Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 6. 2020,
11.32

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,47

18

Natisni članek

Andrej Plenković Saša Arsenovič Zadar Koronavirus COVID-19 Hrvaška

Ponedeljek, 22. 6. 2020, 11.32

3 leta, 10 mesecev

Porast okužb na Hrvaškem, na testiranje tudi Plenković in Arsenovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,47

18

Zadar, Hrvaška | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem potrdili 19 novih okužb, kar je največ od 8. maja, ko so imeli 36 primerov. Največ novookuženih so potrdili v Zagrebu. Včeraj so v enem dnevu našteli 18 okužb z novim koronavirusom. Med okuženimi je tudi hrvaški teniški igralec Borna Ćorić, ki se je udeležil turnirja Adria tour v Zadru. Zaradi obiska turnirja, kjer so se pojavile okužbe, se je preventivno testiral tudi hrvaški premier Andrej Plenković, mariborski župan Saša Arsenovič se bo testiral v sredo. 

Hrvaška. Obala. Morje. Plaža. Poletje.
Novice Obrazec za prestop meje s Hrvaško

Največ okuženih, in sicer devet, so tokrat potrdili v Zagrebu. Vsaj štirje okuženi naj bi bili v istem nočnem klubu, eden od okuženih pa naj bi bil zaposlen v dvorani Dom sportova, poročajo hrvaški mediji. Do zdaj je bilo v Zagrebu potrjenih 517 primerov okužb s koronavirusom.

Poleg devetih primerov iz Zagreba so v zadnjih 24 urah tri okužbe potrdili v osiješko-baranjski županiji, dve v zadarski županiji in po eno v dubrovniško-neretvanski županiji, bjelovarsko-bilogorski županiji, koprivniško-križevski županiji, medžimurski županiji in šibensko-kninski županiji.

Največ okužb do zdaj v splitsko-dalmatinski županiji

Na Hrvaškem je sicer največ primerov do zdaj potrjenih v splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 566. Včeraj so iz te županije poročali o sedmih novih okužbah, danes o novih okužbah v tej županiji niso poročali. Do zdaj so na Hrvaškem potrdili 2.336 okužb, umrlo je 107 ljudi, 87 se jih zdravi v bolnišnici.

Plaz okužb v Zadru je sprožil bolgarski teniški igralec Grigor Dimitrov, pri katerem so ugotovili, da je okužen s koronavirusom. Organizatorji Adria toura pa so danes objavili, da so okužbe nato potrdili pri teniškem igralcu Borni Ćoriću in dveh trenerjih, ki nista iz Hrvaške. Testirali so več kot 40 oseb, v samoizolaciji pa je 47 ljudi, ki so bili v tesnih stikih z okuženimi. Več v članku V Zadru preplah, Novak Đoković je zavrnil testiranje.

hr | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Na novi koronavirus se je danes testiral tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki je v soboto obiskal teniški turnir v Zadru. Iz hrvaške vlade so popoldne nato sporočili, da Plenković ni okužen. "Potem ko je bil za kratek čas na Adria touru v Zadru v soboto, čeprav ni bil v stiku z okuženimi teniškimi igralci in v tesnem stiku z drugimi igralci, je predsednik vlade Andrej Plenković, glede na svojo odgovorno dolžnost, opravil test na okužbo s koronavirusum. Rezultat je negativen", so zapisali, piše STA.

Na testiranje tudi Arsenovič

Hrvaškega turnirja se je med dopustovanjem v Zadru udeležil tudi mariborski župan Saša Arsenovič. Kot so pojasnili na mariborski občini, se župan počuti dobro in ni imel stika z igralci ali organizatorji. Preventivni test bo Arsenovič opravil v sredo. "Če bo ta negativen oziroma se njegovo počutje ne bo poslabšalo, se namerava vrniti na delo," so pojasnili v kabinetu župana, piše stran Mariborinfo.

Mariborski župan Saša Arsenovič | Foto: STA , Mariborski župan Saša Arsenovič Foto: STA ,

Sicer pa je hrvaški minister za zdravje Vili Beroš zaradi izbruha koronavirusa na teniškem turnirju že obiskal Zadar. Na novinarski konferenci je znova pozval organizatorje športnih prireditev, naj vztrajajo pri strogem spoštovanju priporočil epidemiologov, predvsem kar zadeva medsebojno razdaljo in higieno rok.

Poudaril je, da je epidemiološka slika v Zadru v tem trenutku takšna, da ni potrebe po poostritvi ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Kot je dejal, tudi ukrepi na hrvaških mejah odražajo epidemiološko sliko na Hrvaškem, ki je po njegovi oceni ena najboljših v Evropi. "Če se bo poslabšala ali pa bomo opazili, da z določenih območij prihaja več primerov obolelih, bomo sprožili ustrezne ukrepe," je še povedal, piše STA.

koronavirus Hrvaška
Novice Hrvaška v skrbeh: 18 novih okužb, največ po 8. maju #video

NIJZ: Hrvaška še vedno epidemiološko varna država

Hrvaška, kjer v zadnjih dneh beležijo porast okužb z novim koronavirusom, je še vedno epidemiološko varna država, iz katere je mogoče v Slovenijo vstopati brez omejitev, so danes za STA sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Glede varnih držav od samega začetka uporabljajo transparente kriterije, to je manj kot deset novih okužb na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh in skupno deset tisoč testov na milijon prebivalcev. Kriterij desetih novih okužb na sto tisoč prebivalcev je nižji od evropskega povprečja, so pojasnili na inštitutu. Slovenski kriterij je sorazmerno strog, saj je namen stroke oceniti primerljivo tveganje tuje države s tveganjem za okužbo v Sloveniji in s tem zaščititi prebivalce Slovenije, so navedli.

hrvaška meja | Foto: STA , Foto: STA ,

Dodatni kriterij je še 14-dnevna pojavnost okužb nad 40 na sto tisoč prebivalcev, ki ga na NIJZ trenutno uporabljajo kot opozorilno vrednost. Če je okužb v zadnjih 14 dneh več kot 40 na sto tisoč prebivalcev, o tem obvestijo vlado. Odločitve o tem, katere države so uvrščene na rdeči seznam, torej ne sprejme NIJZ, ampak vlada.

Dodali so, da epidemiološko stanje spremljajo ves čas in vsak dan sproti vključujejo v izračun, tako da hitro poslabšanje epidemiološke slike takoj vpliva na 14-dnevno vrednost. Za izračune na NIJZ uporabljajo javno dostopne podatke mednarodnih institucij, kot sta Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Ob vstopu iz držav na rdečem seznamu v Slovenijo je obvezna karantena, navaja STA.

V Srbiji, BiH in Severni Makedoniji po najmanj 90 novih okužb

Iz Srbije, Severne Makedonije ter Bosne in Hercegovine danes poročajo o najmanj 90 novih primerih okužbe z novim koronavirusom. V BiH so jih v zadnjih 24 urah potrdili 93, kar je največ od maja, v Srbiji 96. V Severni Makedoniji je ob 90 novih okužbah zaradi bolezni covid-19 v enem dnevu umrlo še devet ljudi. Od maja, ko so v BiH začeli rahljati ukrepe proti širjenju novega koronavirusa, v državi narašča število okužb, danes pa so v tem obdobju potrdili največ novih okužb v enem dnevu. Potrdili so jih 93, od tega v Republiki Srbski 60, kjer so testirali 376 ljudi.

Največ okužb so znova potrdili v Sarajevu, in sicer 15, v Banjaluki 10. Zaradi bolezni covid-19 je umrla še ena oseba. V Srbiji, kjer so v nedeljo potekale parlamentarne in lokalne volitve, danes poročajo o 96 novih primerih okužbe, skupno 12.990. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je umrla še ena oseba, skupno 262. V Severni Makedoniji, kjer se od začetka meseca spopadajo z novim valom okužb, so danes poročali o 90 novih okužbah, zaradi bolezni covid-19 je umrlo še devet bolnikov. Skupno so v državi potrdili 5196 primerov okužbe, umrlo je 247 bolnikov. Aktivnih okužb je še 2975, od tega kar 2534 v prestolnici Skopje. (STA)
Novak Đoković
Sportal V Zadru preplah, Novak Đoković že v Beogradu, okužen tudi njegov rojak #video
Ne spreglejte