Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Ponedeljek,
6. 6. 2016,
16.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Švedska Zlatan Ibrahimović Euro 2016 nogomet

Ponedeljek, 6. 6. 2016, 16.25

6 let, 6 mesecev

Predstavitev udeleženke Eura 2016 (Švedska)

Zlatan Ibrahimović in 22 pomagačev

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Nogometna reprezentanca Švedske bo na prihajajočem evropskem prvenstvu edina predstavnica Skandinavije. Čeprav ima v svojih vrstah izjemnega posameznika, pa ji večjih možnosti v Franciji ne pripisujejo.

Na Sportalu smo začeli odštevanje do začetka letošnjega evropskega prvenstva, ki bo od 10. junija do 10. julija v Franciji. Vsak dan predstavimo eno udeleženko. Dvajseta po vrsti je na vrsti Švedska.

Predstavili smo že: AlbanijoAnglijoAvstrijoBelgijoČeškoFrancijoHrvaškoIrskoIslandijoItalijoMadžarskoNemčijo,PoljskoPortugalsko,RomunijoRusijo, Severno IrskoSlovaško, Španijo.

 

Švedska je na največjih tekmovanjih že večkrat opozorila nase, še najbolj leta 1992, ko je kot gostiteljica Eura prišla vse do polfinala, na koncu pa ji je le malo zmanjkalo za oder za zmagovalce. Še mnogo bolj uspešna je bila na svetovnih prvenstvih, res pa je, da ti rezultati segajo daleč v zgodovino.

Leta 1938 so bili Švedi četrti, leta 1950 tretji, osem let pozneje pa celo drugi. Tudi takrat so gostili prvenstvo, v finalu pa jih je s 5:2 premagala Brazilija. Dva zadetka za zmagovalce je dosegel tudi sloviti Pelle.

Lahko Zlatan Ibrahimović Švede popelje v izločilne boje?

  • Da.
    43,33 %
    13 glasov
  • Ne.
    56,67 %
    17 glasov
Oddanih 30 glasov

Največji uspehi Švedske:

Nastop na EP: 5-krat (1992 – 4. mesto, 2000 – skupinski del, 2004 – četrtfinale, 2008 – skupinski del, 2012 – skupinski del)
Nastop na SP: 11-krat (1934 – četrtfinale, 1938 – 4. mesto, 1950 – 3. mesto, 1958 – 2. mesto, 1970 – skupinski del, 1974 – osmina finala, 1978 – skupinski del, 1990 – skupinski del, 1994 – 3. mesto, 2002 – osmina finala, 2006 – osmina finala)

Najvišja uvrstitev na lestvici Fife: 2. mesto (november 1994)

Na EP šele prek Dancev

Švedi so imeli z uvrstitvijo kar nekaj težav. Po tretjem mesto v kvalifikacijski skupini, kjer niso imeli možnosti proti Avstriji in Rusiji, so morali v dodatne kvalifikacije. Tam so se za vstopnico za Euro 2016 udarili s sosedi Danci in bili uspešni. Doma so zmagali z 2:1, na Danskem pa ni bilo zmagovalca, kar je pomenilo, da se je Švedska še šestič v zgodovini uvrstila na to veliko tekmovanje.

Švedi proti Sloveniji, ko ni igral Zlatan Ibrahimović, niso pokazali veliko, z njegovo pomočjo pa so v nedeljo z igrišča odpihnili Wales. Švedska je zmagala s 3:0. | Foto: Švedi proti Sloveniji, ko ni igral Zlatan Ibrahimović, niso pokazali veliko, z njegovo pomočjo pa so v nedeljo z igrišča odpihnili Wales. Švedska je zmagala s 3:0.

Pot Švedske do EP 2016:

Skupina G: Avstrija : Švedska 1:1, Švedska : Rusija 1:1, Švedska : Lihtenštajn 2:0, Črna gora : Švedska 1:1, Moldavija : Švedska 0:1, Švedska : Črna gora 3:1, Rusija : Švedska 1:0, Švedska : Avstrija 1:4, Lihtenštajn : Švedska 0:2, Švedska : Moldavija 2:0;

Lestvica: 1. Avstrija 28 točk (10 tekem), 2. Rusija 20, 3. Švedska 18, 4. Črna gora 11, 5. Lihtenštajn 5, 6. Moldavija 2;

Dodatne kvalifikacije: Švedska : Danska 2:1, Danska: Švedska 2:2;

Izstopa le Zlatan

Selektor Erik Hamren bo v Francijo popeljal zanimivo in kompaktno ekipo, kar so ne nazadnje na lastni koži občutili tudi Slovenci, ki so jih Skandinavci kar dobro obrcali, vseeno pa iz celotne ekipe izstopa le eden. To je eden in edini Zlatan Ibrahimović, ki bo pri 34 letih nastopil na svojem zadnjem evropskem prvenstvu. 

Končni seznam Švedske za Euro 2016:

Vratarji: Andreas Isaksson (Kasımpaşa), Robin Olsen (Kopenhagen), Patrik Carlgren (AIK)

Branilci: Mikael Lustig (Celtic), Erik Johansson    (Kopenhagen), Andreas Granqvist (Krasnodar), Martin Olsson (Norwich City), Pontus Jansson (Torino), Victor Lindelöf (Benfica), Ludwig Augustinsson (Kopenhagen)

Zvezni igralci: Emil Forsberg (RB Leipzig), Sebastian Larsson (Sunderland), Albin Ekdal (Hamburger SV), Kim Källström (Grasshopper), Oscar Hiljemark    (Palermo), Pontus Wernbloom (CSKA Moskva), Oscar Lewicki (Malmö FF), Jimmy Durmaz (Olympiacos), Erkan Zengin (Trabzonspor)

Napadalci: Zlatan Ibrahimović (brez kluba), Marcus Berg (Panathinaikos), Emir Kujović (IFK Norrköping), John Guidetti (Celta Vigo)

Pontus Wernbloom je eden najagresivnejših članov švedske izbrane vrste, kar so na lastni koži občutili tudi Slovenci. | Foto: Pontus Wernbloom je eden najagresivnejših članov švedske izbrane vrste, kar so na lastni koži občutili tudi Slovenci.

Vreden le še 15 milijonov evrov

Tudi kar zadeva vrednost na mednarodni nogometni tržnici, je poglavar odlični napadalec, ki je zato, ker je že v zrelih letih, ovrednoten na le 15 milijonov evrov, še vedno pa je to pet milijonov več kot Pontus Wernbloom, ki igra za moskovski CSKA. To sta tudi edina igralca pri Švedski (ta je skupaj vredna nekaj manj kot 90 milijonov evrov), ki imata pred svojim imenom dvomestno številko. Z osmimi milijoni jima sledi še Andreas Granqvist, pet milijonov pa je vreden Marcus Berg.

Najdražji švedski reprezentanti:

15 milijonov evrov: Zlatan Ibrahimović (brez kluba)
10 milijonov evrov: Pontus Wernbloom (CSKA Moskva)
8 milijonov evrov: Andreas Granqvist (Krasnodar)
5 milijonov evrov: Marcus Berg (Panathinaikos)
4,5 milijona evrov: Albin Ekdal (HSV)

Po podatkih transfermarkt.de.

Skupina izjemno težka, Jermaniš skeptičen

Alfred Jermaniš Švedske ne vidi v izločilnih bojih. | Foto: Alfred Jermaniš Švedske ne vidi v izločilnih bojih. Švedi bodo v Franciji nastopili v skupini E, skupaj z Italijo, Belgijo in Irsko. Na papirju sta prvi mesti oddani Italiji in Belgiji, Irska in Švedska pa bosta skušali vodilni dvojici odščipniti kakšno točko in se kot tretjeuvrščeni uvrstiti v izločilne boje. Na stavnicah Švedska ne sega visoko, a veliko bo odvisno od forme in razpoloženja Ibrakadabre.

"Švedi so stalnica na evropskih prvenstvih, a v zadnjem času so tam bolj kot ne statisti. Nekaj podobnega pričakujem tudi tokrat," je začel vedno na pogovor pripravljeni Alfred Jermaniš in nadaljeval: "Imajo enega izrazitega posameznika, ki lahko naredi razliko. Bil je državni prvak v štirih različnih ligah, ima skoraj vse, a ni osvojil lige prvakov, kar kaže, da na največjih tekmah kdaj tudi odpove. Če ima dan, je res izjemen in ga je užitek gledati, ko ni pravi, pa se to zelo pozna."

"Švedi so proti Sloveniji pokazali, da brez Ibrahimovića v napadu nimajo rešitev, zato bo vse na njegovih plečih. Ibrahimović ima veliko karizmo, a nogomet je igra, kjer igra 11 igralcev in eden sam zelo težko vse postori sam. Potreboval bi pomoč preostalih, a mislim, da Švedska tega nima," je o moči Švedov skeptičen Jermaniš, ki jim ne pripisuje veliko možnosti v skupini.

"Glede na to, da je ekip zdaj več in se v izločilne boje uvrstijo tudi štiri reprezentance, ki zasedejo tretje mesto, Švedi imajo nekaj možnosti, a mislim, da jih za prvi dve mesti v skupini nimajo. Ne vidim, kako bi lahko en sam mož premagal Italijo in Belgijo, tudi proti Irski ne bo lahko," je sklenil 49-letni slovenski nogometni strokovnjak.

Spored švedskih tekem na EP 2016:

Skupina E:
13. junij:  Irska – Švedska (Pariz)
17. junij: Italija – Švedska (Toulouse)
22. junij: Švedska – Belgija (Nica)

Ne spreglejte