Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 12. 2020,
10.27

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,51

43

Natisni članek

Koronavirus

Ponedeljek, 14. 12. 2020, 10.27

3 leta, 4 mesece

V nedeljo potrdili 431 novih okužb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,51

43

V Sloveniji smo v nedeljo ob 1.679 testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 431 ljudeh. To pomeni, da je bilo pozitivnih 25,7 odstotka vseh testiranih. Včeraj je umrlo še 44 bolnikov z boleznijo covid-19, od začetka epidemije pa skupaj že 2.107 ljudi.

13:55

Bo epidemija podaljšana?

  • 13:55

    Bo epidemija podaljšana?

    V prihodnjih dneh je pričakovati, da bo vlada vnovič podaljšala epidemijo, ki je trenutno razglašena do 17. decembra. Kot je na novinarski konferenci dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, trenutno namreč niso izpolnjeni pogoji, da se to ne bi zgodilo.

    "Število novo odkritih primerov je še vedno visoko, epidemija se še ne umirja, a primerjava med tem in preteklim vikendom vseeno daje upanje, da se razmere počasi izboljšujejo, vsaj kar se tiče števila novo okuženih," je danes še dejal Kacin.

    Vlada je 30-dnevno epidemijo razglasila 19. oktobra in jo nato podaljšala še za 30 dni. Veljavnost odloka se izteče 17. decembra.

    Ustavno sodišče pa je medtem zavrglo pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti odredbe o razglasitvi epidemije covida-19 marca letos. Na sodišču so pojasnili, da je odredba med postopkom nehala veljati, ustavno sodišče pa praviloma presoja le veljavne predpise. V sklepu so zapisali tudi, da pobudnik ni dokazal, da bi razglasitev epidemije posegala v njegove pravice, pravne interese oziroma v njegov pravni položaj.

    Pobudnik je predlagal tudi presojo četrtega odstavka sedmega člena zakona o nalezljivih boleznih. Ta določa, da epidemijo nalezljive bolezni in okuženo ali ogroženo območje razglasi oziroma določi minister, pristojen za zdravje. Ustavno sodišče meni, da izpodbijana določba v ničemer neposredno ne ureja pravic ali obveznosti pobudnika in ne posega v njegov pravni položaj. (STA)

  • 12:24

    V Posavju skok okužb

    V Posavju, kjer so zadnje dni beležili najvišji delež okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev, so to najbolj občutili v območni Splošni bolnišnici Brežice. Tam so morali 45 razpoložljivim posteljam za covidne bolnike dodati še tri. Medtem v posavskih domovih starejših občanov rasti okuženih ne zaznavajo.

    Direktorica brežiške bolnišnice Anica Hribar je danes za STA povedala, da gre pri omenjenih covidnih bolnikih za normalno bolnišnično oskrbo, nobeden od njih za zdaj ne potrebuje intenzivnega zdravljenja. Ob morebitnem nadaljnjem prirastu covidnih pacientov pa je napovedala možnost namestitve tudi v drugih bolnišnicah.

    Glede zaposlenih je direktorica navedla, da nimajo večjega izpada. Zaradi okužbe z novim koronavirusom so na bolniškem dopustu le štirje zaposleni, štirje pa so v izolaciji. Nekaj je tudi odsotnosti zaradi drugih bolezni ali razlogov, kadrovsko pa so sicer na robu zmogljivosti, je opozorila.

    Darja Cizelj, direktorica Doma upokojencev Brežice, ki je pristojen za skoraj 550 oskrbovancev Doma upokojencev in oskrbovancev Impoljca, Doma upokojencev Sevnica in Doma upokojencev Brežice, je za STA danes ocenila, da je do skoka okužb v Posavju prišlo predvsem zaradi širjenja v družinah oz. v lokalnem okolju.

    Z izjemo sevniškega doma, kjer je okuženih 22 stanovalcev in sedem zaposlenih, so v preostalih dveh domovih v Brežicah in Impoljci - tudi v Občini Sevnica - že brez okuženih stanovalcev. V Impoljci je okuženih še nekaj zaposlenih, v Brežicah pa so od 24. novembra brez okužb. Takrat so imeli zadnjo okužbo pri enem sodelavcu, pri stanovalcih pa novih okužb niso ugotovili več kot mesec dni.

    V Brežicah so v petek tudi vnovič omogočili obiske, v Impoljci nameravajo z ureditvijo t. i. zbliževalnika to storiti še ta teden. V Sevnici obiske omogočajo le stanovalcem z diagnosticiranim poslabšanjem stanja, je še povedala Cizljeva.

    Direktorica Doma starejših občanov Krško Nuša Masnik je za STA povedala, da se število okužb med stanovalci in zaposlenimi pri njih zložno umirja. Do zdaj je ozdravelo skoraj 90 stanovalcev in 33 zaposlenih. Okuženih je še 22 sodelavcev in približno 60 stanovalcev.

    Število okuženih z novim koronavirusom je v DSO Krško zadnji teden padalo, novih okužb konec tedna niso zaznali. Kadrovske težave niso tako pereče in jih sproti rešujejo. Ozdravelim stanovalcem so že omogočili obiske, preostalim pa je na voljo video klic, je še pojasnila Masnikova. (STA)

V bolnišnicah se zdravi 1.320 bolnikov, od tega 208 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so včeraj odpustili 48 bolnikov. 

Kacin: Epidemija se še ne umirja, razmere se izboljšujejo

Vladni govorec Jelko Kacin je ob tem povedal, da je število novoodkritih primerov še vedno visoko. "Epidemija se še ne umirja. A primerjava med tem in preteklim koncem tedna vseeno daje upanje, da se razmere počasi izboljšujejo, vsaj kar zadeva število na novo okuženih."

1312 | Foto:

Najboljše v osrednjeslovenski regiji, najslabše v Posavju

Najslabše epidemiološko stanje je še vedno v posavski regiji, najboljše pa v osrednjeslovenski in goriški.

rqrr | Foto:

rqrr | Foto:

Včeraj je bilo v bolnišnice sprejetih 80 novih pacientov, odpuščenih pa 48 pacientov. V soboto je bilo odpuščenih 52, kar pomeni, da je bilo med koncem tedna odpuščenih skupaj 100. Bolnišnično oskrbo je v nedeljo sicer potrebovalo 1320 pacientov, intenzivno nego pa 208, še pojasnil Kacin.

V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 23 stanovalcev in 48 zaposlenih. Na novo okuženih je 40 stanovalcev in 13 zaposlenih. Kar 32 okužb je bilo med stanovalci Doma za starejše Črnomelj.

Primerjava s prejšnjo nedeljo: tokrat nekaj manj okužb

V soboto smo v Sloveniji potrdili 830 novih okužb (delež pozitivnih testov je znašal 31,3 odstotka), umrlo pa je 22 ljudi. V nedeljo pred tednom dni smo okužbo potrdili pri 480 ljudeh, pozitivnih pa je bilo 27,4 odstotka vseh testiranih. 

Sprostitve na ravni celotne države

Vlada je omilila nekatere ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni covid-19, ki bodo veljali od 15. do vključno 23. decembra. V tem času se na območju celotne države nazaj vzpostavlja javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice, kemične čistilnice, higienska nega (razen dejavnosti salonov za nego telesa in dejavnosti piercinga, tetoviranja in podobnih postopkov), bančne storitve, zavarovalniške storitve in druge finančne storitve.

 

Ponekod se odpirajo tudi trgovine z oblačili in obutvijo

V štirih statističnih regijah (osrednjeslovenska, goriška, obalno-kraška in gorenjska), ki imajo najboljšo epidemiološko sliko, se poleg tega odpirajo še trgovine z obleko, trgovine z obutvijo, trgovine s športno opremo in avtosaloni. Pomerjanje oblačil in obutve v teh trgovinah ni dovoljeno. 

frizer korona
Novice Tu so dodatna pojasnila: kateri ukrepi se sproščajo jutri #video

Z aplikacijo tudi iz domače občine

V štirih statističnih regijah se za uporabnike aplikacije #Ostanizdrav odpravlja tudi omejitev gibanja na občino. Tisti, ki uporabljajo aplikacijo, se bodo torej lahko gibali na območju celotne regije, kjer imajo prebivališče, ne več samo po posameznih občinah.

#OstaniZdrav
Novice Aplikacija, ki bo omogočala prehajanje med občinami #video
Ne spreglejte