Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 4. 2024,
19.36

Osveženo pred

3 tedne, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

Natisni članek

Ursula von der Leyen Matteo Salvini Marine Le Pen Giorgia Meloni

Četrtek, 4. 4. 2024, 19.36

3 tedne, 5 dni

Zakaj se Giorgia Meloni in Marine Le Pen sovražita

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81
Girogia Meloni in Marine Le Pen | Nekoč sta bili Giorgia Meloni in Marine Le Pen zaveznici. Fotografija je bila posneta leta 2015, ko so bili leto prej ustanovljeni Bratje Italije Melonijeve še majhna stranka, Le Penova pa je vodila veliko bolj znano stranko Nacionalna fronta (ta se zdaj imenuje Nacionalni zbor, ki ga vodi Jordan Bardella).  | Foto Guliverimage

Nekoč sta bili Giorgia Meloni in Marine Le Pen zaveznici. Fotografija je bila posneta leta 2015, ko so bili leto prej ustanovljeni Bratje Italije Melonijeve še majhna stranka, Le Penova pa je vodila veliko bolj znano stranko Nacionalna fronta (ta se zdaj imenuje Nacionalni zbor, ki ga vodi Jordan Bardella).

Foto: Guliverimage

Italijanka Giorgia Meloni in Francozinja Marine Le Pen sta si ideološko blizu, a kljub temu med njima zadnja leta vladajo hladni odnosi. Razlogov za to je več, od pogledov na vojno v Ukrajini, odnosov do predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen do osebnih trenj.

Zadnjič sta bili Giorgia Meloni, ki je od oktobra 2022 predsednica italijanske vlade, in Marine Le Pen, ki za zdaj zaman naskakuje položaj francoske predsednice, na skupni fotografiji leta 2015. Zadnja leta se namreč pomembni ženski evropske desnice zelo slabo razumeta.

Nesoglasja glede Putina in Ukrajine

Vzrokov za slabe odnose med njima je več, piše švicarski medij Watson. Medtem ko imata Le Penova in njen Nacionalni zbor (prej Nacionalna fronta) še naprej simpatije do Rusije, so Melonijeva in njeni Bratje Italije odločno na strani Ukrajine. Odkar so v vladi, so Bratje Italije tudi opustili evroskeptično držo.

Marine Le Pen in Vladimir Putin
Novice Svetlolaska, ki se je zaradi srečanja s Putinom znašla v težavah

Na nasprotnih bregovih sta Melonijeva in Le Penova tudi glede predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen. Medtem ko ima Italijanka skoraj prisrčne odnose z Nemko, je Francozinja odločno proti njej. Za Le Penovo je von der Leynova evrobirokratka.

Le Penova javno podprla Melonijevega tekmeca

Še več, marca letos je Le Penova je javno pozvala Melonijevo, naj italijanskim volivcem jasno pove, ali bo podprla von der Leynovo za predsednico Evropske komisije po letošnjih evropskih volitvah ali ne. Ob tem je Le Penova še dejala, da je vodja Lige Matteo Salvini edini italijanski kandidat, ki jasno zavrača novi mandat predsednice Evropske komisije za von der Leynovo.

Odnosi med Melonijevo in Le Penovo so se ohladili tudi zaradi von der Leynove. Medtem ko je Melonijeva v dobrih odnosih s predsednico Evropske komisije, je von der Leynova za Le Penovo evrobirokratka, ki ne bi smela voditi Evropske komisije. | Foto: Guliverimage Odnosi med Melonijevo in Le Penovo so se ohladili tudi zaradi von der Leynove. Medtem ko je Melonijeva v dobrih odnosih s predsednico Evropske komisije, je von der Leynova za Le Penovo evrobirokratka, ki ne bi smela voditi Evropske komisije. Foto: Guliverimage

Prav dejstvo, da Le Penova v Italiji podpira Salvinijevo Ligo, ki je tekmica Bratom Italije Melonijeve na italijanski desnici, je še en razlog več za spor med njima. Na drugi strani ima Melonijeva dobre odnose z Marion Marechal. Ta je nečakinja Le Penove, ki pa je s svojo teto v slabih odnosih. Marechalova je poleg tega poročena z Vincenzom Sofo, ki je evroposlanec Bratov Italije.

Alina Kabajeva
Novice Kaj počne Putinova ljubica Alina Kabajeva?
Viktor Medvedčuk
Novice Je to mož, ki za Putina podkupuje evropske politike?
Vladimir Putin in Gerhard Schröder
Novice Schröder razkril, ali bo Putin uporabil jedrsko orožje
Giorgia Meloni
Novice Melonijeva na sodišču zaradi pornografskega videa
Giorgia Meloni in Andrea Giambruno
Novice Moški Giorgie Meloni, ki zadnje dneve dviga prah
Giorgia Meloni in Volodimir Zelenski
Novice Velike ruske težave slovenske sosede
Ne spreglejte