Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 12. 2020,
18.38

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

24

Natisni članek

Koronavirus London COVID-19 Velika Britanija

Ponedeljek, 14. 12. 2020, 18.38

3 leta, 4 mesece

V Angliji že tisoč okuženih z novo obliko virusa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

24

Velika Britanija, koronvirus, covid | Foto Reuters

Foto: Reuters

Iz Anglije poročajo o novem sevu novega koronavirusa, ki bi lahko bil povezan s hitrejšim širjenjem virusa, je povedal britanski zdravstveni minister Matt Hancock. Novo različico so med drugim potrdili v Londonu, kjer bodo v sredo zaostrili ukrepe za zajezitev epidemije covid-19.

"Doslej smo potrdili več kot 1000 primerov okužbe z novo različico, večinoma na jugu Anglije, o njih pa je poročalo skoraj 60 različnih lokalnih oblasti," je britanskim poslancem povedal Hancock, ki je pristojen samo za Anglijo. Poudaril je, da zaenkrat nič ne kaže na to, da bi novi sev povzročal hujšo obliko covid-19 ali povzročil, da cepiva ne bi učinkovala, poroča STA.

Dodal je, da so v zadnjem tednu ugotovili hitro, eksponentno rast primerov okužbe z novim koronavirusom v Londonu in Kentu ter v delih Essexa in Hertfordshira. Po njegovih besedah ne vedo, koliko je to posledica nove različice koronavirusa.

"Vendar pa je ne glede na vzrok nujno treba hitro in odločno ukrepati, da bi nadzorovali to smrtonosno bolezen, medtem ko poteka cepljenje," je povedal Hancock po poročanju britanskega BBC.

Hrvaška covid-19
Novice Na Hrvaškem najvišja incidenca okužb med članicami EU

Zaostrovanje ukrepov

Od srede bo tako na celotnem širšem območju Londona ter delih okrožij Essex, Kent in Hertfordshire veljala tretja oziroma najstrožja stopnja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Ukrepi najvišje stopnje vključujejo zaprtje barov, restavracij in kavarn, ki pa lahko še naprej opravljajo dostavo in izdajajo hrano oziroma pijačo za prevzem.

parlament Velika Britanija London Anglija | Foto: Reuters Foto: Reuters Na območjih tretje stopnje poleg tega ni dovoljeno druženje članov različnih gospodinjstev niti v zaprtih prostorih in večinoma tudi ne na prostem.

Frizerji in trgovine lahko ostanejo odprti. To velja tudi za šole, čeprav bodo v več predelih Londona otroci od torka iz preventivnih razlogov doma. Britanska vlada je že pretekli teden sporočila, da jih skrbi širjenje okužb med srednješolci. Danes so začeli na najhuje prizadetih območjih testirati dijake, stare od 11 do 18 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Londonski župan Sadiq Khan je ob porastu okužb izrazil globoko zaskrbljenost. Obenem je posvaril premierja Borisa Johnsona, da bo razglasitev tretje stopnje ukrepov za London "katastrofalna" za pube, bare in umetnostne ustanove.

Ne spreglejte