Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 11. 2022,
7.26

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

78

Natisni članek

vojaki Volodimir Zelenski vojna Rusija Ukrajina

Sobota, 19. 11. 2022, 7.26

2 meseca, 2 tedna

Poljska Lavrovu prepovedala udeležbo na ministrskem zasedanju Ovseja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

78

Sergej Lavrov | Poljaki so ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu prepovedali vstop na svoje ozemlje. | Foto Reuters

Poljaki so ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu prepovedali vstop na svoje ozemlje.

Foto: Reuters

269. dan vojne v Ukrajini. Poljska je v petek sporočila, da je ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu prepovedala vstop na svoje ozemlje in da pričakuje, da bo Moskva poslala koga drugega na ministrsko zasedanje Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki bo decembra v poljskem Lodžu. Moskva je danes odločitev obsodila kot provokativno in nesprejemljivo.

Poudarki dneva: 

18.16 Ukrajina preverja posnetke domnevne usmrtitve ruskih vojakov

17.00 Britanski premier na prvem obisku Kijevu obljubil vojaško pomoč
16.08 Blizu Sankt Peterburga po eksploziji na plinovodu izbruhnil požar
15.33 Poljska Lavrovu prepovedala udeležbo na ministrskem zasedanju Ovseja
13.10 Ruska Baltska flota napovedala obsežne vojaške vaje
11.30 V Ukrajini onemogočena skoraj polovica energetskega sistema

9.20 Evropska humanitarna pomoč Ukrajini namenjena pripravam na zimo
8.10 V Kremlju priprave na nov krog mobilizacije
7.40 Ukrajinske sile v Donecku odbile okoli sto ruskih napadov 

18.16 Ukrajina preverja posnetke domnevne usmrtitve ruskih vojakov

Ukrajinska vojska je danes sporočila, da preverja pristnost posnetkov, ki po navedbah Moskve dokazujejo, da je ukrajinska vojska usmrtila več ruskih vojakov, ki so se predali. Posnetek preučujejo tudi pri ZN, medtem ko je Moskva že sprožila kazensko preiskavo.

Na ruskih družbenih medijih so ta teden zaokrožili posnetki, ki glede na trditve obrambnega ministrstva prikazujejo trupla ruskih vojakov, ki so bili ubiti, potem ko so se predali ukrajinskim silam. Moskva je Kijev obtožila "namernega in metodičnega umora" več kot desetih ruskih vojakov, ki naj bi bili ubiti "s streli v glavo".

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Bogdan Senik je danes dejal, da preverjajo pristnost posnetkov. "Pred sprožitvijo preiskave mora za to obstajati utemeljen razlog. Trenutno ugotavljamo, ali so ti posnetki ponarejeni," je dejal za francosko tiskovno agencijo AFP.

AFP videoposnetkov ni mogel neodvisno potrditi, rusko obrambno ministrstvo pa ni navedlo, kdaj so bili posneti. Da so seznanjeni s posnetki in jih preučujejo, so za AFP potrdili tudi pri Združenih narodih.

Ruski preiskovalni odbor, ki se ukvarja s hujšimi kaznivimi dejanji, je medtem že sprožil preiskavo. Do navedb Moskve prihaja po tistem, ko so Združeni narodi ta teden objavili poročilo, v katerem piše, da so bili vojni ujetniki na obeh straneh podvrženi mučenju in zlorabam.

17.00 Britanski premier na prvem obisku Kijevu obljubil vojaško pomoč

Novi britanski premier Rishi Sunak se je danes na svojem prvem obisku v Kijevu sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Potrdil mu je nadaljnjo britansko podporo in obljubil nov obsežen paket vojaške pomoči za zaščito civilistov in infrastrukture pred ruskimi napadi v vrednosti 50 milijonov funtov (57,5 milijona evrov).

Paket vključuje 125 kosov protiletalskega orožja za boj proti letalnikom, ki jih dobavlja Iran, vključno z več deset radarji in zmogljivostmi za elektronsko bojevanje proti njim, poroča britanski BBC.

Za pomoč v vojni proti ruskim silam je britanski obrambni minister Ben Wallace sicer pred tem v novembru Kijevu že obljubil več kot tisoč novih protiletalskih raket.

Sunak je v pogovoru z Zelenskim izpostavil, da je ponosen, da Združeno kraljestvo od začetka podpira Ukrajino in da je danes prišel, da ji zagotovi, da ji bodo London in njegovi zavezniki še naprej stali ob strani.

16.08 Blizu Sankt Peterburga po eksploziji na plinovodu izbruhnil požar

Nekaj kilometrov od ruskega Sankt Peterburga je danes izbruhnil požar. Glede na navedbe guvernerja tamkajšnje regije Aleksandra Drozdenka ga je povzročila eksplozija na plinovodu, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Požar, ki je izbruhnil na plinovodu med krajema Berngardovka in Kovalevo, gasijo gasilci, je prek Telegrama sporočil Drozdenko. Kot je dodal, prebivalci niso v nevarnosti, prav tako ni nevarnosti, da bi se ogenj razširil na stanovanjska območja.

Vzrok eksplozije še ugotavljajo in oblasti so na prizorišče požara napotile skupino preiskovalcev. Rusko ministrstvo za izredne razmere je sporočilo, da je pred eksplozijo in požarom na plinovodu prišlo do uhajanja plina, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

15.33 Poljska Lavrovu prepovedala udeležbo na ministrskem zasedanju Ovseja

Poljska, ki trenutno predseduje Ovseju, je kot gostiteljica zasedanja zunanjih ministrov članic Ovseja v petek sporočila, da je ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu prepovedala vstop na svoje ozemlje in da pričakuje, da bo Rusija člane svoje delegacije na srečanju izbrala v skladu z veljavnimi predpisi, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal vir v poljskem predsedstvu Ovseja.

Dejal je, da v ruski delegaciji ne bi smelo biti "oseb, ki jih je Evropska unija sankcionirala" po ruski ofenzivi na Ukrajino 24. februarja, vključno z Lavrovom.

Poljska tiskovna agencija PAP medtem navaja, da ji je tiskovni predstavnik poljskega zunanjega ministrstva Lukasz Jasina v petek povedal, da je Poljska v diplomatski noti Rusijo samo seznanila, da "na ministrskem zasedanju v Lodžu ne pričakuje udeležbe Lavrova".

"Odločitev Poljske je provokativna in brez primere," je v današnjem odzivu zapisalo rusko zunanje ministrstvo. Ocenjujejo, da se Varšava z njo ni samo diskreditirala, ampak tudi nepopravljivo škodovala avtoriteti Ovseja.

Poudarili so, da "te destruktivne odločitve Poljakov potiskajo Ovse v prepad", in organizacijo obtožili, da postaja "polje za protiruske vaje". "Odločitev je nesprejemljiva in ni v skladu z vlogo Poljske kot predsedujoče države organizaciji, v kateri sodeluje 57 suverenih in neodvisnih držav pod pogojem popolne enakosti," so še poudarili.

Sporočili so še, da bo po odločitvi Varšave rusko delegacijo vodil stalni ruski veleposlanik pri Ovseju Aleksander Lukašovič, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Letnih zasedanj ministrskega sveta, ki je osrednji organ te mednarodne organizacije in sprejema odločitve, se je Lavrov običajno udeleževal. Pomenijo tudi priložnost, da zunanji ministri razpravljajo o delu organizacije na vseh področjih njenega delovanja.

Poljska kot predsedujoča organizira zasedanje ministrskega sveta, torej zunanjih ministrov 57 članic Ovseja, 1. in 2. decembra v Lodžu. Članici sta tako Rusija kot Ukrajina. Sedež Ovseja je na Dunaju, saj je bil ustanovljen leta 1975 na vrhuncu hladne vojne z namenom spodbujanja dialoga med Vzhodom in Zahodom.

13.10 Ruska Baltska flota napovedala obsežne vojaške vaje

Ruska Baltska flota pripravlja številne obsežne vojaške vaje, je sporočila njena tiskovna služba, poroča tiskovna agencija Interfax .

"V zimskem obdobju usposabljanja na poligonih Baltske flote je načrtovanih več deset obsežnih manevrov na različnih ravneh – vključno z oklepnimi in motoriziranimi enotami, zračno obrambo, topništvom in izvidništvom ter radijskimi enotami, pa tudi zračnih sil flote," so še navedli pri vojni mornarici.

11.30 V Ukrajini onemogočena skoraj polovica energetskega sistema

Nedavni val ruskih napadov z raketami in droni je onemogočil skoraj polovico energetskega sistema v Ukrajini, je v petek dejal ukrajinski premier Denis Šmihal. Predsednik države Volodimir Zelenski je medtem ponoči sporočil, da so razmere še posebej težke v 17 regijah in prestolnici Kijev.

"Rusija na žalost še naprej izvaja raketne napade na civilno in kritično infrastrukturo Ukrajine. Skoraj polovica našega energetskega sistema je onemogočena," je na novinarski konferenci v petek dejal Šmihal.

Zelenski, ki je pred tem poročal o desetih milijonih Ukrajincev brez elektrike, je v petek zvečer razmere kot še posebej težke opisal v 17 regijah in prestolnici Kijev. Obenem podnevi prihaja do vse manjšega števila nujnih izklopov elektrike, je dejal po poročanju britanskega BBC.

V Kijevu se sicer po besedah drugega moža mestne uprave Mikole Povorožnika pripravljajo na različne scenarije, vključno s popolno prekinitvijo oskrbe z elektriko. Ni povedal, kaj načrtujejo v tem primeru, a evakuacija mesta naj ne bi bila predvidena.

Ukrajinski upravljavec električnega omrežja Ukrenergo je na Telegramu objavil, da je "agresorska država uradno priznala, da je njen cilj uničiti našo energetsko infrastrukturo in pustiti Ukrajince brez elektrike in ogrevanja" in to v času, ko temperature v državi že padajo pod ničlo in je v Kijevu zapadel prvi sneg.

Rusija je v četrtek, le dva dneva po enem od najhujših bombardiranj dozdaj, znova obstreljevala energetsko infrastrukturo v državi in civilne stavbe. K tej taktiki se je Moskva zatekla po nedavnih neuspehih na bojišču, sama pa navaja, da gre za odgovor na "nepripravljenost" Kijeva na mirovna pogajanja.

9.20 Lenarčič: Evropska humanitarna pomoč Ukrajini namenjena pripravam na zimo

Evropska pomoč Ukrajini se na humanitarnem področju trenutno osredotoča na priprave na zimo. EU tako s finančno in materialno pomočjo Ukrajino oskrbuje predvsem s primernimi bivalnimi enotami in opremo na področju oskrbe z energijo, ki je zaradi ruskih napadov močno motena. Slovenija je zelo aktivna, je povedal evropski komisar Janez Lenarčič.

"Zimo je lahko predvideti, zima vedno pride in je v Ukrajini lahko zelo huda, temperature se lahko spustijo tudi do minus 30 stopinj Celzija," je v četrtek ob predstavitvi evropske pomoči Ukrajini povedal evropski komisar za krizno upravljanje Lenarčič.

"Lahko si predstavljate, kako huda bi lahko bila ta zima za Ukrajince ob izpadih elektrike, pomanjkanju vode, težavah z ogrevanjem, kar je vse posledica ruskega uničevanja kritične infrastrukture," je poudaril.

Pojasnil je, da so se o pripravah na zimo začeli z ukrajinsko stranjo pogovarjati že pred poletjem, sistematični ruski napadi so potrebe, povezane z zimo, še okrepili.

Priprave na zimo imajo po komisarjevih besedah prednost tako pri finančni pomoči, ki jo prejemajo humanitarne organizacije na terenu, kot tudi pri materialni pomoči, ki jo članice EU in nekaj drugih držav Ukrajini zagotavljajo prek evropskega mehanizma civilne zaščite.

"Trenutno dobavljamo začasna bivališča, primerna za zimo. Več sto bivalnih enot je bilo že dobavljenih Ukrajini. Druga prioriteta je pomoč na področju oskrbe z energijo," je povedal Lenarčič.

Članice unije so Ukrajini 500 električnih generatorjev dostavile prek mehanizma civilne zaščite, še 300 jih je bilo financiranih iz finančne pomoči EU. Ukrajincem poleg tega pošiljajo opremo za popravilo električnih omrežij.

Generatorje je Ukrajini poslala tudi Slovenija, je povedal komisar za krizno upravljanje. Dostavila ji je tudi že hrano, zdravila, medicinsko opremo in opremo za razminiranje. Ta je pomembna prvina evropske pomoči, saj so ukrajinske sile uspele v zadnjih mesecih osvoboditi večje dele ukrajinskega ozemlja, kjer so po ruski okupaciji ostale mine in neeksplodirana sredstva, je dejal Lenarčič.

"Slovenija je zelo aktivna pri pomoči Ukrajini od samega začetka. Prvo tovorno vozilo, ki je v prvih dneh vojne kot odgovor na ukrajinsko prošnjo za pomoč prispelo v Kijev, je bil tovornjak s slovensko pomočjo," je poudaril komisar iz Slovenije. Izrazil je željo, da bo Slovenija pomagala, dokler bo treba.

Upa, da se bo kmalu pridružila tudi sprejemanju bolnikov iz Ukrajine. Unija namreč izvaja tudi evakuacijo bolnikov iz Ukrajine. Do sredine meseca so jih v članice EU premestili 1.500, sprejelo jih je 18 držav.

Ukrajinske oblasti so sicer v devetih mesecih podale že 119 prošenj ali dopolnitev prošenj za materialno pomoč iz evropskega mehanizma civilne zaščite, prvo že sredi februarja, torej še pred začetkom ruske invazije. V odgovor na teh 119 zaprosil je EU Ukrajini po komisarjevih besedah dostavila skoraj 75 tisoč ton humanitarne pomoči v skupni vrednosti več kot 450 milijonov evrov.

"To je največja, najbolj kompleksna, najdaljša operacija v zgodovini mehanizma in se še nadaljuje," je poudaril Lenarčič, ki je povedal, da je bil evropski mehanizem civilne zaščite vzpostavljen pred več kot dvema desetletjema.

Vrednost dosedanje humanitarne pomoči Ukrajini, pa tudi Moldaviji, pri kateri gre za finančno pomoč, namenjeno humanitarnim organizacijam na terenu, znaša 532 milijonov evrov. Skupaj so tako EU oziroma njene članice na humanitarnem področju soočanja z rusko agresijo namenile že skoraj milijardo evrov sredstev, je še poudaril evropski komisar Lenarčič.

8.10 V Kremlju priprave na nov krog mobilizacije

Kremelj se pripravlja na nov krog mobilizacije, v zadnjem poročilu navaja Inštitut za vojne študije (ISW). Nadaljnja tajna mobilizacija in priprave na nov val mobilizacije bodo verjetno poslabšale splošno kakovost ruskih vojakov, poslanih v boj v Ukrajino, še navajajo pri inštitutu.

"To bo verjetno povzročilo še nižjo kakovost usposabljanja mobiliziranih nabornikov in vojaških obveznikov, saj je zmogljivost usposabljanja prenizka," poroča ISW.

7.40 Ukrajinske sile v Donecku odbile okoli sto ruskih napadov 

Ukrajinske sile so v 24 urah v vzhodni regiji Donecka brez prekinitve spopadov odbile približno sto ruskih napadov, je v petek dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "V Donecku se nadaljujejo zelo hudi spopadi ... V bojih ni prekinitve. Ni bilo zatišja," je Zelenski dejal v svojem nočnem videonagovoru. 

Novice Ukrajina: To je ruska mučilnica, v kateri so uporabljali tudi elektrošoke #video
Ukrajinske železnice
Novice Zaskrbljujoče ameriško poročilo: Med rusko okupacijo v Hersonu je ...
Ukrajina- Doneck
Novice Peskov: Ukrajinsko infrastrukturo napadamo, ker ne želijo privoliti v pogajanja
Andrej Benedejčič
Novice Golobov svetovalec za nacionalno varnost: Ta incident kaže, v kako resnih časih živimo
Posledice eksplozije na Poljskem blizu meje z Ukrajino
Novice Še ena nepojasnjena smrt? V pisarni našli mrtvega ruskega polkovnika.
ukrajinska vojska
Novice V urjenju ukrajinskih vojakov bodo sodelovali slovenski inštruktorji
Ukrajina- Doneck
Novice Poljsko vas zadeli ruski raketi, umrli najmanj dve osebi
Tanja Fajon
Novice Tanja Fajon: Slovenija bo sodelovala v misiji urjenja ukrajinskih vojakov

 

Ne spreglejte