Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2024,
14.26

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Evropska unija Madžarska Viktor Orban

Četrtek, 30. 5. 2024, 14.26

2 tedna, 6 dni

Orban: Evropske volitve bi lahko odločile o miru in vojni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Viktor Orban

Madžarski premier Viktor Orban je bližajoče se evropske volitve označil za zgodovinske in menil, da bi lahko odločile o miru in vojni v Evropi. Prihodnost desnice medtem v prihodnjem mandatu vidi v rokah italijanske premierke Giorgie Meloni in francoske skrajne desničarke Marine Le Pen, je dejal v pogovoru za francoski časnik Le Point.

"Poleg števila sedežev, ki ga bo dobila katerakoli stranka, bo po mojem mnenju najpomembnejše število poslancev, pripravljenih iti v vojni v Ukrajini še dlje, in tistih, ki bi to zaključili," je dejal v intervjuju, na spletu objavljenem v sredo zvečer.

Volitve bodo po njegovem mnenju "čez deset let najverjetneje obveljale za tiste, ki so odločile o miru ali vojni v Evropi". Sam si želi zmage "poslancev, ki so naklonjeni miru", je dejal Orban, čigar država je znotraj EU najbolj zadržana do podpore Ukrajini v boju proti ruski agresiji.

Polaskal Melonijevi in Le Penovi

"Upam tudi, da bo več suverenističnih poslancev, naklonjenih Evropi narodov," je dejal in menil, da prihodnost tega tabora poslancev in desnice na splošno leži v rokah dveh žensk  italijanske premierke Giorgie Meloni in voditeljice skrajne desnice v Franciji Marine Le Pen.

"Če se jima uspe dogovoriti za sodelovanje, bodisi znotraj enotne skupine bodisi koalicije, bosta v Evropi postali sila. Privlačnost njunega sodelovanja bo zelo močna. Lahko bi zadostovalo za preoblikovanje evropske desnice, celo za nadomestitev Evropske ljudske stranke," je še menil.

Napovedal je, da se bodo evropski poslanci njegove stranke Fidesz, ki trenutno niso v nobeni od političnih skupin, v prihodnjem mandatu pridružili skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), kjer je tudi stranka italijanske premierke, ki pri njem, kot je dejal, vzbuja veliko spoštovanja.

Skrajna desnica se krepi, kažejo ankete

Ankete na evropskih volitvah napovedujejo okrepitev skrajno desnih strank, ki se na ravni Evropskega parlamenta povezujejo v ECR in skupini Identiteta in demokracija (ID). Pojavljajo se tudi pozivi k združitvi obeh skupin.

Glede na anketo Poll of Polls spletnega medija Politico bo sicer trenutno največja skupina EPP na prvem mestu ostala tudi v prihodnje  zasedla naj bi okrog 170 poslanskih sedežev v 720-članskem parlamentu.

Socialisti in demokrati (S&D) naj bi dobili 144 poslancev in ohranili drugo mesto, liberalci (Renew) pa 76. To naj bi glede na trenutne obete zadostovalo za obstanek skupine na tretjem mestu, čeprav sta ji tako ECR kot ID tik za petami. Prva naj bi osvojila 75, druga pa 69 poslanskih sedežev.

Zelenim/EFA se obeta 41 poslancev, Levici (GUE/NGL) pa 32.

Protest v Budimpešti proti vladi Viktorja Orbana
Novice Več tisoč Madžarov znova protestiralo proti Orbanovi vladi #video
Janez Janša
Novice Pri Orbanu največje srečanje konservativcev na svetu. Med njimi tudi Janša.
Viktor Orban
Novice Orban ob predstavitvi programa za evropske volitve znova okrcal Bruselj
Viktor Orban
Novice V Bruslju prepovedali konferenco skrajnih desničarjev, na kateri bi moral nastopiti tudi Orban
Madžarski premier in ruski predsednik
Novice "Na Madžarskem še ne padamo skozi okna tako kot v Rusiji. A se bližamo temu."
Girogia Meloni in Marine Le Pen
Novice Zakaj se Giorgia Meloni in Marine Le Pen sovražita
Ne spreglejte