Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 12. 2020,
19.15

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,07

4

Natisni članek

Paolo Rossi Otto Barić

Nedelja, 13. 12. 2020, 19.15

3 leta, 4 mesece

Otto Barić (1933-2020)

Koronavirus usoden za legendarnega hrvaškega trenerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,07

4

Leto 2020 ne prizanaša niti nogometnim legendam. Zdaj iz Hrvaške prihaja žalostna vest, da je v 88. letu starosti zaradi koronavirusa umrl legendarni tamkajšnji trener, ki je globok pečat pustil tudi v Avstriji, Otto Barić.

Otto Barić | Foto: Reuters Foto: Reuters

Otto Barić, ki bi junija prihodnje leto praznoval 88. rojstni dan, je v Zagrebu umrl za posledicami okužbe z novim koronavirusom, pišejo številni hrvaški mediji.

Najbolj priljubljen Hrvat med Avstrijci oziroma najbolj priljubljen Avstrijec med Hrvati, kot so pravili temu legendarnemu trenerju, se je rodil v Avstriji in si tam tudi ustvaril trenersko ime.

Nase je že leta 1971 opozoril na klopi Wacker Innsbrucka, takrat ga je senzacionalno popeljal do prvega naslova avstrijskega prvaka v zgodovini kluba. Pri naših severnih sosedih je vodil še številne druge klube, najbolj pa se je izkazal kot trener dunajskega Rapida in takratnega Casina Salzburga (današnjega Red Bull Salzburga).

Z Rapidom je bil trikrat avstrijski prvak, igral pa je tudi v finalu pokala pokalnih zmagovalcev leta 1985, v katerem je izgubil proti Evertonu. S Salzburgom je bil dvakrat avstrijski prvak, leta 1994 pa prišel vse do finala pokala UEFA, v katerem je klonil proti milanskemu Interju. Enkrat je do naslova avstrijskega prvaka popeljal tudi graški Sturm.

Prizor s povratne tekme dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2004 novembra 2003 v Ljubljani. Po remiju z 1:1 v Zagrebu so Hrvati za Bežigradom z golom Dada Prša zmagali z 1:0 in se uvrstili na zaključni turnir, na katerem so potem v zahtevni skupini skupaj s Francijo, Anglijo in Švico obstali v predtekmovanju. | Foto: Reuters Prizor s povratne tekme dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2004 novembra 2003 v Ljubljani. Po remiju z 1:1 v Zagrebu so Hrvati za Bežigradom z golom Dada Prša zmagali z 1:0 in se uvrstili na zaključni turnir, na katerem so potem v zahtevni skupini skupaj s Francijo, Anglijo in Švico obstali v predtekmovanju. Foto: Reuters

Leta 2003 je poskrbel za slovenske solze

Na Hrvaškem je vodil zagrebško Lokomotivo, na klopi katere je daljnega leta 1964 začel svojo bleščečo trenersko pot. Vodil je še zagrebški Dinamo, tudi z njim je bil tako državni kot pokalni prvak, in se dvakrat v vlogi klubskega trenerja preizkusil tudi zunaj avstrijskih meja. Eno sezono je sedel na klopi nemškega Stuttgarta, eno leto pa je prebil v vlogi trenerja turškega velikana Fenerbahčeja.

Med letoma 1999 in 2001 je bil selektor Avstrije, med letoma 2002 in 2004 pa sedel na klopi Hrvaške. Iz tega obdobja Slovenci nanj nimamo najlepših spominov. V dodatnih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2004 na Portugalskem je namreč izločil prav Slovenijo. Nazadnje je med letoma 2006 in 2007 vodil Albanijo, kar je bila njegova zadnja trenerska služba. Tudi takrat se je udaril s Slovenijo in z njo v gosteh remiziral brez zadetkov. Selektor Slovenije je bil takrat Matjaž Kek.

Hrvati ga pomnijo tudi kot pomočnika Ćira Blaževića na prvem velikem nogometnem tekmovanju v zgodovini samostojne Hrvaške, evropskem prvenstvu v Angliji leta 1996, na katerem so Hrvati v četrtfinalu izpadli proti poznejši evropski prvakinji Nemčiji.

Vest o smrti Otta Barića so z žalostjo sprejeli številni njegovi nekdanji delodajalci:

Sportal Črn dan za svetovni šport. Umrl je Diego Maradona.
Paolo Rossi
Sportal Nogometni svet je pretresla še ena žalostna novica
Ne spreglejte