Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 11. 2022,
15.35

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

168

Natisni članek

Volodimir Zelenski Rusija vojna Ukrajina

Četrtek, 17. 11. 2022, 15.35

1 leto, 4 mesece

267. dan ruske agresije v Ukrajini

Peskov: Ukrajinsko infrastrukturo napadamo, ker ne želijo privoliti v pogajanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

168

267. dan vojne v Ukrajini. Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell je dejal, da Rusija ne kaže znakov, da bi bila pripravljena umakniti svoje enote iz Ukrajine. Sodišče na Nizozemskem je razsodilo, da so dva Rusa in en Ukrajinec krivi umora 298 potnikov na poletu MH17. Letalo je bilo leta 2014, v obdobju intenzivnih spopadov med ukrajinskimi in proruskimi silami, sestreljeno nad vzhodno Ukrajino. "Gospodje, določite kraj in čas in pridem. Prišel bom po vas in vas kaznoval za vse vaše zločine," je na Telegramu, potem ko so ukrajinske varnostne službe za njim razpisale tiralico, zapisal čečenski voditelj Ramzan Kadirov. Tiralico so izdali zaradi vodenja agresivne vojne, za kar je predvidena zaporna kazen od deset do 15 let.

Dnevni pregled pomembnejših dogodkov: 

21.36 Peskov: Ukrajinsko infrastrukturo napadamo, ker ne želijo privoliti v pogajanja
19.44 Vodja evropske diplomacije: Bojim se, da Rusija ni pripravljena na umik
16.56 Sodišče odločilo: Rusa in Ukrajinec krivi za smrt 298 ljudi
16.45 Silovito obstreljevanje ukrajinskih mest se nadaljuje
15.34 Ukrajina: Rusija je v celoti odgovorna za incident na Poljskem
13.40 V Ukrajini zapadel sneg, oskrba z elektriko bo lahko prekinjena po vsej državi 
13.35 Poljska pripravljena Ukrajini omogočiti dostop do prizorišča torkove eksplozije
12.56 Ukrajinci razpisali tiralico za čečenskim voditeljem
10.39 Po vsej Ukrajini novi zračni napadi 
7.59 Množični raketni napadi na Odeso in Dneper 
7.36 Zelenski svari pred minami v Hersonu
7.34 V Hersonu so odkrili več kot 60 trupel z znaki mučenja
7.33 Eksplozije v Džankoju, mestu pod rusko okupacijo 
7.17 Poveljnik ameriške vojske vidi možnost politične rešitve vojne v Ukrajini 
6.53 Ukrajinske sile uničujejo rusko opremo v južni Ukrajini
6.30 Zelenski: Raketa, ki je eksplodirala na Poljskem, zagotovo ni ukrajinska

21.36 Peskov: Ukrajinsko infrastrukturo napadamo, ker ne želijo privoliti v pogajanja

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da se "posebna vojaška operacija" v Ukrajini nadaljuje in da je treba njene cilje doseči.

Kot je poudaril, vojaška operacija v Ukrajini ni odvisna od vremenskih razmer in se nadaljuje, je danes medijem povedal Peskov.

"Posebna vojaška operacija se nadaljuje, ni odvisna od podnebnih ali vremenskih razmer. Njene cilje je treba doseči," je po poročanju ruske državne tiskovne agencije TASS dejal Peskov.

Spregovoril je tudi o napadih na ukrajinsko infrastrukturo pred dvema dnevoma. Peskov je, ko se je dotaknil milijonov ukrajinskih državljanov, ki so 15. novembra zaradi bojnih dejanj ostali brez elektrike in toplote v času, ko so vremenske napovedi napovedovale nižje temperature zraka, dejal, da je posledica napadov na objekte "posredno ali neposredno povezana z vojaškim potencialom Ukrajine ali ukrajinskim režimom".

"Ukrajinsko zavračanje rešitve vprašanja in nepripravljenost na pogajanja ter ukrajinsko zavračanje strinjanja z dogovorjenim besedilom (istanbulskim sporazumom) in tako naprej so glavni vzroki za te posledice. O tem je tudi treba razpravljati," je med drugim Peskov dejal o napadih na ukrajinsko infrastrukturo, ki vplivajo na življenja navadnih državljanov.

19.44 Vodja evropske diplomacije: Bojim se, da Rusija ni pripravljena na umik

Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell je dejal, da Rusija ne kaže znakov, da bi bila pripravljena umakniti svoje enote iz Ukrajine.

"Bojim se, da se Rusija ni pripravljena umakniti, in če se ne umakne, mir ne bo mogoč," je dejal Borell in dodal: "Rusija je tista, ki mora omogočiti mir, agresor se mora umakniti, če želimo vzdrževati mir."

16.56 Sodišče odločilo: Rusa in Ukrajinec krivi za smrt 298 ljudi

Sodišče na Nizozemskem je razsodilo, da so dva Rusa in en Ukrajinec krivi umora 298 potnikov na letu MH17. Letalo je bilo leta 2014, v času intenzivnih spopadov med ukrajinskimi in proruskimi silami, sestreljeno nad vzhodno Ukrajino. To je bilo letalo družbe Malaysian Airlines, pri čemer je umrlo vseh 298 ljudi na krovu, poroča BBC.

Letalo na letu MH17 je letelo iz Amsterdama v Kuala Lumpur.

Letalo MH17 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Predsedujoči sodnik Hendrik Steenhuis je prebral sodbo na sojenju trem ruskim in enemu ukrajinskemu separatistu, obtoženim množičnega umora zaradi njihove vloge pri sestrelitvi letala.

Za krive je sodišče spoznalo ruska državljana Igorja Girkina (Strelkova) in Sergeja Dubinskega ter Ukrajinca Leonida Harčenka. Tretji Rus Oleg Pulatov je bil oproščen. Leta 2014 so vsi štirje delovali kot del separatistične skupine. Nihče od obtoženih ni prišel na sodišče, le Pulatov je poslal odvetniško ekipo in se prek nje izrekel za nedolžnega, je poročal The Guardian.

Girkin, vojaški vodja tako imenovane Ljudske republike Doneck, je bil obsojen zaradi postavitve raket, Dubinski pa zaradi organizacije transporta raketnega sistema buk. Sodišče je za Harčenka ugotovilo, da je nadziral in varoval omenjeni raketni sistem.

Sodišče je v postopku ugotovilo, da je bil za sestrelitev letala uporabljen raketni sistem buk, ruske izdelave. Ta raketni sistem so pripeljali v vas Pervomajsk in iz njega izstrelili eno raketo, nato pa so ga vrnili v Rusijo, je ugotovila mednarodna ekipa preiskovalcev.

malezijsko letalo, Malaysia Airlines,
Novice Razstrelitev letala: trije obsojeni na dosmrtno ječo, eden oproščen

16.45 Silovito obstreljevanje ukrajinskih mest se nadaljuje

Grozljiv videoposnetek, ki ga je delil tudi ukrajinski predsednik Zelenski, prikazuje raketni napad na Dnjeper danes zjutraj, ko so se ljudje odpravljali na delo.

"Tu je še potrditev iz Dnjepra, da si ruski teroristi želijo mir." Rusija "želi Ukrajincem prinesti le toliko bolečine in trpljenja, kolikor je mogoče", pa je na profilu na Twitterju zapisal Anton Heraščenko, svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

15.34 Ukrajina: Rusija je v celoti odgovorna za incident na Poljskem

Za torkov incident na vzhodu Poljske, ko je tja priletela raketa in terjala dve življenji, je v celoti odgovorna Rusija, so danes sporočile ukrajinske oblasti. To v Kijevu izpostavljajo tudi po tem, ko so zahodni zavezniki sporočili, da je šlo verjetno za raketo ukrajinskega sistema zračne obrambe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Strinjamo se s stališčem, da je Rusija v celoti odgovorna za svoj raketni teror in njegove posledice na ozemlju Ukrajine, Poljske in Moldavije," je na Twitterju zapisal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba in dodal, da je o tem po telefonu govoril z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je danes izjavil, da ni povsem prepričan, kaj je povzročilo padec rakete na Poljsko. "Ne vem, kaj se je zgodilo, toda prepričan sem, da je bila to ruska raketa in da smo streljali iz sistemov zračne obrambe," je dejal.

Rusija je na Ukrajino v torek izstrelila približno sto raket. V prestolnici Kijev so rakete zadele dve stanovanjski zgradbi in terjale najmanj eno smrtno žrtev. Isti dan je raketa padla tudi na vzhod Poljske, blizu meje z Ukrajino in ubila dve osebi. Eksplozija na Poljskem je vzbudila skrbi, da to pomeni vstop zveze Nato, katere članica je Poljska, v vojno.

Sprva so se ZDA in drugi zavezniki na incident odzvali previdno, kasneje pa so sporočili, da je incident verjetno povzročila raketa ukrajinskega sistema zračne obrambe, izstreljena za obrambo ukrajinskega ozemlja pred napadi ruskih manevrirnih raket.

Iz Kijeva so sicer nemudoma po incidentu zatrdili, da je bila raketa ruska, medtem ko v Moskvi to kategorično zanikajo. Rusko zunanje ministrstvo je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass ocenilo, da skuša Ukrajina z očitki na račun Moskve izkoristiti vsako priložnost za utrditev zahodne podpore Kijevu.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v sredo poudaril, da za incident ni kriva Ukrajina ter da največjo odgovornost nosi Rusija, ki nadaljuje svojo nezakonito vojno proti Ukrajini.

Podobno je danes izjavil tudi Blinken, ki je zatrdil, da je ne glede na končni izid preiskave že znano, kdo je odgovoren in pri tem krivdo pripisal Rusiji. "Vsak dan smo priča ruskim raketnim napadom na ukrajinsko kritično infrastrukturo, s čimer skušajo preprečiti, da bi Ukrajina lahko preprosto živela in napredovala," je opozoril.

Prav tako je dejal, da ZDA doslej niso videle ničesar, kar bi nasprotovalo predhodni oceni Poljske, da je za eksplozijo na meji kriva raketa ukrajinskega sistema zračne obrambe. Vseeno pa je dodal, da bodo še naprej preiskovali incident in delili nove informacije.

13.40 V Ukrajini zapadel sneg, oskrba z elektriko bo lahko prekinjena po vsej državi 

Ukrajinske oblasti zaradi napadov vse glasneje opozarjajo, da sta ogrožena oskrba gospodinjstev z elektriko in plinom, kar je ob prihajajoči zimi še posebej skrb vzbujajoče. Uradni Kijev je ameriške in evropske zaveznike pozval k pomoči, med drugim k hitri dostavi rezervnih delov za poškodovano infrastrukturo.

Na to, da je zima pred vrati, je Ukrajince danes opozoril tudi prvi sneg, ki je po poročanju AFP prekril dele države. V Kijevu bi lahko temperature padle kar do deset stopinj Celzija pod ničlo.

Ukrajinsko državno energetsko podjetje Ukrenergo je sporočilo, da zaradi občutne ohladitve v delih Ukrajine, kjer jim je komajda uspelo obnoviti oskrbo z elektriko, zdaj beležijo povečano porabo, kar še dodatno zapleta že tako zahtevne razmere. Posvarilo je, da jim grozijo prekinitve v oskrbi po vsej državi, saj da so te nujne za ohranjanje stabilnosti energetskega sistema.

13.35 Poljska pripravljena Ukrajini omogočiti dostop do prizorišča torkove eksplozije

Poljska je pripravljena ukrajinskim preiskovalcem omogočiti dostop do mesta, kjer je v torek padla raketa, za katero v Varšavi in Washingtonu sumijo, da je bila del ukrajinske protizračne obrambe, je danes dejal Jakub Kumoch, zunanjepolitični svetovalec poljskega predsednika Andrzeja Dude, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kljub navedbam poljskih in ameriških oblasti ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski za raketo, ki je padla na poljsko vas ob meji z Ukrajino in zahtevala dve smrtni žrtvi, še naprej obtožuje Rusijo. Rusko obrambno ministrstvo je krivdo kategorično zanikalo in vse obtožbe zavrnilo kot provokacije.

Prošnjo za dostop do lokacije je Kijev po poročanju poljske tiskovne agencije PAP podal v sredo.

Kumoch je za poljsko televizijo TVN24 danes dejal, da je Poljska pripravljena omogočiti prihod ukrajinskim preiskovalcem, in dodal, da po njegovem mnenju temu ne bodo nasprotovali niti Američani.

Še enkrat je ponovil stališče vlade, da "Ukrajine nihče ne obtožuje namernega obstreljevanja poljskega ozemlja", pač pa da trenutni dokazi nakazujejo, da je raketa ukrajinske protizračne obrambe ponesreči padla na drugo stran meje.

Prizorišče nesreče trenutno preiskujejo poljski in ameriški strokovnjaki.

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je Ukrajini sporočil, da njegovega imena ni treba vpisati na nalog za aretacijo, ker bo prišel sam. | Foto: Twitter/Daily Loud Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je Ukrajini sporočil, da njegovega imena ni treba vpisati na nalog za aretacijo, ker bo prišel sam. Foto: Twitter/Daily Loud

12.56 Ukrajinci razpisali tiralico za čečenskim voditeljem

Ukrajinska varnostna služba je za čečenskim voditeljem Ramzanom Kadirovim izdala tiralico zaradi vodenja agresivne vojne, za kar je predvidena zaporna kazen od deset do petnajst let.

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je Ukrajini sporočil, da njegovega imena ni treba vpisati na nalog za aretacijo, ker bo prišel sam.

"Gospodje, določite kraj in čas in pridem. Prišel bom po vas in vas kaznoval za vse vaše zločine," je zapisal na Telegramu.

10.39 Po vsej Ukrajini novi zračni napadi 

Iz več regij v Ukrajini lokalne ukrajinske oblasti danes poročajo o novem valu ruskih raketnih napadov, tako da so se po vsej državi drugič ta teden oglasile sirene zaradi nevarnosti zračnih napadov. V Dnepru na vzhodu države so ruske rakete zadele dva infrastrukturna objekta, ena oseba je bila ranjena, poročajo tuje tiskovne agencije.

V prestolnici Kijev je ukrajinska obramba sestrelila dve raketi in dva bojna brezpilotna letalnika, so sporočile mestne oblasti. O obstreljevanju so poročali tudi iz črnomorskega pristaniškega mesta Odesa na jugu države, kjer so ruske rakete zadele infrastrukturo.

V torek je Rusija na ukrajinsko infrastrukturo izstrelila okoli sto raket, zaradi česar je približno deset milijonov Ukrajincev ostalo brez elektrike. To je bil največji tovrstni napad v skoraj devetih mesecih vojne, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

7.59 Množični raketni napadi na Odeso in Dneper 

The Guardian poroča, da je Rusija danes zjutraj začela še en obsežen napad na Ukrajino. Rusi so rakete izstrelili v Odesi in Dnjepru. Napade na kritično infrastrukturo so potrdili predsedniška administracija in regionalni voditelji. Zdi se, da gre za še en napad, usmerjen na energetsko infrastrukturo Ukrajine, so dodali. 

7.36 Zelenski svari pred minami v Hersonu

Volodimir Zelenski je Ukrajince, ki se vračajo v osvobojeni Herson, opozoril, naj ne stopajo na območja, dokler jih ne pregledajo deminerji.

"Vse na osvobojenem območju še enkrat opozarjam: bodite zelo previdni! Rusija želi ubijati tudi po tem, ko je pobegnila iz naše države, zato je treba biti zelo previden," je dejal in občane pozval, naj prijavijo vse, kar je sumljivo.

"Če stavb še niso pregledali deminerji, vanje ne vstopajte. Če cesta še ni bila preverjena, jo obidite," je dejal.

7.34 V Hersonu so odkrili več kot 60 trupel z znaki mučenja

V pred kratkim osvobojenem mestu Herson so našli najmanj 63 trupel z znaki mučenja, je včeraj sporočil ukrajinski notranji minister.

"Triinšestdeset trupel je bilo odkritih v regiji Herson. Iskanje se je šele začelo, zato bo odkritih še veliko več," je dejal minister Denis Monastirski.

7.33 Eksplozije v Džankoju, mestu pod rusko okupacijo 

V okupiranem Džankoju na Krimu so včeraj pozno zvečer odjeknile eksplozije, poroča beloruska tiskovna agencija Nexta. Rakete naj bi zadele rusko letališče. Več informacij za zdaj ni znanih. 

7.17 Poveljnik ameriške vojske vidi možnost politične rešitve vojne v Ukrajini 

Načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, general Mark Milley, je v sredo na novinarski konferenci dejal, da vidi možnost za politično rešitev vojne v Ukrajini, ker je Moskva utrpela hude izgube in še vedno trpi. Obenem je menil, da nobena stran v spopadu nima možnosti za popolno zmago.

"Ukrajinci so dosegli izjemen uspeh z obrambo Harkova in Hersona. Verjetnost, da bodo Rusi dosegli svoj strateški cilj, je enaka ničli. Kljub temu pa bo popolna osvoboditev vsega ozemlja, ki ga je zasedla Rusija, izjemno težavna. Moskva je okupirala okrog 20 odstotkov ukrajinskega ozemlja, to območje je dolgo približno 900 kilometrov in sega do 80 kilometrov globoko. Utrpeli so ogromne izgube, vendar so se z mobilizacijo okrepili," je dejal Milley in ponovil prepričanje, da se Moskva želi pogajati.

Vendar pa je zagotovil, da je odločitev o tem na strani Ukrajine, ZDA in zavezniki pa bodo Kijevu še naprej pomagali z opremo in drugo pomočjo. Milley je dejal, da pričakuje, da bodo Ukrajinci nadaljevali boje tudi čez zimo. "Vedno ponavljamo, da se bodo o tem odločili Ukrajinci, ne pa mi. Mi jih bomo podpirali, dokler bo treba," je dodal minister Austin.

"Pregon Rusov iz Ukrajine bo zelo težaven in to se ne bo zgodilo v prihodnjih dveh tednih, razen če se ruska vojska sesuje, kar ni verjetno," je dejal Milley, ki je po odmevni eksploziji na Poljskem brez uspeha poskušal vzpostaviti stik z načelnikom ruskega generalštaba Valerijem Gerasimovom.

6.53 Ukrajinske sile uničujejo rusko opremo v južni Ukrajini

Južno operativno poveljstvo je sporočilo, da je ukrajinska vojska izvedla 45 ognjenih misij, pri čemer je bilo ranjenih pet ruskih vojakov, uničena pa so bila tri oklepna vozila. V okrožju Berislav v regiji Herson je ukrajinska vojska z osebnim orožjem sestrelila dve brezpilotni letali, je dodalo poveljstvo.

6.30 Zelenski: Raketa, ki je eksplodirala na Poljskem, zagotovo ni ukrajinska 

ZDA in njihovi zavezniki so dan po tem, ko je raketa, za katero je Nato dejal, da je najverjetneje ukrajinska, eksplodirala na poljskem ozemlju, v Varnostnem svetu Združenih narodov kritizirali Rusijo zaradi raketnih napadov na Ukrajino.

Volodimir Zelenski je dejal, da raketa zagotovo ni ukrajinska.  | Foto: Reuters Volodimir Zelenski je dejal, da raketa zagotovo ni ukrajinska. Foto: Reuters Vojaško zavezništvo Nata in Poljska sta sporočila, da je verjetno šlo za zablodelo raketo, ki jo je izstrelila ukrajinska zračna obramba, ne za ruski napad, zaradi česar so se zmanjšali strahovi mednarodne skupnosti pred stopnjevanjem vojne. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je dejal, da raketa zagotovo ni ukrajinska.

Raketa je v torek v poljski vasi blizu ukrajinsko-poljske meje ubila dva človeka. Isti dan je medtem Rusija izstrelila več deset raket na mesta po vsej Ukrajini, ciljala na električno omrežje in povzročila izpade električne energije. Vlada v Kijevu je sporočila, da je bil to najmočnejši raketni napad v devetmesečni vojni.

Britanski in poljski veleposlanik pri ZN sta ponovila izjavo, da je za eksplozijo na Poljskem nazadnje kriva ruska invazija. Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzja je na srečanju dejal: "Že dolgo nas ne preseneča dejstvo, da za vse krivite Rusijo." 

Andrej Benedejčič
Novice Golobov svetovalec za nacionalno varnost: Ta incident kaže, v kako resnih časih živimo
Posledice eksplozije na Poljskem blizu meje z Ukrajino
Novice Še ena nepojasnjena smrt? V pisarni našli mrtvega ruskega polkovnika.
ukrajinska vojska
Novice V urjenju ukrajinskih vojakov bodo sodelovali slovenski inštruktorji
Ukrajina- Doneck
Novice Poljsko vas zadeli ruski raketi, umrli najmanj dve osebi
Ne spreglejte