SiolNET. Novice Svet
7,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Župan, ki ga mnogi občudujejo: uprl se je izsiljevanju svetovne velesile

7,63

termometer

Zdeněk Hřib, Zdenek Hrib
Zdenek Hrib je med prebivalci Prage in na splošno Čehi načeloma kar priljubljen. Mnogi ga spoštujejo zato, ker si prizadeva, da bi Češki povrnil status države, ki spoštuje osnovne človekove pravice ne glede na to, od kod človek prihaja, kar je v nasprotju z nazori prokitajskega češkega predsednika Miloša Zemana in predsednika češke vlade Andreja Babiša, ki močno zagovarja protimigranska stališča. Foto: Twitter / Zdeněk Hřib

Zdenek Hrib je le en mesec po tem, ko je postal župan Prage, sprejel odločitev, ki bo za vedno zaznamovala ne le njegovo politično kariero, temveč najverjetneje močno tudi prihodnost češke prestolnice: odločen NE je rekel komunistični Kitajski. 

38-letni Zdenek Hrib, po poklicu zdravnik in član češke Piratske stranke, je županovanje Pragi prevzel 15. novembra lani. Nekaj več kot en mesec pozneje je med prvim srečanjem s tujimi diplomati zavrnil zahtevo kitajskega veleposlanika na Češkem, naj s sestanka nažene tajvanskega veleposlanika, češ da ta nima tam kaj početi. Kitajska namreč Tajvana uradno ne priznava. 

Zdenek Hrib meni, da je za Prago in tudi Češko bolj plodno sodelovanje s Tajvanom kot s Kitajsko. Gospodarsko partnerstvo Češke s Kitajsko opisuje kot enosmerno v prid druge. Hrib sicer ne skriva, da je velik podpornik Tajvana, kjer je nekaj časa tudi študiral. Zdenek Hrib meni, da je za Prago in tudi Češko bolj plodno sodelovanje s Tajvanom kot s Kitajsko. Gospodarsko partnerstvo Češke s Kitajsko opisuje kot enosmerno v prid druge. Hrib sicer ne skriva, da je velik podpornik Tajvana, kjer je nekaj časa tudi študiral. Foto: Twitter / Zdeněk Hřib

Dušan Olaj. Posel danes Kitajci našli novo tarčo v Sloveniji

Srečanje je namesto tajvanskega trmasto zapustil kitajski diplomat, Zdenek Hrib pa je s tem prvič javno izrazil stališče, ki je do zdaj morda najbolj zaznamovalo njegov županski mandat: Kitajska si dovoli preveč.

Odkar je sedel za krmilo češke prestolnice, je bil Hrib odkrito kritičen tako do sestrskega sporazuma med Prago in Pekingom kot do gospodarskih vezi med Češko in Kitajsko.

Zdenek Hrib je večkrat poudaril, da njegovo stališče in dejanja niso poziv mednarodni skupnosti, naj preneha sodelovati s Kitajsko, temveč zgolj opozorilo, da naj pred sodelovanjem s tako "nezanesljivim in potencialno tudi tveganim partnerjem" premisli dvakrat. Zdenek Hrib je večkrat poudaril, da njegovo stališče in dejanja niso poziv mednarodni skupnosti, naj preneha sodelovati s Kitajsko, temveč zgolj opozorilo, da naj pred sodelovanjem s tako "nezanesljivim in potencialno tudi tveganim partnerjem" premisli dvakrat. Foto: Twitter / Zdeněk Hřib

Sestrski sporazum med Prago in Pekingom je po njegovem mnenju nesprejemljiv, ker vključuje tako imenovani princip "ene Kitajske", pod katerim Tajvan sploh ne obstaja, temveč je del enotne Kitajske. 

Kitajska Digisvet Je šla Kitajska tokrat res predaleč? #video

Gospodarsko sodelovanje med Češko in Kitajsko je Hrib medtem večkrat označil za enosmerno. Kitajska je v zadnjem obdobju, odkar je Pekingu vrata Češke leta 2012 na široko odprl izrazito prokitajski češki predsednik Miloš Zeman, obljubila več velikih naložb v češko gospodarstvo, a jih dejansko izpeljala malo, obenem pa niso ustvarile novih delovnih mest, je bil po poročanju Financial Timesa kritičen Hrib. 

Praški župan je večkrat tudi dejal, da "Kitajci niso dobri poslovni partnerji, ker so nezanesljivi oziroma na prvo mesto postavljajo predvsem lastne politične interese". 

Zdenek Hrib je kot primer kitajske nezanesljivosti izpostavil pande. Sestrski sporazum med Prago in Pekingom je bil, tako pravi Hrib, z vključenim principom "ene Kitajske" med drugim sprejet zato, ker je bilo njegovemu predhodniku v praški mestni hiši obljubljeno, da bo živalski vrt v Pragi za darilo dobil zelo zaželene azijske medvede. To se ni zgodilo. Zdenek Hrib je kot primer kitajske nezanesljivosti izpostavil pande. Sestrski sporazum med Prago in Pekingom je bil, tako pravi Hrib, z vključenim principom "ene Kitajske" med drugim sprejet zato, ker je bilo njegovemu predhodniku v praški mestni hiši obljubljeno, da bo živalski vrt v Pragi za darilo dobil zelo zaželene azijske medvede. To se ni zgodilo. Foto: Reuters

Odnosi na relaciji Praga-Peking se bi lahko ta mesec dodatno poslabšali

Kritična politika Zdeneka Hriba, kar zadeva Kitajsko, je vrhunec doživela oktobra lani, ko sta Praga in Peking prekinila sporazum o sestrskih mestih. Peking bo v tej vlogi uradno, s podpisom novega sporazuma, še ta mesec nadomestilo mesto, ki zagotovo ne bo všeč Kitajcem - tajvanska prestolnica Tajpej. 

Preberite tudi:

Kitajska promet Avtomoto Kitajske "poroke" iz razlogov, ki jim je težko verjeti Kitajska avtomobili Avtomoto Kitajci se ne šalijo, to je načrt njihovega voznega parka Miro Cerar Wang Novice Cerar: Odnosi med Kitajsko in Slovenijo postajajo bolj zreli in stabilni kitajska Novice Kitajska izgon svojih diplomatov iz ZDA označila za napako kitajska vojska Novice Ker je izstopil iz vojske, bo drago plačal Audi Q8 50 TDI quattro Avtomoto Triletna hči v salonu praskala audije, očetu visoka denarna kazen He Jiankui Novice Ustvaril gensko spremenjena dojenčka, nato moral v zapor Banka Slovenije Digisvet Banka Slovenije: Poglejte, kaj bodo naredili Kitajci helikopter Novice V nesreči vojaškega helikopterja umrl pomemben general

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 36
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin