Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 6. 2020,
9.47

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,48

32

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 Jelko Kacin Mario Fafangel

Torek, 23. 6. 2020, 9.47

3 leta, 9 mesecev

"Če bo število okuženih stalno naraščalo, bomo svetovali različne ukrepe" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,48

32

"Če bo številka nihala, nas to ne bo skrbelo, če pa bo število okuženih stalno naraščalo, bomo svetovali različne ukrepe," je na novinarski konferenci povedal predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel. Danes se bo sicer znova sestala vladna posvetovalna strokovna skupina, ki je pristojna za covid-19, v sredo pa bo o morebitnih novih ukrepih za zajezitev okužb odločala tudi vlada.

"Današnja novinarska konferenca je posledica lažne novice, da naj ljudje zapustijo Hrvaško, sledil je res premalo domišljen nastop ministra za zdravje Tomaža Gantarja o možnem slovenskem odzivu na razmere na Hrvaškem, zaradi katerega včeraj in danes pregorevajo telefoni na zunanjem ministrstvu," je v uvodu povedal vladni govorec Jelko Kacin in dodal, da je konferenca namenjena tudi zadnjemu povečanju števila okuženih. V ponedeljek so okužbo z novim koronavirusom namreč potrdili pri 13 ljudeh, kar je največ od 24. aprila.

O tem, ali je Hrvaška varna država, je na novinarski konferenci spregovoril predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel:

Danes se bo sestala posvetovalna strokovna skupina

Kacin je napovedal, da se bo danes znova sestala vladna posvetovalna strokovna skupina, ki je pristojna za covid-19, v sredo pa bo o morebitnih novih ukrepih za zajezitev okužb odločala tudi vlada. Kot je še dejal Kacin, ne pričakuje drastičnih ukrepov, ampak predvsem poenotenje o prihodnjih ukrepih.

V zadnjih dneh je treba na nekaterih vstopnih točkah po državi za testiranje na novi koronavirus čakati. "Malo smo se razpustili, poleg tega je nekaj kadra na zasluženem dopustu," je pojasnil Kacin. Napovedal je, da bo vladna ekipa razpravljala tudi o tem. "Zagotoviti moramo, da se ta čas čim bolj skrajša," je dejal vladni govorec, ob tem pa izpostavil tudi zahtevnost dela ekip za testiranje. "Ni lahko biti ves dan v skafandru pri poletnih temperaturah. Zato bo treba delo čim bolj racionalizirati," je še dodal, piše STA.

Koronavirus, maska, zaščita, oprema
Novice Močan porast okužb v Sloveniji: v ponedeljek 13 novih #video

Mario Fafangel z NIJZ je dejal, da je epidemija covid-19 še v polnem razmahu, v svetu imamo več kot osem milijonov primerov, v Evropi več kot 2,2 milijona in v Sloveniji 1.534 primerov okuženih z novim koronavirusom.

"Število okuženih je še vedno v porastu, težko govorimo o drugem valu, v resnici v svetu govorimo o vrhovih. V Evropi se številke držijo na stabilni ravni in potrebna je naša pozornost, da skupaj zaščitimo Evropo in celoten svet," je dodal.

Kot je še dejal, nam 14-dnevna kumulativna incidenca na sto tisoč prebivalcev v svetu pomaga pri sprejemanju ukrepov in pokaže, kje so razmere oziroma tveganja primerljiva. V Sloveniji se v zadnjih dneh dviguje, a je stanje še vedno zelo dobro, je dodal.

Imeli smo majhne številke uvoženih okužb, ki jih trenutno obvladujemo. "Če bo številka nihala, nas to ne bo skrbelo, če pa bo število okuženih stalno naraščalo, bomo svetovali različne ukrepe," je še povedal.

Fafangel je ob tem državljane pozval k samozaščitnemu ravnanju, predvsem spoštovanju primerne medsebojne razdalje, higieni kašlja in higieni rok. Ob prihajajočih poletnih počitnicah pa svetuje odgovorno druženje oziroma druženje v omejenem krogu ljudi, da "če bi že prišlo do kontakta, bi se okužba razširila v omejeni skupini", je poudaril. "S tem lahko obvladujemo tveganje, ne da bi šli v ekstreme, ki so nerealistični," je še dodal.

Glede dejstva, da se kljub večjemu številu novo okuženih v Sloveniji ni povečalo število bolnikov z novim koronavirusom v bolnišnici, je predstojnik centra NIJZ za nalezljive bolezni izpostavil, da so med novimi okužbami predvsem delovno aktivno prebivalstvo, to pa je kategorija, ki lažje prebolevajo okužbo in manj pogosto potrebujejo bolnišnično oskrbo, piše STA.

Ne spreglejte