Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
7. 6. 2016,
9.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Euro 2016

Torek, 7. 6. 2016, 9.00

6 let, 7 mesecev

Predstavljamo udeleženke evropskega prvenstva 2016: Švica

Po tistem v Baslu želijo poskrbeti še za čudež v Franciji

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Švica se je na evropsko prvenstvo uvrstila predvsem po zaslugi čudežne zmage nad Slovenijo v kvalifikacijah. V Franciji želi zasedba, v kateri so številni nogometaši iz priseljenih družin, potrditi status, ki ga uživa že nekaj let. Da je ena izmed najbolj nadarjenih, kar jih je imel švicarski nogomet. Kako daleč lahko pride?

Na Sportalu smo začeli odštevanje do začetka letošnjega evropskega prvenstva, ki bo od 10. junija do 10. julija v Franciji. Vsak dan predstavimo eno udeleženko. Dvaindvajseta je na vrsti Švica.

Predstavili smo že: AlbanijoAnglijoAvstrijoBelgijoČeškoFrancijoHrvaškoIrskoIslandijoItalijoMadžarskoNemčijoPoljskoPortugalsko,RomunijoRusijo, Severno IrskoSlovaško, Španijo in Švedsko.

Švica, ki se je na zadnjem svetovnem prvenstvu v Braziliji prebila v osmino finala, v kateri je po hudem boju in po podaljških izgubila proti poznejši finalistki Argentini, ima zelo dobro reprezentanco in v njej nekaj izjemnih posameznikov. Nekdanjega zvezdnika münchenskega Bayerna Xherdana Shaqirija, Granita Xhako, za katerega je Arsenal pred kratkim odštel kar 45 milijonov evrov, nekdanjega dolgoletnega člana tega londonskega kluba Johana Djourouja, Stephana Lichtsteinerja, ki je že vrsto let eden izmed nosilcev Juventusa, Ricarda Rodrigueza, ki je na seznamu želja številnih evropskih velikanov, zanj se potegujejo predvsem pri madridskem Real, čudežnega dečka evropskega nogometa Breela Embola, ki bo kaj kmalu poskrbel za astronomski prestop, in še koga.

Največji uspehi Švice:

Nastop na EP: 3x (1996 – skupinski del, 2004 – skupinski del, 2008 – skupinski del)

Nastop na SP: 10x (1934 – četrtfinale, 1938 – četrtfinale, 1950 – skupinski del, 1954 – četrtfinale, 1962 – skupinski del, 1966 – skupinski del, 1994 – osmina finala, 2006 – osmina finala, 2010 – skupinski del, 2014 – osmina finala)

Najvišja uvrstitev na lestvici Fife: 3. mesto (avgust 1993)

Veselje Sebastjana Cimirotića v Baslu leta 2001. | Foto: Veselje Sebastjana Cimirotića v Baslu leta 2001. Švica je vedno tu nekje

"Švica je vedno tu nekje. Nikoli povsem pri vrhu, a vedno prisotna nekje blizu. Morda bo letos naredila korak naprej," o Švici, ki se je že 14. uvrstila na veliko tekmovanje, pravi Sebastjan Cimirotić.

Ta je proti Švici pred 16 leti zabil enega najpomembnejših golov od vseh, ki jih je dosegel. Za zmago v Baslu z 1:0, morda odločilno v boju za svetovno prvenstvo 2002, na katero se je Slovenija potem uvrstila. "Uf, grozno, kako hitro čas beži. Kot da bi bilo včeraj," je dejal, ko se je spomnil nanj.

Pot Švice na EP 2016:

Skupina E: Švica : Anglija 0:2, Slovenija : Švica 1:0, San Marino : Švica 0:4, Švica : Litva 4:0, Švica : Estonija 3:0, Litva : Švica 1:2, Švica : Slovenija 3:2, Anglija : Švica 2:0, Švica : San Marino 7:0, Estonija : Švica 0:1.

Lestvica: Anglija 30 točk (10 tekem), Švica 21, Slovenija 16, Estonija 10, Litva 10, San Marino 1.

Po slabem začetku kvalifikacij niz zmag in čudež v Baslu

Kljub zelo kakovostni zasedbi je Švica kvalifikacije za letošnje evropsko prvenstvo začela slabo, z dvema porazoma. Potem je začela nizati zmage, nanizala jih je pet in odločilno dosegla nad Slovenijo. Tekme finala svetovnega prvenstva leta 1954 na švicarskih tleh, ko je Nemčija presenetljivo premagala Madžarsko, se je oprijelo ime čudež v Bernu, čudež v Baslu pa bi lahko poimenovali tisto, po kateri so lansko jesen varovanci Srečka Katanca igrišče zapuščali sklonjenih glav. Do 80. minute so vodili z 2:0, a potem izgubili z 2:3.

Švicarji so ključno zmago na poti v Francijo dosegli v Baslu, kjer so zaostanek proti Sloveniji spreobrnili v zmago s 3:2. | Foto: Švicarji so ključno zmago na poti v Francijo dosegli v Baslu, kjer so zaostanek proti Sloveniji spreobrnili v zmago s 3:2.

"Joj, to pa je bilo nekaj neverjetnega. Ni težava v tem, da smo izgubili, ampak dejstvo, na kakšen način smo ostali praznih rok. Takšne priložnosti preprosto ne bi smeli izpustiti iz rok," je povedal nekdanji golgeter in predvsem dribler. Če bi Slovenija takrat zmagala, bi danes lahko pesti stiskal za svoje rojake, tako pa bo v Franciji namesto njih Švica, katere ekipa je dobra zmes mladosti in izkušenj.

Končni seznam Švice za evropsko prvenstvo 2016:

Vratarji: Roman Bürki (Borussia Dortmund, Nem), Marwin Hitz (Augsburg, Nem), Yann Sommer (Borussia Mönchengladbach, Nem).

Branilci: Johan Djourou (Hamburger SV, Nem), Nico Elvedi (Borussia Mönchengladbach, Nem), Michael Lang (Basel), Stephan Lichtsteiner (Juventus, Ita), François Moubandje (Toulouse, Fra), Ricardo Rodríguez (Wolfsburg, Nem), Fabian Schär (Hoffenheim, Nem), Steve von Bergen (Young Boys).

Vezisti: Valon Behrami (Watford, Ang), Blerim Dzemaili (Genoa, Ita), Gelson Fernandes (Rennes, Fra), Fabian Frei (Mainz, Nem), Xherdan Shaqiri (Stoke City, Ang), Granit Xhaka (Borussia Mönchengladbach, Nem), Denis Zakaria (Young Boys).

Napadalci: Eren Derdiyok (Kasımpaşa, Tur), Admir Mehmedi (Bayer Leverkusen, Nem), Breel Embolo (Basel), Haris Seferovic (Eintracht Frankfurt, Nem), Shani Tarashaj (Grasshoppers).

Na svetovnem prvenstvu v Braziliji so se uvrstili v osmino finala. Kako daleč bodo prišli na letošnjem evropskem prvenstvu? | Foto: Na svetovnem prvenstvu v Braziliji so se uvrstili v osmino finala. Kako daleč bodo prišli na letošnjem evropskem prvenstvu?

Švicarji so lahko presenečenje

"Mislim, da so Švicarji lahko presenečenje. Iz skupine prav gotovo lahko pridejo, potem pa se tako ali tako nikoli ne ve," pravi ljubljenec navijačev Olimpije, ki ima dobro mnenje tudi o selektorju Švicarjev Vladimirju Petkoviću. "Že večkrat je dokazal, da je dober trener. Vodil je Lazio in se v Rimu obnesel. Potem je na klopi Švice nasledil legendarnega Ottmarja Hitzfelda in ni razočaral. Če bo uspešen še na letošnjem evropskem prvenstvu, bo naredil še korak naprej," bosansko-hrvaškemu trenerju, ki se je med igralsko kariero za kratek čas ustavil tudi v Sloveniji, v Kopru, laska 41-letni Ljubljančan.

Najdražji švicarski reprezentanti:

35 milijonov evrov – Granit Xhaka
25 milijonov evrov – Ricardo Rodriguez
20 milijonov evrov – Breel Embbolo
15 milijonov evrov – Xherdan Shaqiri
10 milijonov evrov – Yann Sommer


Po podatkih transfermarkt.de.

Številni priimki reprezentantov Švice niso nič kaj švicarski. | Foto: Številni priimki reprezentantov Švice niso nič kaj švicarski.

Na tekmi med Švico in Albanijo bo zelo zanimivo

Švicarji bodo v Franciji nastopali v skupini A skupaj z domačini, Romuni in Albanci. Prav proti zadnjim jih v soboto čaka prva tekma na letošnjem evropskem prvenstvu, ki bo nadvse zanimiva. "Da, zato ker za Švico igra kar nekaj nogometašev albanskih korenin. Za Švico tako ali tako igrajo številni potomci priseljencev. Ne vem, ali sta med reprezentanti dva Švicarja (smeh, op. p.)," se je malce pošalil strelec šestih golov za Slovenijo, ki je zadel tudi na svetovnem prvenstvu. "Švicarjem proti Albancem ne bo lahko, favorit skupine je Francija, tudi Romunija seveda ni od muh, a mislim, da jim bo uspelo napredovati. Vidim jih v izločilnih delih," je za konec pristavil priljubljeni Cime.

Spored tekem Švice na evropskem prvenstvu 2016:

Skupina A:
11. junij (Lens): Albanija – Švica
15. junij (Pariz): Romunija – Švica
19. junij (Lille): Švica - Francija

Ne spreglejte