Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 11. 2023,
12.35

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,48

Natisni članek

Hrvaška bolnišnica mineralna voda lokal zastrupitev

Torek, 7. 11. 2023, 12.35

5 mesecev, 3 tedne

Novi sumi zastrupitve z brezalkoholno pijačo na Hrvaškem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,48
Voda, pitje vode | Primer opeklin požiralnika po pitju mineralne vode v eni od restavracij so na Reki imeli že maja, ko je zdravniško pomoč morala poiskati ena oseba. | Foto Pixabay

Primer opeklin požiralnika po pitju mineralne vode v eni od restavracij so na Reki imeli že maja, ko je zdravniško pomoč morala poiskati ena oseba.

Foto: Pixabay

Potem ko so se v ponedeljek med hrvaškimi uporabniki družbenih omrežij pojavila opozorila pred zastrupitvami zaradi uživanja sokov in mineralne vode svetovno znanega proizvajalca pijač, so iz bolnišnice na Reki danes sporočili, da so sprejeli bolnika zaradi suma opeklin požiralnika. Podoben primer se je na Reki zgodil že maja. Šlo naj bi za pijačo blagovne znamke Römerquelle.

Hrvaški uporabniki družbenih omrežij so v ponedeljek popoldne objavljali opozorila ljudem, naj ne pijejo sokov in mineralne vode določenega proizvajalca pijač. Pri tem so pisali, da sta dve mladi osebi zaradi hudih opeklin želodca in požiralnika že morali obiskati bolnišnico na Reki.

Kemična poškodba požiralnika 

Iz reške bolnišnice so danes potrdili, da so zaradi suma kemične poškodbe požiralnika hospitalizirali eno osebo. Pojasnili so, da je njeno zdravstveno stanje stabilno, diagnostika in zdravljenje pa še potekata.

Iz zavoda za javno zdravje primorsko-goranske županije so za reški Novi list medtem potrdili, da so v analizo že prejeli prve vzorce sokov in mineralne vode znanega proizvajalca pijač, ki so jih odvzeli v nekaterih reških kavarnah.

V Zagrebu dva sumljiva primera

Popoldne so zaradipoškodbe požiralnika v zagrebški bolnišnici sprejeli mlado osebo. Mladenič je pil Coca-Colo, poroča Danas.hr. Kupil jo je v plastenki, ki je bila polnjena na Hrvaškem, in sicer na prodajnem avtomatu na zagrebški naravoslovno-tehnični fakulteti. Poleg mladeniča so v Zagrebu hospitalizirali še enega moškega. Ta naj bi po pisanju Jutarnjega lista kupil napitek v eni od poslovalnic večje trgovske verige v Zagrebu.

Navedbe medijev je potrdil hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš, ki je nocoj obiskal pacienta v zagrebškem kliničnem centru. 

"Prva poškodba je bila na Reki. Gre za hude poškodbe. Spremljajo njegovo stanje in je stabilno," je dejal Beroš na nocojšnji novinarski konferenci. Pojasnil je, da je stabilno tudi stanje enega od pacientov v Zagrebu, medtem ko za tretjega še ne vedo, ali je razlog njegovih zdravstvenih težav pijača.

Beroš je še dejal, da javnosti ne more posvariti pred pitjem določenih pijač. "Imamo dve pijači v dveh mestih, polnjeni v dveh državah," je pojasnil. "Najbolje je piti vodo," je še svetoval.

Lastnik blagovne znamke je Coca-Cola

Navedbe hrvaških medijev, da naj bi šlo za pijačo znamke Römerquelle, so danes potrdili tudi iz družbe Coca-Cola, ki je lastnik te blagovne znamke.

"Zavedamo se osamljenega primera, povezanega z eno stekleničko Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml.," so sporočili iz Coca-Cole.

Obenem so izrazili globoko zaskrbljenost in zaželeli hitro okrevanje bolniku ter sporočili, da so "popolnoma odprti za sodelovanje z vsemi pristojnimi organi".

Vodo polnijo v Avstriji

Primer sta prevzela državno tožilstvo in hrvaško notranje ministrstvo, ker je za nadzor vode, ki jo polnijo v Avstriji, odgovorna sanitarna inšpekcija državnega inšpektorata, so za hrvaški časnik Jutarnji list pojasnili s hrvaškega ministrstva za zdravstvo.

Hrvaška policija primer že preiskuje. Kot so sporočili, so prijavo prejeli 4. novembra, potem ko je gostu enega od gostinskih lokalov v središču Reke postalo slabo med pitjem brezalkoholne pijače in so ga morali odpeljati v bolnišnico. Dodali so, da razen še enega dogodka izpred časa niso prejeli nobenih drugih podobnih prijav.

Primer opeklin požiralnika po pitju mineralne vode v eni od restavracij so na Reki namreč imeli že maja, ko je zdravniško pomoč morala poiskati ena oseba.

Sardine
Novice Po zaužitju sardin umrla ženska, zastrupljenih še 12 ljudi
Koroška
Novice V Črni na Koroškem se je z monoksidom zastrupilo več vojakov
Kava
Novice Z zastrupljeno kavo poskušala ubiti svojo šefinjo
Bode Miller
Trendi Nova tragedija v družini smučarskega asa
Novice V avtomobilu našli tri mlade mrtve marince
Bazen
Novice Osem otrok končalo v bolnišnici, potem ko so se na bazenu zastrupili s klorom
Ne spreglejte