Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 6. 2020,
11.22

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

62

Natisni članek

virus okužba Koronavirus Hrvaška

Četrtek, 25. 6. 2020, 11.22

3 leta, 9 mesecev

95 novih okužb na Hrvaškem, ena od okuženih je prišla iz Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

62

koronavirus Hrvaška | Na Hrvaškem so v sredo potrdili 95 novih okužb z novim koronavirusom. | Foto Getty Images

Na Hrvaškem so v sredo potrdili 95 novih okužb z novim koronavirusom.

Foto: Getty Images

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah našteli kar 95 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od prvega aprila. Skupno število okuženih se je povzpelo na 2.483, do zdaj je po bolezni covid-19 okrevalo 2.149 ljudi, 227 oseb se zaradi okužbe zdravi v bolnišnicah, umrlo je 107 ljudi. Največ novih okužb so zabeležili v Đakovu in Osijeku, kjer se je okužilo 40 ljudi. Osemindvajset novih okužb so odkrili v Zagrebu.

HRT je poročala, da je bilo od srede na Hrvaškem najmanj 95 ljudi pozitivnih na testih za novi koronavirus. Največ novih okužb so odkrili v osiješko-baranski županiji. Osemintrideset novih primerov okužb so zabeležili v Đakovu, kjer so o novih primerih okužb nedavno poročali iz tamkajšnjega samostana. Dve novi okužbi so odkrili tudi v Osijeku. V omenjeni županiji je hospitaliziranih 14 bolnikov, med drugim tudi upokojeni nadškof Marin Srakić. V samoizolaciji na območju omenjene županije je 453 ljudi.

Največ okužb v Slavoniji in Zagrebu

Osemindvajset novih primerov okužb so zabeležili v Zagrebu. V samoizolaciji je 80 ljudi, aktivnih primerov okužb je v hrvaški prestolnici 79. Iz enega od zagrebških vrtcev poročajo o okužbi pri otroku, ki se je okužil v družini. V samoizolacijo je zaradi tega moralo 15 otrok in dve vzgojiteljici, poročajo hrvaški mediji.

Novi koronavirus se v hrvaški prestolnici širi tudi v zdravstvenih ustanovah. Na psihiatrični kliniki Sveti Ivan so okuženi štiri medicinske sestre in 16 bolnikov. Ravnatelj omenjene psihiatrične klinike Igor Filipčić je sicer izjavil, da je na novi koronavirus pozitivnih pet ljudi, 30 pa jih je v samoizolaciji. Oboleli imajo po njegovih besedah zgolj blage simptome, v kliniki pa so opravili okoli 60 testiranj na novi koronavirus. 

Koronavirus Infekcijska
Novice Potrdili šest novih okužb, na intenzivni negi dva bolnika

V Zadru štiri nove okužbe, okužena Hrvatica se je vrnila iz Slovenije

Na območju Zadra so medtem odkrili štiri nove primere okužb. Gre za tričlansko družino iz Bolgarije, katere člani delajo v Makedoniji in imajo hišo v Novalji na otoku Pagu, ter hrvaško državljanko, ki se je pred kratkim vrnila iz Slovenije. Po navedbah zadrskega štaba civilne zaščite nihče od na novo obolelih ni povezan s kontroverznim teniškim turnirjem Adria Tour.

Devet novih okužb so pri naših južnih sosedih v zadnjih 24 urah potrdili še v primorsko-goranski županiji. Dve novi okužbi so potrdili tudi v istrski županiji, po eno pa med drugim tudi v splitsko-dalmatinski in šibeniško-kninski županiji, poroča portal Index.

Kot so poudarili v Zadru, nobena izmed na novo okuženih oseb nima povezave s teniškim turnirjem, na katerem so prejšnji konec tedna potrdili več primerov okužb z novim koronavirusom. | Foto: Reuters Kot so poudarili v Zadru, nobena izmed na novo okuženih oseb nima povezave s teniškim turnirjem, na katerem so prejšnji konec tedna potrdili več primerov okužb z novim koronavirusom. Foto: Reuters

Na Hrvaškem so sicer opolnoči znova uvedli obvezno 14-dnevno karanteno ali samoizolacijo za vse potnike, ki želijo vstopiti na Hrvaško iz BiH, Kosova, Severne Makedonije in Srbije. Ukrep ne velja za potnike v tranzitu, poroča STA. Od polnoči so na Hrvaškem uvedli tudi obvezno uporabo zaščitnih mask v javnem prevozu.

Koronavirus ZDA
Novice Rekordno hitro naraščanje okužb, po državi nastajajo nova žarišča #video

WHO svari pred povečevanjem števila okuženih v Evropi 

Po tednih manjšanja števila novih okužb s koronavirusom v Evropi se trend na stari celini po mnenju regionalne pisarne Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) spet obrača. Regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge je opozoril, da se število novih okužb spet povečuje v 30 državah.

Kluge je pojasnil, da je to prvi porast okužb v Evropi na tedenski ravni po več tednih. Ob tem je sicer dodal, da so se države, kot so Nemčija, Španija in Poljska, razmeroma hitro odzvale na nevarne izbruhe: "Kjer so se pojavili novi izbruhi, so te hitro in ciljno zajezili, to so dobre novice."

Po svetu se število okuženih sicer pospešeno povečuje, samo v zadnjem dnevu so potrdili več kot 183 tisoč novih okužb. Glede na delež novih okužb in smrti se v Evropi razmere sicer izboljšujejo, vendar v povprečju v regiji vseeno potrdijo skoraj 20 tisoč novih okužb na dan in več kot 700 smrti, je še opozoril Kluge. Po svetu so sicer potrdili že več kot devet milijonov okužb z novim koronavirusom in več kot 400 tisoč smrti zaradi koronavirusne bolezni 19. (STA)

Ne spreglejte