Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 3. 2023,
20.06

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

3

Natisni članek

tuji agenti Vladimir Putin Rusija Milorad Dodik

Sreda, 8. 3. 2023, 20.06

1 leto, 2 meseca

Dodik napovedal registracijo "tujih agentov" v Republiki Srbski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

3

Milorad Dodik | Voditelj bosenskih Srbov Milorad Dodik | Foto Reuters

Voditelj bosenskih Srbov Milorad Dodik

Foto: Reuters

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je danes napovedal, da bodo v tej večinsko srbski entiteti BiH sprejeli novi zakon o nevladnih organizacijah, po katerem se bodo tiste, ki prejemajo donacije iz tujine, morale registrirati kot "tuji agenti". Zatrdil je, da je zakon prepisal od ZDA, nevladniki pa opozarjajo, da skuša uvesti "ruske rešitve".

Nevladna organizacija Transparency International BiH je opozorila, da želi Dodik s sklicevanjem na ameriške zakone pravzaprav uvesti "ruske rešitve", torej se zateči k metodam, s katerimi skuša ruski predsednik Vladimir Putin utišati opozicijo in kritike svoje vlade, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Tuji agenti po ameriškem in ruskem zgledu

V ZDA so na podlagi zakona iz leta 1938 pred leti uvedli obveznost, da se propagandni mediji, kot je Russia Today, registrirajo kot tuji agenti. Na podlagi tega je nato Rusija sprejela uredbo, v skladu s katero so se kot tuji agenti morale registrirati nevladne organizacije in tudi mediji, kot je Glas Amerike. Za tuje agente so oblasti označile številne novinarje in nasprotnike Kremlja.

Dodik je danes pred novinarji v Banjaluki še posebej napadel Fundacijo za odprto družbo ameriškega milijarderja Georgea Sorosa, češ da obstaja načrt za selitev njenega sedeža v Sarajevo. Po njegovi ocenil je cilj destabilizacija razmer v BiH.

Kriminalizacija obrekovanja

Odločno je zagovarjal tudi načrtovane spremembe kazenskega zakonika Republike Srbske, s katerimi bi znova kriminalizirali obrekovanje. Predlagane spremembe predvidevajo izredno visoke globe za žalitev dobrega imena in časti. Najnižja bi bila 2.500 evrov, a če bi sodišče ocenilo, da je tožniku nastala nepopravljiva škoda, bi moral tisti, ki je take trditve izrekel ali jih objavil v medijih, plačati več kot 50 tisoč evrov.

Novinarska združenja iz Bosne in Hercegovine ter številne mednarodne organizacije so opozorile, da Banjaluka s tem dejansko uvaja cenzuro in skuša zadušiti svobodne medije. Kljub kritikam je Dodik danes napovedal čim prejšnje sprejetje zakona v skupščini entitete.

Husein Kavazović
Novice Poglavar islamske skupnosti v BiH: Bošnjaki morajo biti pripravljeni na spopad
Aleksander Zaldostanov
Novice Putinovi Peklenski angeli na Balkanu
Milorad Dodik in Vladimir Putin
Novice Dodik odlikoval Putina

 

Ne spreglejte