Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 6. 2020,
10.41

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,39

12

Natisni članek

Hrvaška ukrepi meja okužba

Sreda, 24. 6. 2020, 10.41

3 leta, 10 mesecev

Na Reki okužena oseba po vrnitvi iz Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,39

12

Hrvaška, okno, morje | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Štab civilne zaščite primorsko-goranske županije je danes potrdil, da imajo na območju županije še eno okuženo osebo z novim koronavirusom. Potrdili so, da gre za osebo z Reke, ki se je vrnila iz Slovenije. Ima milejše simptome in je doma na zdravljenju v samoizolaciji, so še sporočili. Hrvaški časnik Jutarnji list medtem opozarja, da na Hrvaškem opravijo precej manj testov kot pred časom.

Novookužena oseba je naknadno izvedela, da so bile na območju, kjer je bivala v Sloveniji, okužene osebe. Na njeno pobudo se je nato testirala, test pa je bil pozitiven, je poročal Novi list na svoji spletni strani. Na območju županije s sedežem na Reki imajo tako trenutno štiri okužene osebe, piše STA.

V primorsko-goranski županiji so še spomnili, da so v torek od nacionalnega štaba civilne zaščite zahtevali nujno poostritev ukrepov nadzora meje za potnike iz držav, v katerih obstaja večje tveganje za okužbe z novim koronavirusom, kot so Bosna in Hercegovina, Srbija, Severna Makedonija in Kosovo.

Vodja štaba primorsko-goranske županije Boris Mandić je izpostavil, da je treba epidemiološko preveriti vse osebe, ki prihajajo iz omenjenih držav, ne glede na to, ali so gosti ali hrvaški državljani, da bi preprečili možnost uvoza virusa. Pojasnil je, da so zahtevali podobne epidemiološke ukrepe kot v času, ko so se hitro širile okužbe v Italiji, še piše STA.

Od 347 testiranih je bilo 30 pozitivnih

Hrvaški časnik Jutarnji list medtem opozarja, da na Hrvaškem opravijo precej manj testov kot pred časom. Tako so včeraj testirali le 347 ljudi, od tega jih je bilo kar 30 pozitivnih, kar je devet odstotkov vseh testiranih. Časnik za primerjavo navaja 28. maj, ko so opravili 828 testov in odkrili eno novo okužbo.

Za primerjavo, v Sloveniji so v torek opravili 1.222 testov, do zdaj skupaj 96.755, medtem ko so na Hrvaškem, kjer živi dobra dva milijona več ljudi kot v Sloveniji, opravili 73.093 testov.
b
Novice Beovićeva: Letos bi lahko izpustili kakšen dopust na Hrvaškem #video

Hrvaška naj bi spremenila režim na vzhodni meji

Hrvaški štab civilne zaščite bo medtem danes razpravljal o ponovni zaostritvi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa na hrvaških mejah z Bosno in Hercegovino, Črno goro in Srbijo, je v torek napovedal hrvaški notranji minister in šef štaba Davor Božinović. Hrvaški časnik Jutarnji list medtem opozarja, da na Hrvaškem opravijo precej manj testov kot pred časom.

Božinović je med torkovim predvolilnim obiskom v Zaprešiću pri Zagrebu poudaril, da spremljajo epidemiološko situacijo v sosednjih državah. Presodili so, da je ponovno nekoliko večje število okužb z novim koronavirusom na Hrvaškem v preteklih nekaj dneh povezano z ljudmi, ki so prišli iz vzhodnih sosed, piše STA.

Napovedal je, da bodo na današnji seji nacionalnega štaba civilne zaščite verjetno sprejeli odločitev, s katero bodo od polnoči spremenili režim prehajanja meje z BiH, Črno goro in Srbijo, kot tudi glede državljanov Kosova in Severne Makedonije.

Mogoča ponovna uvedba 14-dnevne samoizolacije

Notranji minister ni hotel prejudicirati odločitev štaba, a je dejal, da bodo predvidoma znova uvedli 14-dnevno samoizolacijo za potnike, ki prihajajo iz omenjenih držav, piše STA.

Zagrebški štab civilne zaščite pa je napovedal, da bodo nacionalnemu štabu predlagali, da v prestolnici znova uvedejo obvezno uporabo zaščitnih mask v zaprtih prostorih, kar vključuje vozila javnega mestnega prevoza, trgovine in gostinske lokale.

V manj kot tednu dni 89 okužb

Na Hrvaškem so od 18. junija do torka potrdili 89 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Večina okuženih so osebe, ki so potovale v BiH, Srbijo in na Kosovo, ali pa njihovi neposredni stiki, piše STA.

Preberite še:

Aleš Hojs
Novice Hojs: Na rdečem seznamu dve novi državi, Hrvaška za zdaj še ne
Zadar, Hrvaška
Novice Porast okužb na Hrvaškem, na testiranje tudi Plenković in Arsenovič
Novice Na Hrvaškem 30 okuženih, med njimi deset redovnic #video
Ljubljana po sprostitvi ukrepov
Novice V Kopru okuženi trije dijaki, v karanteni še 13 ljudi
Ne spreglejte