Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 6. 2020,
11.52

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,89

26

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus Bojana Beović

Sreda, 24. 6. 2020, 11.52

3 leta, 10 mesecev

Beovićeva: Letos bi lahko izpustili kakšen dopust na Hrvaškem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,89

26

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, infektologinja Bojana Beović, je dejala, da je svetovalna skupina vladi predlagala obvezno uporabo mask v zaprtih javnih prostorih, skupina se zavzema tudi za čimprejšnjo uvedbo aplikacije za sledenje okužbam. Kot državljanka meni, da bi "morda lahko kakšen dopust na Hrvaškem letos izpustili".

V torek so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri sedmih ljudeh. Dan prej so okužbo potrdili pri 13 ljudeh, kar je bilo največ v zadnjih dveh mesecih.

Beovićeva je dejala, da gre trenutno za več vnosov novega koronavirusa v državo čez meje, največ čez južno mejo. Večina teh vnosov je povzročila še dodatne primere v Sloveniji, je povedala. Kot je dejala, je svetovalna skupina vladi predlagala obvezno uporabo mask v zaprtih javnih prostorih, zavzema pa se tudi za čimprejšnjo uvedbo prostovoljne aplikacije, s katero bi vsak od nas vedel, ali je bil v stiku z nekom, ki ima okužbo

Beović: Nevarnost okužbe na Hrvaškem približno takšna kot v Sloveniji

Kot je še dejala, je situacija na Hrvaškem približno primerljiva s slovensko. "Problem predstavlja sorazmerno malo testov, ki jih opravijo vsak dan, tako da še vedno obstaja možnost, da je nekje na Hrvaškem še kakšno neprepoznano žarišče," je dejala in dodala, da je nevarnost, da se okužimo na Hrvaškem, približno takšna kot v Sloveniji, "pač s to omejitvijo, da morda vsega ne vemo".

Pozvala je vse, ki se bodo odpravili na Hrvaško, naj spoštujejo zaščitne ukrepe, saj v državo prihajajo tudi turisti iz drugih držav, kjer je lahko epidemiološka situacija bistveno slabša.

"Mislim, da bi lahko kakšen dopust na Hrvaškem letos izpustili"

"Glede na objektivne podatke ne morem reči, da odsvetujem letovanje na Hrvaškem, kot državljanka pa mislim, da bi morda lahko kakšen dopust na Hrvaškem letos izpustili in ostali v okolju, ki ga poznamo, ker je tam najmanjša možnost, da bi do okužbe lahko prišlo," je dejala.

Kot je še dejala, bi kot vodja svetovalne skupine vladi uvedbo karantene ob prihodu iz Hrvaške predlagala, če bi se ponovila situacija s Srbijo in Bosno, kjer se je epidemiološka situacija poslabšala in od koder je bilo v Slovenijo vnesenih več primerov v zadnjih tednih.

"Če zbolimo po povratku iz tuje države, pa je treba čim prej k zdravniku, ker je možno, da gre za nov primer bolezni," je dodala.

Kaj je še povedala, poglejte v prispevku zgoraj.

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar:

Hrvaška, okno, morje
Novice Na Reki okužena oseba po vrnitvi iz Slovenije
Ljubljana po sprostitvi ukrepov
Novice V Kopru okuženi trije dijaki, v karanteni še 13 ljudi
Koronavirus, maska, zaščita, oprema
Novice Močan porast okužb v Sloveniji: v ponedeljek 13 novih #video
Ne spreglejte