Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 3. 2023,
6.55

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

216

Natisni članek

prebivalstvo obstreljevanje napad vojna Rusija Ukrajina

Četrtek, 9. 3. 2023, 6.55

5 mesecev

379. dan vojne v Ukrajini

Poročilo obveščevalcev: Rusija se lahko v Ukrajini vojskuje še dve leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

216

Vladimir Putin | V nočnih napadih so poškodovali več stanovanjskih stavb in infrastrukture, na več območjih so ostali brez elektrike. Umrlo je najmanj devet civilistov. | Foto Reuters

V nočnih napadih so poškodovali več stanovanjskih stavb in infrastrukture, na več območjih so ostali brez elektrike. Umrlo je najmanj devet civilistov.

Foto: Reuters

Rusija je ponoči izvedla zračne napade na cilje po vsej Ukrajini, od Harkova na severu do Odese na jugu in Žitomira na zahodu. O eksplozijah poročajo tudi v Kijevu. Po zadnjih informacijah je skupaj umrlo najmanj devet ljudi. 

Poudarki dneva:

17.28 Severni tok: Kremelj ne verjame, da so bili v ozadju napada proukrajinski posamezniki
15.48 Litovski obveščevalci: Rusija se lahko vojskuje še dve leti
15.03 Jedrska elektrarna v Zaporožju znova vključena v omrežje
13.03 Rusija: Zadnji napadi so maščevanje za napad na Brjansk
10.33 Zelenski ruske zračne napade označil za sramotno taktiko
9.24 Rusija na Ukrajino izstrelila 81 raket
8.53 V nočnih zračnih napadih umrlo najmanj pet ljudi 
6.45 Rusija z zračnimi napadi nad več ukrajinskih mest

17.28 Severni tok: Kremelj ne verjame, da so bili v ozadju napada proukrajinski posamezniki

Kremelj ne verjame, da bi lahko bili v ozadju eksplozije na plinovodu Severni tok 1 in 2 nekateri proukrajinski posamezniki, saj je le peščica obveščevalnih služb sposobna izvesti takšen teroristični napad, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Spomnimo. Nedavno je New York Times pisal o tem, da so bili v ozadju napada na plinovoda Severni tok 1 in 2 lani septembra proukrajinski posamezniki.


15.48 Litovski obveščevalci: Rusija se lahko vojskuje še dve leti

Litovska obveščevalna služba ocenjuje, da ima Rusija dovolj zalog in zmogljivosti, da se lahko še dve leti vojskuje proti Ukrajini s podobno intenzivnostjo kot danes. V poročilu litovske obveščevalne službe, ki ga je predstavil polkovnik Elegijus Paulavičius, je še zapisano, da postaja Rusija pod Vladimirjem Putinom vse bolj totalitarna, vojna v Ukrajini pa spodkopava politične in gospodarske temelje režima.

Neuspehi na bojišču, nadaljnje mobilizacije in poslabšanje gospodarskega položaja bi lahko imeli negativne posledice za stabilnost Putinove oblasti. "V trenutnem družbenem in političnem okolju je najverjetnejša alternativa Putinovemu režimu neki drug avtoritarni režim," so prepričani litovski obveščevalci. Rusija s tem po mnenju litovskih obveščevalcev ostaja vsaj v srednjeročnem obdobju grožnja in vir nestabilnosti v regiji, piše nemški medij Focus.

15.03 Jedrska elektrarna v Zaporožju znova vključena v omrežje

Jedrska elektrarna Zaporožje, ki je največja jedrska elektrarna na stari celini, je znova priklopljena na omrežje, potem ko je med ruskim raketnim napadom izgubila elektriko. Danes dopoldne je ukrajinsko državno jedrsko podjetje Energoatom sporočilo, da je jedrska elektrarna izgubila dostop do električnega omrežja zaradi ruskih zračnih napadov. V jedrski elektrarni so morali zaradi izgube elektrike za nemoteno delovanje elektrarne vključiti dizelske generatorje.


13.03 Rusija: Zadnji napadi so maščevanje za napad na Brjansk

Z ruskega obrambnega ministrstva so sporočili, da je bil današnji obsežen napad, ki je opustošil Ukrajino, maščevanje. 

Moskva trdi, da gre za odgovor na domnevni teroristični napad na rusko regijo Brjansk, ki meji na Ukrajino. Prejšnji teden je ruski predsednik Vladimir Putin izjavil, da je Rusijo prizadel teroristični napad v južni regiji, Ukrajina pa je trdila, da gre za lažno provokacijo.

10.33 Zelenski ruske zračne napade označil za sramotno taktiko

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes obsodil najnovejše ruske zračne napade, v katerih je umrlo najmanj devet ljudi, in dejal, da Moskva ponovno uporablja sramotne taktike. Opozoril je, da je bilo v napadu prizadetih najmanj deset ukrajinskih regij, v več krajih po državi pa so imeli težave pri ogrevanju in oskrbi z elektriko.

"Sovražnik je izstrelil 81 raket, da bi ponovno ustrahoval Ukrajince, in se tako vrnil k svoji sramotni taktiki. Okupatorji lahko le terorizirajo civiliste," je dejal Zelenski. Ob tem je vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Valerij Zalužni dodal, da je ukrajinska zračna obrambna prestregla 31 ruskih manevrirnih raket in štiri od osmih brezpilotnih letal šahed, poroča britanski BBC.

V Kijevu je brez elektrike ostalo 15 odstotkov gospodinjstev, okoli 40 odstotkov prebivalcev nima zagotovljenega ogrevanja. Prav tako je brez elektrike, vode in ogrevanja ostalo celotno mesto Harkov.

"V vsem mestu ni elektrike. Na kritični infrastrukturi smo preklopili na generatorje. Zaradi motenj v električnem omrežju prav tako ni ogrevanja in oskrbe z vodo," je na lokalni televiziji povedal župan Harkova Igor Terehov.

9.24 Rusija na Ukrajino izstrelila 81 raket

Rusija je v današnjih nočnih napadih na Ukrajino izstrelila 81 raket, vključno s šestimi hiperzvočnimi raketami kinžal, in osem brezpilotnih letal, so sporočile ukrajinske zračne sile.

Ukrajinski uradniki trdijo, da so 34 križarskih raket in štiri samomorilska brezpilotna letala šahed uničili, osmim brezpilotnim letalom in vodenim izstrelkom pa so preprečili, da bi dosegli svoje cilje, poroča Sky News, kjer navedb niso mogli preveriti.

8.53 V nočnih zračnih napadih umrlo najmanj pet ljudi 

V nočnih napadih Rusije po vsej Ukrajini je umrlo najmanj pet ljudi, več je bilo ranjenih. O eksplozijah so poročali tudi v Kijevu, kjer je 15 odstotkov gospodinjstev ostalo brez elektrike, okoli 40 odstotkov pa jih nima zagotovljenega ogrevanja.

Ena od ruskih raket je v kraju Zoločiv zadela hišo, pri čemer so umrli štirje civilisti, je sporočil guverner regije Lvov Maksim Kozicki. "V tem trenutku je znano, da so umrli štirje odrasli ljudje. Dva moška in dve ženski," je še zapisal na Telegramu.

O smrtni žrtvi je poročal tudi guverner regije Dnipropetrovsk. "Zaradi obstreljevanja je umrl 34-letni moški. Ranjena sta bila 28-letna ženska in 19-letni fant, ki sta trenutno že v bolnišnici," je dejal guverner Sergej Lisak.

V eksploziji v okrožju Svjatošinski sta bila ranjena dva človeka, je župan Kijeva Vitalij Kličko zapisal na družbenih omrežjih. Prizadeto je bilo tudi južno kijevsko okrožje Holosijev. Brez elektrike je ostalo 15 odstotkov gospodinjstev v mestu, okoli 40 odstotkov prebivalcev pa zdaj nima zagotovljenega ogrevanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

6.45 Rusija z zračnimi napadi nad več ukrajinskih mest

Rusija je ponoči izvedla zračne napade na cilje po vsej Ukrajini, od Harkova na severu do Odese na jugu in Žitomira na zahodu. O eksplozijah poročajo tudi v Kijevu, kjer sta bili poškodovani dve osebi. V Harkovu in Odesi je bilo poškodovanih več stanovanjskih stavb in infrastruktura, na več območjih pa je bila prekinjena električna energija.

"Dve osebi sta bili ranjeni" v eksploziji v okrožju Svjatošinski, je župan Kijeva Vitalij Kličko zapisal na družbenih omrežjih.

Prizadeto je bilo tudi južno kijevsko okrožje Holosijev, je Kličko še zapisal na Telegramu in dodal, da je trenutno brez elektrike približno 15 odstotkov gospodinjstev v mestu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

skupina Wagner, vojska, Rusija
Novice Je Prigožin napovedal konec svojih plačancev? "Zadnji korak Wagnerja."

"V silovitih raketnih napadih je bil zadet objekt energetske infrastrukture in poškodovana stanovanjska stavba," je na Telegramu sporočil vojaški guverner Odese Maksim Marčenko. V regiji Harkov je bilo po besedah guvernerja najmanj 15 napadov na stanovanjske zgradbe in infrastrukturo.

Ukrajinska jedrska elektrarna v Zaporožju je medtem zaradi ruskega zračnega napada ostala brez oskrbe z električno energijo in trenutno deluje s pomočjo dizelskih generatorjev, je po navedbah AFP sporočil ukrajinski jedrski operater Energoatom.

"Zaradi napadov je bila prekinjena zadnja povezava med zasedeno jedrsko elektrarno Zaporožje in ukrajinskim elektroenergetskim sistemom," so še zapisali v izjavi.

ruska vojska rusija vojak vojska ukrajina
Novice SDS o predlogu resolucije: Tudi Slovenija naj Rusijo označi za podpornico terorizma

Med prizadetimi regijami so po navedbah britanskega BBC še Vinica in Rivne na zahodu države ter Dnipro in Poltava v osrednji Ukrajini.

Še vedno poteka tudi bitka v Bahmutu, ki je bil v zadnjem času v središču spopadov. Ukrajinska vojska trdi, da je odbila intenzivne ruske napade na mesto, ruske sile pa trdijo, da so prevzele nadzor nad vzhodno polovico mesta.

plin, uhajanje, Severni tok
Novice Novi dokazi: je Severni tok razstrelila proukrajinska skupina?
Novice Pretep gruzijskih poslancev zaradi zakona o "tujih agentih" #video
Novice V Gruziji protesti proti zakonu o "tujih agentih" #video
Marjan Šarec, Pomoč Turčiji
Novice Šarec: Nabava streliva za Ukrajino mora biti hitra in učinkovita
Milorad Dodik
Novice Dodik napovedal registracijo "tujih agentov" v Republiki Srbski
Ne spreglejte