Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
8. 6. 2016,
15.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Turčija Nejc Skubic Fatih Terim Euro 2016

Sreda, 8. 6. 2016, 15.00

6 let, 6 mesecev

Predstavljamo udeleženke evropskega prvenstva 2016: Turčija

Imajo najboljše navijače na svetu in znajo prirejati senzacije

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Nogometna reprezentanca Turčije se na Euro, kjer jo čaka zahtevna skupina D s Španijo, Hrvaško in Češko, pripravlja v Marseillu. Zadnjo tekmo je odigrala v Ljubljani in premagala Katančevo četo z 1:0. Slovenski reprezentant Nejc Skubic, ki igra v Turčiji, je navdušen nad strastjo turških navijačev.

Na Sportalu smo začeli odštevanje do začetka letošnjega evropskega prvenstva, ki bo od 10. junija do 10. julija v Franciji. Vsak dan predstavimo eno udeleženko. Dvaindvajseta po abecednem vrstnem redu je Turčija.

Predstavili smo že: AlbanijoAnglijoAvstrijoBelgijoČeškoFrancijoHrvaškoIrskoIslandijoItalijoMadžarskoNemčijoPoljskoPortugalskoRomunijoRusijo, Severno IrskoSlovaško, Španijo, Švedsko in Švico.

Tam, kjer se Evropa zliva v Azijo, so doma ogromni štadioni, na njih pa igrajo veliki in bogati klubi. Za Turčijo stiska pesti na milijone navijačev tako doma kot tudi v tujini, saj živi po Evropi ogromno turških priseljencev, reprezentanca pa se na velika tekmovanja uvršča sila redko. Ima pa sposobnost, ki jo ne premore vsak. 

Če se že uvrsti na veliki oder, se ponavadi zelo izkaže. Leta 2002 je na svetovnem prvenstvu v Aziji osvojila nepozabno tretje mesto, nato dvakrat manjkala na velikem tekmovanju (EP 2004 in SP 2006), šest let pozneje pa se je na evropskem prvenstvu prebila med štiri najboljše. 

Strli srca Hrvatom, nato pa Nemci njim

Fatih Terim se je na turško klop vrnil leta 2013. | Foto: Fatih Terim se je na turško klop vrnil leta 2013. Na velikih tekmovanjih je ni bilo kar osem let. Ko se je nazadnje mudila v druščini velikanov, je navdušila. Pisalo se je leto 2008, Turčija pa se je uvrstila v polfinale evropskega prvenstva. Na Dunaju je po neverjetni drami, ko sta v izdihljaju podaljška padla dva zadetka, turški praktično v zadnji sekundi, v četrtfinalu po strelih z bele točke izločila Hrvaško, nato pa se v polfinalu dobro upirala Nemcem, a izpadla. Zadetek, ki je odločil finalista, je prejela v zadnji minuti.

Preboj v polfinale je v nogometni življenjepis Fatiha Terima, ki si je v letih, ko je vodil italijanske velikane, prislužil vzdevek Il Imperatore (cesar), vpisal novo mogočno poglavje. Z njim si je zagotovil še večje spoštovanje. Reprezentanca mu verjame. Njegovih uspehov ni zmogel ponoviti niti Nizozemec Guus Hiddink. Ostal je brez Eura, v dodatnih kvalifikacijah pa izpadel proti Hrvatom, ki so se tako maščevali Turkom za boleč poraz na Dunaju.

Po letu 2008 se je marsikaj spremenilo. Turčija je kot po tekočem traku ostajala brez nastopov na velikih tekmovanjih (SP 2010, EP 2012 in SP 2014), padala je tudi njena uvrstitev na svetovni jakostni lestvici. Uspelo ji je šele v četrto, ko je kot najboljša tretjeuvrščena reprezentanca ujela vlak, ki je odpeljal neposredno v Francijo. Če bi Euro obdržal staro pravilo in bi v Franciji nastopilo le 16 udeležencev, bi Turčija ostala brez glavne nagrade.

Največji uspehi Turčije:

Nastop na EP: 3x (polfinale EP 2008)
Nastop na SP: 2x (4. mesto SP 2002)
Najvišja uvrstitev na lestvici Fife: 5. (junij 2004)

Kar nekaj turških reprezentantov igra v Nemčiji, tako da jih povezuje prijateljstvo s Kevinom Kamplom. | Foto: Kar nekaj turških reprezentantov igra v Nemčiji, tako da jih povezuje prijateljstvo s Kevinom Kamplom. V kvalifikacijah za Euro 2016 se je dolgo časa spogledovala z novim neuspehom. V uvodnih treh tekmah je osvojila le eno točko, pa še to proti Latviji, ki je bila na papirju ena najslabših ekip v skupini. Po dragocenem remiju na Nizozemskem, s katerim je zadržala prednost pred tulipani, in navdušujočo domačo zmago nad Nizozemsko s 3:0, s katero je Turčija ponovno začela verjeti o nastopu na EP 2016, se je širil optimizem.

Turki so si z mojstrsko končnico, zmagama nad najboljšima reprezentancama v skupini, Češko in Islandijo, zagotovili tretje mesto, a tudi neposredno uvrstitev na Euro 2016, saj so bili najboljši izmed tretjeuvrščenih reprezentanca v vseh kvalifikacijskih skupinah. Zadetek, ki je Turčijo spravil na noge, je na odločilni tekmi zadnjega kroga proti Islandiji v 89. minuti dosegel 31-letni zvezdnik Galatasarayja Selçuk İnan. Velika Nizozemska se je obrisala pod nosom in priredila največje razočaranje v kvalifikacijah za Euro 2016, saj se po tretjem mestu na SP 2014 ni uvrstila med 24 udeleženk prvenstva stare celine.

Pot Turčije na EP 2016:

Skupina A:
Islandija : Turčija 3:0, Turčija : Češka 1:2, Latvija : Turčija 1:1, Turčija : Kazahstan 3:1, Nizozemska : Turčija 1:1, Kazahstan : Turčija 0:1, Turčija : Latvija 1:1, Turčija : Nizozemska 3:0, Češka : Turčija 0:2, Turčija : Islandija 1:0

Lestvica:
Češka 22 točk (10 tekem), 2. Islandija 20, 3. Turčija 18, 4. Nizozemska 13, 5. Kazahstan 5, 6. Latvija 5

Vpoklic bi si zaslužila vsak dva njegova soigralca

Nejc Skubic pozna odlično Turčijo. V zimskem prestopnem roku se je iz Domžal preselil v mesto Konya. | Foto: Nejc Skubic pozna odlično Turčijo. V zimskem prestopnem roku se je iz Domžal preselil v mesto Konya. Prvo ime reprezentance ostaja kapetan Arda Turan. V dresu Barcelone se v tej sezoni ni naigral. Najprej je moral počivati zaradi kazni katalonskega kluba, ki se je nanašala na kupovanje okrepitev, v spomladanskem delu pa je bil največkrat menjava hrvaškemu prvokategorniku Ivanu Rakitiću. Turan je vlečni voz reprezentance, zelo nevaren za vrata vsakega tekmeca. Turčija bo v izjemno zahtevni skupini D, kjer jo čakajo Španija, Hrvaška in Češka, potrebovala njegovo znanje.

''Turki so dobili kar težko skupino. Morali bodo pokazati ves svoj talent, če želijo napredovati. Hrvaška in Španija sta zelo močni, tudi Čehi imajo svoje adute, tako da bo res težko,'' slovenski reprezentant Nejc Skubic, ki dobro pozna Turčijo, ne izključuje možnosti, da bi se poslovili že po skupinskem delu. 

Nekdanji kapetan Domžal brani v Turčiji barve Konyasporja, ki je osvojil odlično tretje mesto, tako da bo nastopil v Evropi. Čeprav se je njegov klub izkazal, pa na Euru ne bo imel nobenega predstavnika, saj se je selektor Terim odločil, da bo dal prednost članom največjih istanbulskih klubov (Bešiktaš Fenerbahče in Galatasaray). ''Povsem upravičeno je bil kritičen, ker bi si vsaj en, če ne celo dva moja soigralca zaslužila vpoklic glede na njune individualne in hkrati tudi ekipne predstave,'' se pridružuje kritikam njegovega trenerja, ki ob razkritvi seznama potnikov v Francijo ni skrival razočaranja.

Turki so v Stožicah računali na bučno podporo. Tekmo si je ogledalo okrog 500 gostujočih navijačev. | Foto: Turki so v Stožicah računali na bučno podporo. Tekmo si je ogledalo okrog 500 gostujočih navijačev.

"Turčija ima predvsem dobre posameznike, kot ekipa pa me na tekmi v Ljubljani ni navdušila. Bilo jih je zanimivo spremljati v mešani postavi istanbulskih klubov ter peščice, ki igra v drugih državah Najbolj mi je všeč Volkan Sen, nogometaš Fenerbahčeja, poleg Arde pa bi izpostavil še Buraka Yilmaza (strelec zadetka v Stožicah), komaj 22-letnega Hakana Cahanogluja in vratarja Volkana Babacana," je slovenski legionar v Turčiji naštel reprezentante, od katerih na Euru pričakuje največ.

Seznam turških potnikov na EP 2016 (23):

Vratarji: Harun Tekin (Bursaspor), Onur Kıvrak (Trabzonspor), Volkan Babacan (İstanbul Başakşehir).

Branilci: Gökhan Gönül (Fenerbahçe), Şener Özbayraklı (Fenerbahçe), Ahmet Çalık (Gençlerbirliği), Hakan Balta (Galatasaray), Mehmet Topal (Fenerbahçe), Semih Kaya (Galatasaray), Caner Erkin (Fenerbahçe), İsmail Köybaşı (Beşiktaş).

Zvezni igralci: Emre Mor (Nordsjælland, Dan), Volkan Şen (Fenerbahçe), Hakan Çalhanoğu (Bayer Leverkusen, Nem), Nuri Şahin (Borussia Dortmund, Nem), Oğuzhan Özyakup (Beşiktaş), Ozan Tufan (Fenerbahçe), Selçuk İnan (Galatasaray), Arda Turan (Barcelona, Špa), Olcay Şahan (Beşiktaş)

Napadalci: Burak Yılmaz (Beijing Guoan, Kit), Cenk Tosun (Beşiktaş), Yunus Mallı (Mainz, Nem).

Ko je desni bočni branilec zapuščal Turčijo, se še ni veliko omenjalo evropskega prvenstva. ''Kaj pretirano nisem zasledil evforije, ker je takrat potekalo še državno prvenstvo. V ospredju je bila bolj proslava prvaka Bešiktaša. Verjamem pa, da se je po koncu prvenstva že začelo čutiti pričakovanje velikega spektakla, saj so Turki pravi fanatiki in od svojih reprezentantov zagotovo pričakujejo preboj iz skupine,'' je Skubic prepričan, da bi bili turški navijači zelo razočarani, če se njihovim ljubljencem ne bi uspelo prebiti v osmino finala.

Na tekmovanju bo navijal za Turke. Za deželo, kjer si služi nogometni kruh.

Najdražji turški reprezentanti:

30 milijonov evrov – Arda Turan
18 milijonov evrov – Hakan Calhanoglu
14 milijonov evrov – Oguzhan Özyakup
10 milijonov evrov – Yunus Malli, Mehmet Topal


Po podatkih transfermarkt.de.

Turški navijači se bodo v Francijo odpravili v velikem številu. | Foto: Turški navijači se bodo v Francijo odpravili v velikem številu.

Za konec je pogovor nanesel še o navijačih. So v Turčiji ozračja na tribunah res tako vroča kot se rado o tem poroča? "Mogoče bo kdo rekel, da pretiravam, a Turki so zame najboljši navijači v Evropi. Je nekaj klubov, npr. Borussia Dortmund ali Liverpool, ki imajo res posebnne navijače. Turški zagotovo spadajo v sam vrh le teh," je vesel, da lahko iz kroga v krog spravlja v zadovoljstvo na tisoče in tisoče privržencev, ki spremljajo predstave Konyasporja.

"To je povsem drugi svet kot v Sloveniji. Končno lahko rečem, da igram za naše navijače (smeh)," je pojasnil Skubic, kaj je pogrešal pogrešal v dresu Domžal.

Spored tekem Turčije na evropskem prvenstvu 2016:

Skupina D:
12. junij (Pariz): Turčija - Hrvaška
17. junij (Nica): Španija - Turčija
21. junij (Lens): Češka - Turčija

 

Ne spreglejte