SiolNET. Novice Svet
5,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaška v skrbeh: 18 novih okužb, največ po 8. maju #video

5,26

termometer

Tudi iz Hrvaške prihajajo skrb vzbujajoče novice, kjer se število okuženih tako kot v Sloveniji spet povečuje. Od petka so zabeležili še 18 primerov okužb z novim koronavirusom, kar je najvišje dnevno število po 8. maju, ko so imeli 36 primerov. Največ okuženih v preteklih 24 urah, po sedem, je bilo na območju Zagreba in Splita, je objavil hrvaški štab civilne zaščite.

"Potem ko so se zadeve rahlo pomirile, je odpiranje mej in rahljanje ukrepov naredilo svoje", poroča hrvaški medij 24sata.

Skupno število okuženih z novim koronavirusom se je tako na Hrvaškem od začetka pandemije povišalo na 2299. Doslej se je pozdravilo 2142 ljudi, umrlo pa je 107, so objavili v današnjem sporočilu nacionalnega štaba. Kot so dodali, je 50 oseb aktivno obolelih, od tega se jih osem zdravi v bolnišnicah. Nihče pa ne potrebuje medicinskega ventilatorja, poroča STA.

Na mejah se je že začela gneča, ki jo pripisujejo prvemu letošnjemu počitniškemu valu turistov. Na mejah se je že začela gneča, ki jo pripisujejo prvemu letošnjemu počitniškemu valu turistov. Foto: Reuters V zadnjih 24 urah izvedli 388 testiranj

Poleg Zagreba in splitsko-dalmatinske županije so okužbe zabeležili tudi na območju primorsko-goranske in šibeniško-kninske županije, kot tudi v dveh županijah v Slavoniji. V zadnjih 24 urah so izvedli 388 testiranj, skupno pa več kot 72.200 oseb.

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je v današnjem pogovoru za hrvaški radio dejal, da je število okuženih znatno, a glede na epidemiološko stanje v sosednih državah tudi pričakovano. V preteklih treh dneh so na Hrvaškem zabeležili 41 primerov okužbe, večinoma je šlo za hrvaške državljane, ki so potovali v Bosno in Hercegovino ter Srbijo, in njihove stike, piše STA.

Novo zvišanje števila okuženih posledica rahljanja ukrepov

Na Hrvaškem opozarjajo, da so se prebivalci v preteklih treh tednih nekoliko sprostili, ker ni bilo večjega števila zbolelih s covidom-19. Ocenjujejo, da je novo zvišanje števila okuženih posledica rahljanja epidemioloških ukrepov, še zlasti, ko gre za potovanja zunaj kraja bivanja.

Pozvali so državljane, naj upoštevajo priporočila epidemiologov, posebej ko gre za vzdrževanje nujno potrebne medsebojne razdalje ter pogosto umivanje rok. V Zagrebu je videti, da mnogi prebivalci ne upoštevajo priporočil epidemiologov glede razdalje, niti ne uporabljajo razkužil za roke, ki so postavljena na vhodih v trgovine in podobne prostore. Kot še poroča STA, v javnem prevozu mnogi ne nosijo zaščitnih medicinskih mask.

COVID-19 Foto: Ana Kovač

Vnovično krepitev dnevnega številna okuženih je danes komentiral tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki je predstavljal kandidate HDZ za parlamentarne volitve v volilni enoti v Zagrebu. Povedal je, da je hrvaški zdravstveni sistem popolnoma pripravljen na ravnanje v primeru z morebitnim večjim številom okuženih.

Kot je dodal, spremljajo epidemiološko stanje tudi v sosednih državah ter da bodo dodatno okrepili nadzor prometa na mejnih prehodih, predvsem s Srbijo in BiH. O gneči sicer poročajo tudi z več slovensko-hrvaških mejnih prehodov. Nekateri potniki so čakali tudi pa uro in pol za vstop na Hrvaško. Kot ocenjujejo v sosednji državi, gre za prvi letošnji počitniški val turistov, piše STA.

Objavili navodila v primeru okužb turistov

Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) pa je medtem objavil navodila za postopke v primeru okužbe turistov z novim koronavirisom. Med drugim so navedli, da bodo turiste iz drugih držav, pri katerih bodo potrdili bolezen covid-19, ne bo pa nujno zdravljenje v bolnišnici, prepeljali v vnaprej določene objekte za organizirano izolacijo bolnih oseb.

HZJZ je določil predpogoje, ki jih morajo izpolniti lokalni štabi civilne zaščite in lokalna samouprava, poroča STA. Med drugim bodo morali zagotoviti objekte za izolacijo turistov, ki bodo zboleli za boleznijo covid-19, a ne bodo potrebovali bolnišnične nege. Morali bodo zagotoviti tudi objekte za organizirano karanteno ali samoizolacijo za zdrave goste, ki so bili v stiku z okuženimi.

Kot so navedli, bodo to lahko vzpostavili v hišah, apartmajih, mobilnih hiškah in podobnih objektih, ki zadovoljujejo potrebe izolacije. Zagotoviti bo treba tudi zdravniško oskrbo.

Gosti iz drugih držav, pri katerih bo potrjena bolezen covid-19, in tudi tisti, ki so bili z njimi v stiku, se bodo lahko pred potekom izolacije vrnili v svoje države, če se bodo s svojo zdravstveno zavarovalnico dogovorili o načinu vrnitve in financiranju transporta, so zapisali na spletni strani HZJZ.

Če bodo pri turistih iz drugih držav ugotovili hujšo obliko bolezni covid-19, jih bodo namestili v hrvaške zdravstvene ustanove.
mejni prehod Novice Tudi Slovenci, ki potujejo iz BiH, s Kosova ali iz Srbije, bodo morali v karanteno Split Novice Na Hrvaškem potrdili 12 novih okužb s koronavirusom #video Severna Makedonija Novice Nove okužbe na Balkanu: velik porast v BiH Koronavirus, Covid-19 Novice Spet več okuženih: včeraj šest pozitivnih #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 20
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin