Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 6. 2020,
9.02

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61

39

Natisni članek

klub Koronavirus plaža Zrće Hrvaška

Petek, 26. 6. 2020, 9.02

3 leta, 10 mesecev

Porast okužb v zagrebških klubih, Slovenci že kupujejo vstopnice za Zrće

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61

39

Nočni klub | V zagrebških nočnih klubih so potrdili nove primere okužb z novim koronavirusom. Organizatorji medtem vabijo na prvo večjo poletno zabavo na zloglasni plaži Zrće na otoku Pagu. | Foto Getty Images

V zagrebških nočnih klubih so potrdili nove primere okužb z novim koronavirusom. Organizatorji medtem vabijo na prvo večjo poletno zabavo na zloglasni plaži Zrće na otoku Pagu.

Foto: Getty Images

Na Hrvaškem so danes potrdili 56 primerov okužb z novim koronavirusom. Iz Zagreba prihajajo novice, da so v hrvaški prestolnici v četrtek potrdili še 20 primerov okužb, od tega šest takšnih, ki izvirajo iz zagrebških nočnih klubov. Medtem ko oblasti izvajajo testiranja in iščejo bližnje stike okuženih obiskovalcev klubov, pa organizatorji že napovedujejo prvo veliko zabavo na zloglasni plaži Zrće na Pagu. Prireditelji naj bi prodali že tisoč vstopnic, poleg Hrvatov naj bi jih največ kupili prav Slovenci.

koronavirus Hrvaška
Novice Zdaj je uradno: na Hrvaškem odkrili 56 novih okužb #video

Na Hrvaškem so v sredo potrdili 95 novih okužb z novim koronavirusom, v četrtek pa 56. Po poročanju HRT so v Zagrebu v četrtek odkrili 20 novih primerov okužb. V petih primerih okužbe izvirajo iz Srbije in BiH, dve okužbi izvirata iz mesta Đakovo v Slavoniji, eden od okuženih je zaposlen, eden pa bolnik na zagrebški psihiatrični kliniki Sveti Ivan, pri petih izvor okužbe ni znan, šest obolelih pa se je okužilo v nočnih klubih v hrvaški prestolnici.

koronavirus Hrvaška
Novice 95 novih okužb na Hrvaškem, ena od okuženih je prišla iz Slovenije

"Praktično ni kluba, kjer se nekdo ne bi okužil"

Po navedbah hrvaških medijev so se v nočnih klubih okužile mlajše osebe, hrvaški tabloid 24sata pa poroča, da so se mladi okužili v klubih, kjer se vrti balkanski turbofolk. Na delu so epidemiologi, ki iščejo ljudi, ki so bili v stiku z obolelimi, in izvajajo testiranja. Po poročanju HRT so pristojni do zdaj v samoizolacijo poslali 76 ljudi.

Mladi naj bi se v nočnih klubih v hrvaški prestolnici okužili pretekli konec tedna. Ravnatelj hrvaškega inštituta za javno zdravje Zvonimir Šoštar je sicer včeraj dejal, da "praktično ni nočnega kluba, v katerem se nekdo od obiskovalcev ne bi okužil". Nekateri hrvaški mediji so sicer sprva poročali kar o 12 okužbah v zagrebških nočnih klubih, zdaj poročajo zgolj o šestih primerih tovrstnih okužb. Kljub temu bosta dogajanje v nočnih klubih od zdaj poostreno nadzirali policija in pristojna inšpekcija.

b
Novice Beovićeva: Letos bi lahko izpustili kakšen dopust na Hrvaškem #video

V Zrćah napovedujejo prvo veliko zabavo, vstopnice kupujejo tudi Slovenci

Medtem ko se epidemiologi trudijo zajeziti nove primere okužb, pa organizatorji že napovedujejo prvo veliko poletno zabavo na plaži Zrće na otoku Pagu. Vstopnice za BSH Island Festival, ki bo od 9. do 12. julija potekal v tamkajšnjem klubu Noa, se dobro prodajajo. Čeprav novi koronavirus še ni stvar preteklosti, so organizatorji prodali že tisoč vstopnic, poleg Hrvatov so jih največ kupili Slovenci, je za 24sata povedal predstavnik organizatorjev festivala Drago Vukelić.

Glede na hrvaška epidemiološka priporočila v zaprtih prostorih nočnih klubov od prvega julija ne sme biti več kot 350, v klubskih prostorih na prostem pa ne sme biti več kot tisoč ljudi. | Foto: Getty Images Glede na hrvaška epidemiološka priporočila v zaprtih prostorih nočnih klubov od prvega julija ne sme biti več kot 350, v klubskih prostorih na prostem pa ne sme biti več kot tisoč ljudi. Foto: Getty Images

Na družbenih omrežjih se za omenjeni festival zanima več kot tri tisoč ljudi, a si organizatorji tako številčnega obiska ne obetajo. "Za zdaj smo prodali več kot tisoč vstopnic, največ našim državljanom in Slovencem, med kupci pa so tudi Nizozemci in Belgijci. Pričakujemo veliko zanimanje gostov iz tujine," je pojasnil Vukelić. Po njegovih besedah nameravajo festival izvesti v prej omenjenem klubu, če bo potrebno, pa bodo dogajanje preselili na plažo.

Koronavirus Infekcijska
Novice Potrdili šest novih okužb, na intenzivni negi dva bolnika

Organizatorji napovedujejo, da bodo poskrbeli za preprečevanje okužb

Vodja kluba zagotavlja, da bodo ustrezno poskrbeli tudi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa: "Imeli bomo zaščitne maske, vsem gostom bomo izmerili temperaturo." Na kraju dogodka bodo poskrbeli tudi za vozilo nujne medicinske pomoči, razmišljajo pa tudi, da bi na določenih mestih uredili prostore za samoizolacijo, če bi bilo to potrebno, poroča 24sata.

Plaža Zrće svoja vrata odpira 1. julija. Iz hrvaškega štaba civilne zaščite so pojasnili, da zaradi novonastale epidemiološke situacije nočnih klubov do nadaljnjega ne bodo zapirali, zato lahko ti odprejo svoja vrata tudi v Zrćah. So pa dodali, da smernice in navodila za delovanje klubov obstajajo in da se jih morajo držati vsi klubi, tudi tisti v Zrćah.

Makedonija koronavirus
Novice Slabe novice z Balkana: v Bosni v enem dnevu več kot 100 okužb

Kako bodo prepričali mlade, da bodo upoštevali navodila?

Glede na hrvaška epidemiološka priporočila v zaprtih prostorih nočnih klubov od prvega julija ne sme biti več kot 350, v klubskih prostorih na prostem pa ne sme biti več kot tisoč ljudi. Obiskovalci morajo držati meter in pol varnostne razdalje, če se zadržujejo v zaprtih prostorih, pa je priporočljiva uporaba zaščitnih mask.

Glede na navodila hrvaških epidemiologov se gosti z umazanimi rokami ne smejo dotikati sluznice, kihati in kašljati pa morajo v robčke oziroma v komolec. Pred vstopom v klub je treba gostom izmeriti temperaturo, ki ne sme presegati 37,2 stopinje Celzija, obiskovalci pa si morajo razkužiti roke. Ples načeloma ne bi smel biti dovoljen, stoli v klubu bi morali biti oddaljeni meter in pol. Kako v klubih spoštujejo smernice in kako mlade prepričajo, da upoštevajo navodila, ni znano, so pa primeri iz Zagreba več kot zgovorni.

Ne spreglejte