SiolNET. Novice Svet
4,96

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Hrvaškem 30 okuženih, med njimi deset redovnic #video

4,96

termometer

Oblasti na Hrvaškem poročajo o 30 novih okužbah z novim koronavirusom. Žarišče je v Slavoniji. V mestu Đakovo je okuženih deset redovnic iz skupnosti, ki vodi otroški vrtec. O ducat okuženih poročajo iz Zagreba, o treh novih okužbah pa iz hrvaške Istre; med okuženimi je tudi srbski turist. Hrvaški premier Andrej Plenković je medtem prepričan o nadzoru novih okužb.

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili 30 novih okužb s koronavirusom, je v Splitu dejal zdravstveni minister Vili Beroš. Gre za največje število novookuženih v 24 urah po 8. maju, ko so imeli 36 novih primerov.

"Novi primeri kličejo k previdnosti vseh, da bi preprečili širjenje novega koronavirusa. To ne pomeni, da so se epidemiološke razmere bistveno poslabšale. Opažamo rast okužb, ki pa ni eksponentna. O drugem valu okužbe še ne moremo govoriti," je dejal minister.

V ponedeljek so sporočili, da je bilo v enem dnevu 19 novookuženih, dan pred tem pa 18. Doslej se je na Hrvaškem s koronavirusom okužilo 2.366 oseb, umrlo jih je 107. V bolnišnicah se zdravi 16 oseb, nihče ni priključen na ventilator. Testiranih je bilo 73 tisoč oseb, v zadnjih 24 urah 347.

Na Hrvaškem v zadnjih dneh poročajo o porastu okužb z novim koronavirusom. V ponedeljek so sporočili, da je bilo v enem dnevu 19, dan pred tem pa 18 na novo okuženih.

O tem, ali je Hrvaška varna država, je na novinarski konferenci spregovoril predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel

V osiješko-baranjski županiji je po neuradnih informacijah ducat oseb okuženih z novim koronavirusom. Med njimi je tudi deset sester usmiljenk svetega Križa iz samostana v Đakovu, je po poročanju hrvaških medijev za Radio Đakovo potrdila njihova predstojnica, sestra Valerija Široki.

Po njenih navedbah so tri redovnice v nedeljo popoldne imele povišano telesno temperaturo, o čemer so obvestili osebno zdravnico. Ta je o tem obvestila epidemiologa, ki je odredil testiranje na koronavirus. Ponedeljkovo testiranje je pokazalo, da je pozitivnih deset od 12 testiranih redovnic iz samostana. Po poročanju HRT je v samostanu trenutno okoli 150 redovnic, od tega jih je 30 prišlo v Đakovo na duhovne vaje. Med njimi sta tudi dve redovnici s Kosova, vendar pa še ni znano, ali sta bili omenjeni tujki pacientki nič.

koronavirus Hrvaška Novice Porast okužb na Hrvaškem, na testiranje tudi Plenković in Arsenovič

Preventivno so danes zjutraj zaprli otroški vrtec, ki ga vodijo redovnice, ter center za starejše, v katerem redovnice zagotavljajo dnevno oskrbo. Še vedno je zaradi epidemije tudi zaprta samostanska kapela.

Vodja Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, ki je od četrtka v samoizolaciji, je opozoril, da sta v Đakovu nujna hitro ukrepanje in dobra epidemiološka analiza. Pri tem je kot dodatno težavo navedel to, da samostan dnevno obišče okoli 300 ljudi, saj gre za "svojevrsten gerontološki center, imajo pa tudi vrtec".

Nuna | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ducat novih okužb tudi v Zagrebu

Ravnatelj zagrebškega Šolskega centra za javno zdravstvo Zvonimir Šostar je za hrvaško tiskovno agencijo Hina danes potrdil, da so v Zagrebu v zadnjih 24 urah potrdili 12 novih okužb. Devet so jih potrdili v tem šolskem centru, tri pa na kliniki za nalezljive bolezni. V Zagrebu je tako zdaj 49 aktivnih primerov okužbe. V zadnjih dveh tednih so samoizolacijo odredili za skupno 451 ljudi, od tega včeraj 82. Poudaril je, da so že ugotovili vse stike novookuženih in da je zato tako veliko ljudi v samoizolaciji.

V Istri trije novi primeri

Iz zavoda za javno zdravje istrske županije pa so po poročanju medijev danes potrdili, da so okužbo z novim koronavirusom odkrili pri treh osebah. Vsi primeri naj bi izvirali iz tujine.

Hrvaško je med 19. in 22. junijem obiskalo nekaj več kot 185 tisoč turistov, ki so ustvarili skoraj 843 tisoč prenočitev, je danes sporočila hrvaška turistična skupnost (HTZ). Slovenskih prenočitev je bilo 168 tisoč, kar pomeni petino vseh. Največ prenočitev so ustvarili nemški turisti, sledijo Slovenci, Avstrijci in Čehi.

Pretekli konec tedna je bilo na Hrvaškem vsak dan približno 210 tisoč turistov, so v HTZ zapisali v današnjem sporočilu za javnost. Poudarili so, da se je začel osrednji del turističnega leta in da je Hrvaška ena od redkih sredozemskih držav, kjer turizem v tem času živi.

Eden izmed okuženih je srbski turist, ki naj bi se okužil z obolelo osebo v Beogradu. Izolacijo preživlja v zasebni nastanitvi, oblasti pa se dogovarjajo o njegovem prevozu v domovino.

Preostali dve osebi sta se okužili med bivanjem v BiH.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel je pojasnil, kako se vesti na dopustu

Minister Gantar zaskrbljen

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v sinočnji oddaji 24ur zvečer izrazil zaskrbljenost zaradi razmer, povezanih z novim koronavirusom na Hrvaškem. "Seveda me skrbi, strah me je, da bi se razmere poslabšale. Hrvaška v resnici postaja epidemiološko nevarna država, tudi glede ponovnega širjenja virusa v Sloveniji. Skrb je na mestu," je dejal.

Koronavirus, maska, zaščita, oprema Novice Močan porast okužb v Sloveniji: v ponedeljek 13 novih #video

"Takoj ko se bo povečalo število okužb v Sloveniji in bo ugotovljeno, da so te vnesene iz Hrvaške, ali pa če se bo tam to višje število okuženih na dnevni ravni ustalilo, bo država postala rdeča cona in bo uvedena karantena za vse, ki prihajajo iz Hrvaške," je še pojasnil Gantar.

Minister je državljane, ki se odpravljajo na Hrvaško, še opozoril, da se lahko zgodi, da ob vrnitvi v državo naletijo na karanteno, če ne bodo spremljali obvestil. "Glede na to, da se Hrvaška giblje v nevarnem območju, je ta nevarnost realna," je dodal.

Plenković prepričan o nadzoru novih okužb

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes izrazil prepričanje, da bodo imeli pod nadzorom vse novookužene osebe na Hrvaškem ter da bodo zagotovili običajno gibanje slovenskih državljanov na Hrvaškem in hrvaških v Sloveniji. S tem je novinarjem odgovoril na vprašanje o komentarju izjave slovenskega ministra Gantarja. Dodal je, da je običajno, da vsak zdravstveni minister spremlja razmere v drugih državah, kot to počne tudi Hrvaška.

Jelko Kacin Novice "Če bo število okuženih stalno naraščalo, bomo svetovali različne ukrepe" #video

Plenković je še spomnil, da sta se s slovenskim kolegom Janezom Janšo nekajkrat pogovarjala in se dogovorila o medsebojnem odpiranju meja, še preden je Hrvaška sprostila pogoje za vstop državljanov iz desetih držav članic Evropske unije. Povedal je, da je takšna odločitev v interesu obeh držav, ter poudaril, da so slovenski turisti verjetno med najštevilčnejšimi na Hrvaškem. Pri tem je dodal, da jih je veliko tudi zato, ker imajo na Hrvaškem nepremičnine. "Enostavno si želijo v poletnih mesecih biti na Hrvaškem. Tako tudi bo," je povedal Plenković, ki je bil na obisku v kraju Bakar pri Reki v okviru predvolilne kampanje.

V Srbiji in Severni Makedoniji več kot 100 novih primerov koronavirusa

Sicer pa iz Srbije in Severne Makedonije danes poročajo o več kot 100 novih okužbah z novim koronavirusom v zadnjem dnevu. V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili 102 okužbi, medtem ko so v ponedeljek poročali o 96. Skupno se je tam okužilo 13.092 ljudi, od tega je 775 primerov še aktivnih. V zadnjih 24 urah pa je zaradi bolezni covid-19 umrl še en človek, skupno 263.

Tudi iz Severne Makedonije danes znova poročajo o več kot sto novih primerih okužbe v zadnjih 24 urah, potem ko so v ponedeljek poročali o 90 novih okužbah v enem dnevu. V zadnjih 24 so okužbo potrdili pri 118 ljudeh, vse skupaj pa pri 5.311. Od tega je aktivnih 3.012. Za koronavirusno boleznijo 19 pa so umrli še štirje ljudje, skupaj 251. V BiH so medtem potrdili 63 novih okužb z novim koronavirusom, kar je manj kot v ponedeljek, ko so jih v enem dnevu potrdili 93. Največ primerov so tudi danes zabeležili v prestolnici Sarajevo, in sicer 14. Zaradi bolezni covid-19 sta umrla še dva človeka, piše STA.

V Avstriji porast aktivno okuženih s koronavirusom

V Avstriji so zabeležili rahlo povečanje števila aktivno okuženih z novim koronavirusom v primerjavi s prejšnjim tednom. Pri naših severnih sosedih je bilo namreč v ponedeljek aktivno okuženih 449 ljudi, kar je 14 odstotkov več kot prejšnji ponedeljek.

Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je v ponedeljek zagotovil, da so razmere v državi stabilne, četudi malo nemirne. "To se vidi skozi rahlo povečanje števila aktivno okuženih, ampak tudi v obliki posameznih izbruhov," je dodal. V Avstriji so sicer v zadnjem dnevu potrdili 28 novih okužb s koronavirusom, od tega 21 na Dunaju. V bolnišnici je na zdravljenju 68 bolnikov, od tega 11 na intenzivnem oddelku.

Anschober je v ponedeljek še pozval državljane, naj ostanejo previdni. "Moramo ostati previdni in odgovorni. Virus je še vedno med nami, nevarnost obstaja in lahko vedno znova izbruhne v velikem slogu," je povedal. Skupno je v Avstriji do danes zjutraj zaradi bolezni covid-19 umrlo 693 ljudi, potrdili pa so 17.408 okužb. (STA)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 17
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin