejšnjega leta.

 

Pot Slovaške na EP 2016:

Kvalifikacijska skupina C:
Ukrajina : Slovaška 0:1, Slovaška : Španija 2:1, Belorusija : Slovaška 1:3, Makedonija : Slovaška 0:2, Slovaška : Luksemburg 3:0, Slovaška : Makedonija 2:1, Španija : Slovaška 2:0, Slovaška : Ukrajina 0:0, Slovaška : Belorusija 0:1, Luksemburg : Slovaška 2:4.

Vrstni red: Španija 27 točk (10 tekem), Slovaška 22, Ukrajina 19, Belorusija 11, Luksemburg 4, Makedonija 4.

Selektorja hvalijo prav vsi

Selektor Jan Kozak ima polno zaupanje slovaške javnosti. | Foto: Selektor Jan Kozak ima polno zaupanje slovaške javnosti. "Na Slovaškem tudi po uvrstitvi na evropsko prvenstvo ni bilo čutiti neke velike evforije, kar je zanimivo. Čeprav so štadioni na tekmah dokaj polni in imajo Slovaki očitno radi nogomet, se v javnosti več ali manj govori samo o hokeju. O hokejskih tekmah, tudi manj pomembnih, se tudi v medijih govori in piše več kot o najbolj pomembnih nogometnih tekmah," je zanimivost razkril Mariborčan, ki je nekaj besed namenil tudi slovaškemu selektorju Janu Kozaku.

"Na Slovaškem ga vsi hvalijo, pohvalam se bom pridružil tudi sam. Je odličen trener, ki je reprezentanci prinesel marsikaj dobrega," je Ranilović povedal o 62-letnem trenerju, ki je na klop Slovaške sedel leta 2013. Pred tem je bil trener številnih slovaških klubov.

Končni seznam Slovaške za Euro 2016:

Vratarji: Matus Kozačik (Viktoria Plzen), Jan Mucha (Slovan Bratislava), Jan Novota (Rapid Dunaj)

Branilci: Peter Pekarik (Hertha Berlin), Milan Škriniar (Sampdoria), Martin Škrtel (Liverpool), Norbert Gyömber (Roma), Jan Durica (Lokomotiv Moskva), Kornel Salata (Slovan Bratislava), Tomaš Hubočan (Dinamo Moskva), Dušan Švento (Köln)

Vezisti: Marek Hamšik (Napoli), Juraj Kučka (AC Milan), Miroslav Stoch (Bursaspor), Vladimir Weiss (Al-Gharafa), Robert Mak (PAOK), Patrik Hrošovsky (Viktoria Plzen), Jan Gregus (Jablonec), Viktor Pečovsky (Zilina), Ondrej Duda (Legia Warszawa)

Napadalci: Michal Duriš (Viktoria Plzen), Adam Nemec (Willem II), Stanislav Šestak (Ferencvaros)

Slovaki so v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Franciji navdušili in na kolena spravili tudi evropske prvake Špance. | Foto: Slovaki so v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Franciji navdušili in na kolena spravili tudi evropske prvake Špance.

Skupina je zahtevna, a jim lahko uspe

Slovake v Franciji čaka zahtevna naloga. V skupini B se bo merila z Anglijo, Rusijo in Walesom. "Naloga ne bo lahka, a verjamem, da se bo Slovaški uspelo prebiti v nadaljnje tekmovanje. Imajo veliko možnosti, da jim uspe. Če bodo pokazali približno tako dobre igre, kot so jih na začetku kvalifikacij za letošnje evropsko prvenstvo, jim bo zagotovo," je za konec povedal izkušeni slovenski vratar, ki si bo prihajajoče tekme ogledal prek televizijskih zaslonov. "Zaradi terorističnih groženj, ki pretijo v Franciji, na to, da bi si kakšno tekmo ogledal v živo, nisem niti pomislil," je iskreno priznal.

Najdražji reprezentanti Slovaške:

35 milijonov evrov – Marek Hamšik
13 milijonov evrov – Martin Škrtel
8 milijonov evrov – Juraj Kucka
6,5 milijona evrov – Tomas Hubocan
5 milijonov evrov – Miroslav Stoch

Prekinili so niz Špancev, ki je trajal osem let

Slovaki, ki so si nastop na debitantskem evropskem prvenstvu, pred tem so bili v kvalifikacijah za to tekmovanje kar petkrat neuspešni, zagotovili oktobra lani, so v kvalifikacijah zabeležili sedem zmag, remi in dva poraza. Najbolj so navdušili oktobra 2014, ko so pred domačimi navijači z 2:1 premagali Špance in prekinili njihov niz nepremagljivosti v kvalifikacijah, ki je takrat trajal kar 36 tekem oziroma osem let.

Spored tekem Slovaške na EP 2016:

Skupina B:
11. junij (Bordeaux): Wales – Slovaška
16. junij (Lens): Rusija – Slovaška
20. junij (Saint-Etienne): Slovaška - Anglija

Ne spreglejte