Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 12. 2020,
12.44

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

1

Natisni članek

okuženi Koronavirus Hrvaška

Ponedeljek, 14. 12. 2020, 12.44

3 leta, 4 mesece

Na Hrvaškem najvišja incidenca okužb med članicami EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

1

Hrvaška covid-19 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 5.798 testih potrdili 1.472 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 65 bolnikov s covid-19, je objavil nacionalni štab civilne zaščite na današnji novinarski konferenci. Kot so dodali, je 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev na Hrvaškem najvišja med članicami Evropske unije.

Število na novo okuženih v zadnjih 24 urah je nekoliko nižje kot prejšnji ponedeljek, ko so na Hrvaškem potrdili 1.886 okužb. V ponedeljek pred tem  je bilo 1.830 okužb, je spomnil vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Na Hrvaškem praviloma ob ponedeljkih potrdijo manj novih okužb, ker ob nedeljah opravijo manj testiranj kot ob delavnikih, poroča STA.

Capak je poudaril, da je 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev najvišja med 27 članicami EU in znaša 1.196,6. Stopnja smrtnosti zaradi covid-19 je 628,5 na milijon prebivalcev.

Koronavirus na Hrvaškem
Novice Hrvaška: več kot tri tisoč novih okužb, umrlo še 78 bolnikov s covid-18

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v preteklih 24 urah največ primerov znova potrdili na območju Zagreba, kjer je bilo 534 novih okužb. Iz Istrske županije so poročali o 64 novih primerih. V Primorsko-goranski županiji so imeli 25 okuženih v 24 urah, kar je občutno manj kot v preteklih dneh. Pojasnili so, da so v preteklih 24 urah testirali samo nujne primere.

Na Hrvaškem je trenutno 22.769 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 2.857 bolnikov s covid-19, na ventilatorjih je 284 ljudi. V samoizolaciji je nekaj več kot 54 tisoč ljudi.

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice V nedeljo potrdili 431 novih okužb #video

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zaznali prvi primer, so potrdili skoraj 177.400 okužb z novim koronavirusom. Opravili so nekaj manj kot 888.100 testov. Do zdaj je umrlo 2.705 covidnih bolnikov. Okrevalo je nekaj manj kot 151.900 obolelih, so še povedali.

Srednje šole začele pouk na daljavo

V hrvaških srednjih šolah so danes začeli izvajati pouk na daljavo, prav tako v nekaterih osnovnih šolah v višjih razredih. Pouk na daljavo bo potekal samo v tem tednu, ki je zadnji pred zimskimi šolskimi počitnicami. Počitnice bodo trajale do 18. januarja. Za tem načrtujejo, da se bo pouk nadaljeval v šolskih učilnicah.

Sportal Koronavirus usoden za legendarnega hrvaškega trenerja

Na Hrvaškem ugibajo, ali bo nacionalni štab civilne zaščite za prihajajoče praznike omejil gibanje državljanov kot spomladi, ko so ljudje potrebovali posebno dovoljenje za odhod od doma. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je danes potrdil, da se bodo do konca tedna odločili, ali bodo spreminjali epidemiološke ukrepe po 21. decembru. Napovedal je, da bodo zastavili "določen okvir", čeprav se, kot je dejal, zavedajo, da ne obstaja ukrep, ki bi nadomestil odločitev posameznikov, da se družijo ali potujejo v prazničnem času, še poroča STA.

Medtem je hrvaški štab civilne zaščite danes sprejel odločitev, da bodo v torek podaljšali poostrene ukrepe na državni meji do 15. januarja, ki so jih sprejeli 1. decembra. Tako bo še naprej vstop na Hrvaško možen le z negativnim PCR testom, ki ni starejši od 48 ur. Kdor ima možnost osamitve, lahko na Hrvaško vstopi brez testa in se testira tam. Odločitev velja tudi za vse hrvaške državljane, ki živijo zunaj države in so načrtovali obisk Hrvaške med prazniki.

Izjeme veljajo za delavce v ključnih dejavnostih, obmejne, napotene in sezonske delavce, pod pogojem da se čez mejo vrnejo v roku 12 ur. Enako velja za učence, dijake, študente in stažiste, ki so v dnevnem izobraževanju. Izjeme veljajo tudi za pomorščake ter voznike v mednarodnem prometu in prevoznih storitvah. Zanje ni časovne omejitve, prav tako ne za diplomate, vojake, policiste, pripadnike civilne zaščite in humanitarne delavce.

Prav tako je dovoljen vstop na Hrvaško iz nujnih družinskih ali poslovnih razlogov, vključno z novinarsko dejavnostjo in za športnike, ki igrajo v klubih v drugih državah. Vstopajo lahko tudi bolniki zaradi neodložljivih zdravstvenih razlogov. (STA)

Ne spreglejte