SiolNET. Novice Svet
0,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prvič v zgodovini: izrek dosmrtnega zapora na televiziji

0,88

termometer

Britanske televizijske postaje so danes prvič predvajale kazensko sojenje, na katerem je sodnica moškega obsodila na dosmrtni zapor zaradi uboja dedka. Na Otoku, kjer si prizadevajo za večjo preglednost pravosodnega sistema, so namreč leta 2020 spremenili zakonodajo in dovolili kamere na sodiščih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sodnica Sarah Munro se je davi na londonskem sodišču Old Bailey zapisala v britansko pravno zgodovino, ko je izrekla obsodbo v okviru prvega sojenja v kazenskih zadevah, ki so ga predvajali na televiziji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do smrti zabodel dedka, ki naj bi zlorabljal deklice 

Munro je 25-letnemu Benu Oliverju izrekla dosmrtno zaporno kazen, ker je do smrti zabodel svojega 74-letnega dedka, ki so ga bremenile obtožbe o spolni zlorabi deklic, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Oliverjeva krivda je bila zmanjšana zaradi čustvenih in psihičnih težav. Sodnica je odredila, da mora prestati najmanj 10 let in osem mesecev kazni.

"Odprtje sodnih dvoran za kamere bo izboljšalo preglednost in povečalo zaupanje v pravosodni sistem," je na Twitterju zapisal britanski pravosodni minister Dominic Raab. "Javnost si bo zdaj lahko ogledala, kako se izvajajo pravosodni procesi, kar ji bo pomagalo bolje razumeti zapletene odločitve, ki jih sprejemajo sodniki," je dodal.

Izdajatelji televizijskih programov so pozdravili spremembo zakona iz leta 2020, ki jim zdaj omogoča snemanje sodnikov, ki izrekajo kazni zločincem.

Vidni le sodniki, predvajanje posnetkov z zamudo 

"Videti je treba, da je pravici zadoščeno, zato je to ključni trenutek za preglednost pravosodnega sistema," je dejal vršilec dolžnosti direktorja informacijskega programa BBC News Jonathan Munro.

Razglasitev današnje obsodbe je predvajalo več informativnih kanalov, na spletu pa so jo objavili tudi BBC, ITV in Sky News ter tiskovna agencija PA.

Na sodišču so tako sicer po novem dovoljene kamere, vendar bodo zaradi varovanja zasebnosti udeležencev postopka snemali le sodnike, posnetki pa bodo zaradi preprečevanja pravnih kršitev posneti z 10-sekundno zamudo, še navaja AFP.

woorward Digisvet Umor razrešen po 30 letih: ubil jo je danes uspešen direktor Policija Novice Znane podrobnosti: umoril jo je že dopoldne #video Kojima Digisvet Novinarska bizarnost: za morilca označili svetovno znanega Japonca Jurij Voronov Novice Zloglasni ruski črni seznam: dodano je bilo še eno ime Kriminalist Novice 57-letnik iz Kobjeglave umrl zaradi več vbodnih ran in vreznin sodišče, zatožna klop Novice Sodišče Ilikića spoznalo za krivega umora žene in ga obsodilo na 25 let zapora Silvo Drevenšek Novice Sojenje Drevenšku: Obsedla me je črna magija, sam takih dejanj nisem zmožen novinar Brazilija Novice Skrivnostno izginotje britanskega novinarja in spremljevalca #video Kamala Harris Novice Ameriška podpredsednica za prepoved jurišnega orožja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin