Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
6. 7. 2022,
14.17

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

5

Natisni članek

samomor umor Rusija oligarh

Sreda, 6. 7. 2022, 14.17

1 leto, 9 mesecev

Zloglasni ruski črni seznam: dodano je bilo še eno ime

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

5

Jurij Voronov | Jurij Voronov je zadnji med letos umrlimi ruskimi bogataši, ki je na tak ali drugačen način poslovno sodeloval z Moskvo oziroma njenimi sateliti v ruskem gospodarstvu. | Foto East2West News

Jurij Voronov je zadnji med letos umrlimi ruskimi bogataši, ki je na tak ali drugačen način poslovno sodeloval z Moskvo oziroma njenimi sateliti v ruskem gospodarstvu.

Foto: East2West News

Od začetka vojne v Ukrajini kot po tekočem traku umirajo ruski bogataši in vplivneži, ki so bili tako ali drugače povezani s Kremljem ali katerim od velikanov ruskega gospodarstva. Vsem je skupno to, da niso umrli v nesrečah ali zaradi bolezni, temveč so doživeli nasilne, celo brutalne smrti. Zadnji je Jurij Voronov, multimilijonar in lastnik podjetja, ki je poslovalo z ruskim energetskim gigantom Gazprom. V ponedeljek so ga našli mrtvega v bazenu njegove vile v luksuzni stanovanjski soseski v Viborgu, približno 130 kilometrov severovzhodno od Sankt Peterburga. Bil je ustreljen v glavo. 

61-letni Jurij Voronov je bil šef logističnega podjetja Astra Shipping, ki je skrbelo za arktične operacije ruskega državnega energetskega titana Gazprom. Zakaj je umrl, ni jasno. Po navedbah ruskih medijev v državni lasti bi lahko šlo za umor zaradi dolgov. Astra Shipping je imela v zadnjih dveh letih več kot 150 milijonov rubljev skupne izgube. Voronov se je tik pred odhodom na vikend v Viborgu sprl s poslovnim partnerjem, naj bi preiskovalcem umora povedala njegova žena.

Precej vplivnih Rusov, ki so zaradi nestrinjanja s Putinovo vojno po invaziji Ukrajine pobegnili drugam, nekateri tudi v Ukrajino, meni, da številne smrti ruskih bogatašev, povezanih z državnimi podjetji, niso naključje, temveč naj bi šlo za sistematične likvidacije. To verjame tudi podpredsednik ruske "plinske" banke Gazprombank Igor Volobujev, ki je v začetku marca iz Rusije prebegnil v rodno Ukrajino in se pridružil ukrajinskemu boju proti okupatorju z vzhoda. Kliknite na fotografijo in preberite več. | Foto: YouTube / Posnetek zaslona Precej vplivnih Rusov, ki so zaradi nestrinjanja s Putinovo vojno po invaziji Ukrajine pobegnili drugam, nekateri tudi v Ukrajino, meni, da številne smrti ruskih bogatašev, povezanih z državnimi podjetji, niso naključje, temveč naj bi šlo za sistematične likvidacije. To verjame tudi podpredsednik ruske "plinske" banke Gazprombank Igor Volobujev, ki je v začetku marca iz Rusije prebegnil v rodno Ukrajino in se pridružil ukrajinskemu boju proti okupatorju z vzhoda. Kliknite na fotografijo in preberite več. Foto: YouTube / Posnetek zaslona

Teorija o smrti Voronova v bolj običajnih časih verjetno ne bi vzbujala dvomov, tako pa gre za še eno od številnih smrti vplivnih poslovnežev, povezanih z ruskimi državnimi (energetskimi) podjetji in posredno tudi Kremljem, ki so se začele dogajati tik pred invazijo Rusije na Ukrajino in po njej. Pojdimo po vrsti:

- 30. januarja, ko je Rusija svoje vojaške sile še kopičila na meji z Ukrajino in obtoževala Zahod, da pretirava z napovedmi o skorajšnji invaziji, so v njegovi kopalni kadi našli mrtvega 60-letnega Leonida Šulmana, šefa logistike v družbi Gazprom Invest, hčerinskem podjetju plinskega velikana Gazprom. Bil je zaboden in imel prerezana zapestja, po uradni različici dogodkov naj bi storil samomor, saj so na kraju dogodka našli poslovilno pismo. Po nekaterih informacijah je bil nož, ki so ga našli ob Šulmanu, od njegovega trupla oddaljen tako zelo, da bi bilo tako rekoč nemogoče, da bi si zadal usodne rane in ga nato odložil tja. Šulmana so pred njegovo smrtjo preiskovali zaradi domnevne poslovne goljufije.

- 25. februarja, samo en dan po ruskem napadu na Ukrajino, so v istem kraju, Viborgu, našli mrtvega Aleksandra Tuljakova. Šlo je za človeka zelo visoko v kadrovski hierarhiji Gazproma, bil je namestnik generalnega direktorja za korporativno varnost. Tuljakov je po poročanju ruskih državnih medijev storil samomor z obešanjem, čeprav je v poznejših poročilih preiskav omenjeno, da je bil pred smrtjo močno pretepen. 

- 28. februarja so v njegovem domu v Veliki Britaniji našli mrtvega ruskega tajkuna ukrajinskih korenin Mihaila Watforda, naftnega in plinskega milijonarja. 66-letnik, ki si je priimek v britansko zvenečega spremenil iz izvirnega Tolstošeja, se je obesil v domači garaži. 

- 24. marca so ruski mediji poročali o smrti vplivnega in zelo bogatega poslovneža iz farmacevtskih krogov Vasilija Melnikova in njegove družine, žene in dveh sinov. Našli so jih v stanovanju v Nižnem Novgorodu. Vsi so bili zabodeni. Uradna razlagala dogodkov je bila, da je Melnikov z nožem ubil ženo, desetletnega in štiriletnega sina ter nato še sebe. 

- 18. aprila so v luksuznem stanovanju v Moskvi umrli Vladislav Avajev, nekdanji podpredsednik banke Gazprombank, ki od tujih poslovnih partnerjev sprejema plačila v rubljih za ruski plin, njegova žena in mladoletna hči. Avajev naj bi ju ustrelil in si nato sodil sam. Trupla družinskih članov je odkrila Avajeva druga, polnoletna hči. Žena Avajeva je bila v času smrti noseča, ruski državni mediji so takrat poročali, da naj bi jo mož pred smrtjo več ur mučil, ker naj bi verjel, da otrok ni njegov. 

- 21. aprila so v vili v španskem letovišču Lloret de Mar odkrili trupla Sergeja Protosenje, njegove 53-letne žene in 18-letne hčerke. Protosenja, ki je okrog 400 milijonov evrov vredno premoženje ustvaril v energetiki, svojčas je bil eden glavnih menedžerjev v podjetju Novatek, drugem največjem ruskem proizvajalcu zemeljskega plina, naj bi ženo in hčer med spanjem umoril s sekiro in nožem, nato pa se obesil na terasi.

- 1. maja je po domnevnem zdrsu in padcu v prepad umrl generalni direktor Putinovega priljubljenega smučišča Krasnaya Polyana, 37-letni Andrej Krukovski. Smučarsko središče v bližini Sočija, kjer so leta 2014 potekale zimske olimpijske igre, je vodil od leta 2019. 

- 8. maja so na domu samooklicanega šamana v kraju Mitišči, severno od Moskve, našli mrtvega 43-letnega Aleksandra Subotina, enega od direktorjev ruskega naftnega velikana Lukoil. Subotin, sicer najverjetnejši naslednik predsednika uprave Lukoila Vagita Alekperova, naj bi umrl zaradi zastrupitve, ki je bila posledica terapije za domnevno "zdravljenje alkoholnega mačka". Šaman naj bi Subotinu z nožem naredil ureznino v kožo, v katero je potem nakapljal žabji strup.

- 27. junija so na njunem domu v bližini Moskve odkrili trupli Jevgenija Palanta in njegove žene Olge. 47-letni multimilijonar iz panoge telekomunikacij je bil zaboden kar 14-krat, na eni od sten domovanja v bližini Moskve pa so bile tudi krace iz njegove krvi. Po uradni razlagi dogodkov naj bi šlo za zločin iz strasti – Palanta naj bi zabodla njegova žena, ki pa je tudi sama umrla zaradi vbodnih ran. Tesni družinski prijatelji Palantovih teoriji, da naj bi Jevgenij ženo varal in se pripravljal na to, da jo zapusti, ne verjamejo. 

 

 

 

 

Ne spreglejte