Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
31. 12. 2019,
17.04

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,19

6

Natisni članek

bitcoin Kitajska Banka Slovenije kriptovaluta

Torek, 31. 12. 2019, 17.04

4 leta, 4 mesece

Banka Slovenije: Poglejte, kaj bodo naredili Kitajci

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,19

6

Banka Slovenije | Pri Banki Slovenije menijo, da bi bilo smiselno raziskati prednosti, ki jih obstoječemu finančnemu sistemu lahko prinesejo kriptovalute, vendar pa menijo, da v trenutni obliki niso in ne morejo biti alternativa, še manj pa zamenjava za evro. | Foto STA

Pri Banki Slovenije menijo, da bi bilo smiselno raziskati prednosti, ki jih obstoječemu finančnemu sistemu lahko prinesejo kriptovalute, vendar pa menijo, da v trenutni obliki niso in ne morejo biti alternativa, še manj pa zamenjava za evro.

Foto: STA

Banka Slovenije je na svojem profilu na družabnem omrežju Twitter delila članek ameriškega poslovnega medija Bloomberg, ki napoveduje skorajšnjo uvedbo kitajske države kriptovalute. Kolumna napoveduje, da bodo zgledu kitajske centralne banke verjetno sledili tudi v drugih državah. Kakšno pa je stališče Banke Slovenije do kriptovalut kot plačilnega sredstva, ki bi bilo enakopravno evru oziroma bi ga sčasoma lahko tudi nadomestilo?

Kitajska bo najverjetneje že prihodnje leto uvedla novo denarno enoto, in sicer digitalni juan, v članku, ki ga je na Twitterju delila Banka Slovenije, napoveduje Bloombergov kolumnist Andy Mukherjee. Čeprav je o digitalnem juanu znanega zelo malo, naj bi kitajska centralna banka infrastrukturo za digitalizacijo nacionalne valute razvijala že pet let, piše Mukherjee.

Digitalni juan bo nadomestil delež fizičnega denarja, ki je trenutno v obtoku na Kitajskem. Kot pravi Mukherjee, bo kitajska državna kriptovaluta "psevdonimna" - to pomeni, da kitajske oblasti sicer ne bodo aktivno sledile denarju, ki ga bodo zapravljali posamezni državljani, a bodo imele možnost, da to lahko storijo. 

Kitajska "psevdonimna" državna kriptovaluta se bo pravzaprav odlično vključila v tamkajšnji vedno bolj razvejan nadzor, ki bo državljanom Kitajske odvzel dobršno mero zasebnosti. | Foto: Reuters Kitajska "psevdonimna" državna kriptovaluta se bo pravzaprav odlično vključila v tamkajšnji vedno bolj razvejan nadzor, ki bo državljanom Kitajske odvzel dobršno mero zasebnosti. Foto: Reuters

Kitajska
Novice Je šla Kitajska tokrat res predaleč? #video

 

Bloombergov kolumnist Mukherjee pričakuje, da bodo kitajskemu zgledu zelo hitro sledile tudi centralne banke v drugih državah. Tudi v Sloveniji?

Banka Slovenije: "Kriptovalute namesto evra? Ne tako hitro." 

Ob vprašanju, ali lahko kriptovalute nekega dne postanejo polnopravna alternativa evru – o tem namreč na glas razmišljajo v Nemčiji – ali ga celo nadomestijo, so v Banki Slovenije za Siol.net ta mesec pojasnili, da bi "bilo smiselno pospešiti raziskovalne aktivnosti centralnih bank in evrosistema kot celote na področju možnosti izdajanja centralnobančnih digitalnih valut kot digitalnega ekvivalenta gotovine".

Po mnenju Banke Slovenije so centralnobančne valute, kar je trenutno evro, namreč netvegano menjalno sredstvo, kar pa za kriptovalute, katerih cene so tradicionalno zelo volatilne in odvisne od neštetih dejavnikov, za zdaj še ne velja. 

Stališče, da kriptovalute trenutno niso ne denar in ne prava valuta, je navedeno tudi na spletni strani Banke Slovenije

Nemčija
Novice Prelomna poteza Nemcev, na banke velika novost. Morda tudi drugod?

Kaj pa tako imenovane stabilne kriptovalute oziroma stabilni kovanci, katerih cena je vezana na klasično valuto, kot je evro?

Tudi tem banke trenutno niso najbolj naklonjene, pravijo v Banki Slovenije. "Čeprav tako imenovani stabilni kovanci vsaj deloma odpravljajo glavno hibo drugih kriptoimetij za namene plačevanja (nestabilnost cene), so z njimi povezana številna tveganja pravne gotovosti, učinkovitega upravljanja, finančne integritete, pranja denarja in financiranja terorizma, varnosti, učinkovitosti in integritete plačilnih sistemov, kibernetska in druga operativna tveganja, tveganja varstva podatkov, zaščite potrošnikov/investitorjev ter davčne skladnosti," so za Siol.net pred kratkim pojasnili pri Banki Slovenije.

Preberite tudi:

Burger King
Novice Tega nimajo niti v ZDA: novost v ljubljanski restavraciji s hitro hrano
Imre Balogh intervju
Novice Nekdanji šef slabe banke ima novo službo v Sloveniji
Gerald Cotten, QuadrigaCX
Novice Filmski zaplet smrti kriptošefa, ki leži z milijoni: ga bodo izkopali?
James Howells
Novice Nesrečnik desetletja: vsi sanjajo o bitcoin milijonih, on jih je izgubil
Avtomoto Kitajci se ne šalijo, to je načrt njihovega voznega parka
Ne spreglejte