SiolNET. Novice Slovenija
6,82

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hojs: Na rdečem seznamu dve novi državi, Hrvaška za zdaj še ne

6,82

termometer

Aleš Hojs
Foto: STA

Notranji minister Aleš Hojs je danes menil, da bo verjetno treba bolj jasno zapovedati obvezno nošenje zaščitnih mask za preprečitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Obenem je napovedal, da bodo zaradi slabšanja epidemiološke slike na rdeči seznam držav uvrstili Albanijo in Portugalsko.

Aleš Hojs Novice Hojs komisarki: Slovenija nasprotuje obveznemu premeščanju migrantov

O epidemioloških razmerah v Sloveniji razpravlja vladna svetovalna strokovna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. Kot je povedal notranji minister Aleš Hojs, se bo tudi on udeležil sestanka, na katerem bodo z ekipo ministrstva za zdravje in predsednika vlade razpravljali o nadaljnjih korakih za zajezitev širjenja okužbe. Morebitne nove ukrepe bo v sredo obravnavala še vlada, piše STA.

Razočaran nad državljani

O nošenju mask je izrazil razočaranje, da se državljani ne držijo smernic Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). "Pri tem priporočila očitno niso dovolj, treba bo predpisati nekaj strožjega," je povedal za Kanal A. Ob tem je dodal, da za zdaj ne načrtujejo zmanjšanja največjega števila ljudi na javnih prireditvah s 500 na 200. Bi pa lahko o tem začeli hitro razmišljati, če bi se razmere v Sloveniji še naprej slabšale, je pojasnil.

zaščitna maska Foto: Getty Images Glede Hrvaške je notranji minister zagotovil, da trenutno še ostaja na seznamu zelenih držav in da v sredo na programu vlade ni njen morebitni umik s tega seznama. Slovenskim državljanom sicer ob obisku tujine svetuje, da se držijo preventivnih ukrepov, ki jih priporoča NIJZ.

Opozoril je še na možnost ponovnega poskusa uvedbe aplikacije za sledenje. Vlada je po njegovih besedah že v prvem protikoronskem zakonu v 104. členu predlagala, da bi policija nadzirala upoštevanje karantene, vendar takrat zaradi silnega nasprotovanja, med drugim tudi Informacijskega pooblaščenca, predlog v DZ ni bil sprejet. Kot je pojasnil, so v Nemčiji in drugih delih Evrope razvite aplikacije, ki v resnici zagotavljajo popolno anonimnost, a hkrati omogočajo izvajanje nadzora karantenskih odločb.

Uporaba aplikacije bi morala biti po njegovem mnenju obvezna

Po njegovem mnenju pa bi morala biti uporaba te aplikacije obvezna, ne na prostovoljni osnovi, saj je to zanj premila oblika. Vendar pa upa, da jim bo uspelo aplikacijo, ki bi jo uporabljali na prostovoljni osnovi, spraviti skozi vsa sita.

V več državah po Evropi so v zadnjih tednih zagnali aplikacije za sledenje okužbam, ki pa so po večini osnovane na tehnološki rešitvi velikanov Apple in Google, tako na primer tudi aplikacija v Nemčiji. Tovrstna aplikacija je ustvarjena na prostovoljni osnovi in ne sledi lokaciji posameznika, saj uporablja tehnologijo bluetooth. Obenem se osebni podatki shranjujejo lokalno na pametnih napravah, ne na osrednjih strežnikih, do katerih imajo dostop oblasti, identiteta uporabnikov pa je psevdonimizirana. Namen aplikacije je, da druge opozori, ali so bili v stiku z okuženim, še navaja STA.

Aleš Hojs Novice Hojs s predstavniki civilnih iniciativ o migracijah

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin