Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 12. 2020,
8.04

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

46

Natisni članek

Svetovna zdravstvena organizacija COVID-19 Koronavirus

Nedelja, 20. 12. 2020, 8.04

3 leta, 4 mesece

Novi sev koronavirusa potrjen tudi v Italiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

46

Koronavirus na Hrvaškem | Nov sev koronavirusa naj bi bil do 70 odstotkov bolj nalezljiv. | Foto Reuters

Nov sev koronavirusa naj bi bil do 70 odstotkov bolj nalezljiv.

Foto: Reuters

Potem ko je na Otoku novi sev koronavirusa ušel izpod nadzora in je britanski minister za zdravje Matt Hancock sporočil, da se je vlada odločila za ustavitev javnega življenja v jugovzhodni Angliji in Londonu, so prvi primer okužbe z novim sevom potrdili tudi v sosednji Italiji. Nekatere države so se medtem že odločile za začasno prepoved poletov ali drugih prometnih povezav z Združenim kraljestvom.

Koronavirus, bolnišnica, covid-19
Novice Že v dveh državah odkrili nov, še bolj nalezljiv sev koronavirusa

Na Otoku novi sev koronavirusa ušel izpod nadzora

"Ukrepali smo zelo hitro in odločno," je minister po poročanju STA dejal za televizijo Sky News. "Žal je novi sev ušel izpod nadzora. Spraviti ga moramo nazaj pod nadzor," je dodal.

Britanski premier Boris Johnson je v soboto dejal, da se novi sev očitno prenaša bistveno lažje in je po prvih ugotovitvah "do 70 odstotkov bolj nalezljiv".

Johnson je zaradi novega seva novega koronavirusa odredil nove omejitve za London in jugovzhodno Anglijo, te so začele veljati danes. Prebivalci teh območij morajo v skladu z ukrepi ostati doma najmanj do 30. decembra.

Velika Britanija je med evropskimi državami, ki jih je pandemija koronavirusne bolezni najhuje prizadela. Po podatkih ameriške univerze Johns Hopkins so na Otoku doslej potrdili več kot dva milijona okužb z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 pa je umrlo več kot 67 tisoč ljudi. Osmega decembra so v državi začeli množično cepljenje prebivalstva proti novemu koronavirusu. | Foto: Reuters Velika Britanija je med evropskimi državami, ki jih je pandemija koronavirusne bolezni najhuje prizadela. Po podatkih ameriške univerze Johns Hopkins so na Otoku doslej potrdili več kot dva milijona okužb z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 pa je umrlo več kot 67 tisoč ljudi. Osmega decembra so v državi začeli množično cepljenje prebivalstva proti novemu koronavirusu. Foto: Reuters

Hancock je razmere za Sky News opisal kot "smrtno resne". Dodal je, da bi se morali zdaj vsi vesti, kot da so okuženi z novim koronavirusom. "To je edini način, da bomo virus spravili pod nadzor," je dodal.

Že pred tem so z več delov sveta poročali o mutacijah novega koronavirusa in o njih obvestili Svetovno zdravstveno agencijo (WHO).

Države po pojavu novega seva koronavirusa uvajajo prepovedi poletov ali razmišljajo o njih

Države so vse bolj zaskrbljene zaradi novega seva koronavirusa, ki je po navedbah britanskega premierja Borisa Johnsona do 70 odstotkov bolj nalezljiv in je na Otoku že ušel izpod nadzora.

Belgija bo zaradi seva za najmanj 24 ur opolnoči v celoti zaprla svojo mejo z Veliko Britanijo, je sporočil premier Alexander De Croo. Ukrep vpliva tako na letalske kot železniške povezave.

Že pred tem se je za prepoved vseh poletov odločila Nizozemska. Kot so sporočili iz vlade, od danes do najmanj 1. januarja velja prepoved vseh poletov iz Velike Britanije. Za potezo so se odločili po priporočilu nizozemskega urada za javno zdravje.

Po Nizozemski in Belgiji so se za prekinitev letalskih povezav z Veliko Britanijo odločile še Avstrija, Nemčija, Francija in Irska. Zračne povezave z Anglijo je prekinila tudi Hrvaška, poročanje hrvaške tiskovne agencije Hina navaja STA. "Hrvaška bo preventivno za 48 ur začasno ustavila potniški zračni promet iz Združenega kraljestva, dokler ne bodo znane določene informacije o morebitnem novem sevu virusa," je na Twitterju napovedal premier Andrej Plenković. "Prednostna naloga je varovanje zdravja državljanov," je dodal.

Nizozemski urad je sicer sporočil, da so bolj nalezljivi sev v naključnih vzorcih na Nizozemskem odkrili že v začetku decembra. Primer morajo zdaj podrobneje proučiti. | Foto: Getty Images Nizozemski urad je sicer sporočil, da so bolj nalezljivi sev v naključnih vzorcih na Nizozemskem odkrili že v začetku decembra. Primer morajo zdaj podrobneje proučiti. Foto: Getty Images

Novi sev potrjen tudi v Italiji

Ukinitev letalskih povezav z Otokom je napovedala tudi Italija, poročajo tuje tiskovne agencije. A očitno je ukrep prišel prepozno, kajti medtem so pri naših zahodnih sosedih že odkrili prvi primer okužbe z novim sevom visoko nalezljivega koronavirusa. Šlo naj bi za bolnika, ki je pred nekaj dnevi priletel iz Velike Britanije v Rim in je zdaj v samoizolaciji, poroča Reuters.

Oglasila se je tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO)

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je svoje članice v Evropi danes pozvala k okrepitvi ukrepov za zajezitev novega seva novega koronavirusa, ki se hitro širi po Veliki Britaniji.

Po podatkih WHO so novi sev virusa zunaj Velike Britanije potrdili še v treh državah, in sicer devet primerov na Danskem ter po en primer na Nizozemskem in v Avstraliji. "V Evropi, kjer je širjenje intenzivno, morajo države okrepiti nadzor in prizadevanja za preprečevanje okužb, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudarila tiskovna predstavnica WHO za Evropo, piše STA.

Za zdaj se je novi sev novega koronavirusa pojavil v štirih evropskih državah. | Foto: Reuters Za zdaj se je novi sev novega koronavirusa pojavil v štirih evropskih državah. Foto: Reuters

Pristojne slovenske oblasti presojajo o ukrepih v zvezi z novim sevom koronavirusa

O pojavu novega, mutiranega seva koronavirusa, ki se hitro širi v Združenem kraljestvu, presojajo pristojne slovenske zdravstvene oblasti, te bodo oblikovale in predlagale ustrezno ukrepanje. O ukrepih bo odločila vlada na predlog svetovalne skupine, so za STA sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva.

Kot so dodali, trenutno velja, da tisti, ki prihajajo v Slovenijo iz Velike Britanije, potrebujejo negativen test na covid-19 ali pa morajo v 10-dnevno karanteno. Testi na koronavirus, ki so v uporabi, bi zaznali in pokazali tudi prisotnost mutiranega seva koronavirusa, so še sporočili.

Oglasil se je tudi predsednik vlade Janez Janša. Ta je na Twitterju zapisal, da Slovenija v tem trenutku nima neposrednih letalskih povezav z Veliko Britanijo. "Pripravili pa smo ukrepe za zaporo meja, ker obstaja možnost, da je mutirani virus tudi v nekaterih drugih državah EU," je navedel.

V Avstriji zaradi bolezni covid-19 umrlo še 142 ljudi, v Italiji naval na trgovine pred zaprtjem države

Poglejmo še, kako je pri sosedih: v Avstriji je v zadnjem dnevu po podatkih kriznega štaba za posledicami bolezni covid-19 umrlo 142 ljudi. V zadnjih 24 urah so potrdili še 1.645 novih okužb z novim koronavirusom, kar je najmanj od druge polovice oktobra. Postopoma upada tudi število hospitaliziranih zaradi novega koronavirusa.

Italijani so zadnji konec tedna pred dvotedenskim zaprtjem države zaradi koronavirusa izkoristili še za zadnje nakupe. Središča mest so bila polna nakupovalcev, več milijonov ljudi pa je še izkoristilo možnost potovanja v druge dežele.

Velika Britanija, koronvirus, covid
Novice V Angliji že tisoč okuženih z novo obliko virusa

Italijani bodo morali med 21. decembrom in 6. januarjem upoštevati stroge ukrepe za zajezitev epidemije. Od ponedeljka namreč ne bo več dovoljeno potovanje med regijami, od četrtka do 6. januarja pa bo vsa država označena za rdeče območje. Izjeme z blažjimi ukrepi bodo veljale le štiri dni.

V skladu z ukrepi bodo od četrtka verski obredi dovoljeni do 22. ure. Trgovine z živili, frizerski saloni, lekarne, trafike, pralnice in knjigarne bodo ostali odprti. Ljudje bodo lahko zapustili svoje domove enkrat na dan. Kljub omejitvam bodo lahko gospodinjstva tudi v tem obdobju sprejela do dva gosta na dan.

Avstrija koronavirus
Novice Sobotne številke: delež pozitivnih testov spet zelo visok
Kolaž
Novice Cepljenje proti covid-19: kateri slovenski politiki bi se cepili pred javnostjo
Jelko Kacin
Novice Za božične praznike vlada ukinja nekatere omejitve #video

 

Ne spreglejte