Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 12. 2020,
9.43

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

5

Natisni članek

cepljenje COVID-19 Koronavirus ZDA

Nedelja, 13. 12. 2020, 9.43

3 leta, 4 mesece

Hrvaška: več kot tri tisoč novih okužb, umrlo še 78 bolnikov s covid-18

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

5

Koronavirus na Hrvaškem | Čez lužo naj bi v ponedeljek začeli cepiti proti bolezni covid-19. | Foto Reuters

Čez lužo naj bi v ponedeljek začeli cepiti proti bolezni covid-19.

Foto: Reuters

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 9.767 testih potrdili 3.363 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je 78 bolnikov s covid-19, je sporočil hrvaški nacionalni štab civilne zaščite. Pri naših južnih sosedih imajo trenutno 25.035 aktivnih okužb. 2.864 bolnikov s covid-19 se zdravi v bolnišnicah, od tega jih je 295 priključenih na ventilator. Epidemiološke razmere so negotove tud drugod po Evropi. V Nemčiji bodo za zajezitev virusa v sredo popolnoma ustavili javno življenje.

17:56

V Italiji še naprej upad

10:56

Južna Koreja: Tretji val okužb

  • 17:56

    V Italiji še naprej upad

    Število smrtnih primerov v povezavi s covidom-19 se je v Italiji že tretji dan zapored rahlo znižalo. Danes so poročali o 484 smrtih, medtem ko je v soboto umrlo 649 ljudi. Od začetka pandemije je v Italiji umrlo 64.520 covidnih bolnikov, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v Rimu. Znižalo se je tudi število primerov okužbe.

    Število zabeleženih novih primerov okužbe z novim koronavirusom se je v zadnjih 24 urah znižalo z 19.903 na 17.903. Opravili so 152.697 testov, od teh jih je bilo 11,7 odstotka pozitivnih.

    V bolnišnicah se zdravil 27.735 covidnih bolnikov, kar je 331 manj kot dan prej, je še sporočilo ministrstvo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Na oddelkih intenzivne nege je bilo danes 3154 bolnikov, 41 manj kot v soboto.

    Spričo upadanja števila okužb in smrti bodo lahko v nekaterih predelih države danes ponovno odprli bare in restavracije.

    Slabih pet tednov po delnem zaprtju javnega življenja in začetku razvrščanja italijanskih dežel v tri rizična območja - rdeče, oranžno in rumeno - v državi nimajo več rdečih območij. Lombardija na severu in Kalabrija na jugu bosta poslej rumeni, Abruci pa oranžni.

    To bo marsikateremu Italijanu ponovno olajšalo življenje, saj smejo biti v rumenem območju bari in restavracije podnevi odprti, še navaja APA, piše STA.

  • 10:56

    Južna Koreja: Tretji val okužb

    Iz Južne Koreje so danes poročali o 1.030 novih primerih okužb z novim koronavirusom, kar že drugi dan zapored predstavlja rekordno število okužb od začetka pandemije. V soboto je bilo v državi namreč potrjenih 950 okužb. Največ okužb so znova potrdili na širšem območju prestolnice Seul, in sicer 786.

    Južna Koreja, ki je v preteklosti služila kot vzor spopadanja s pandemijo, v času katere je javnost v veliki meri upoštevala sprejete ukrepe, se zdaj sooča s tretjim valom okužb, piše STA.

    Predsednik države Mun Dže In se je državljanom prek Facebooka opravičil, ker njegova administracija ni uspela obvladati zadnjega vala okužb. Mun je v soboto, ko so zabeležili 950 novih okužb, razmere opisal kot zelo težke. Skokovit porast novih okužb v državi beležijo kljub uvedbi strožjih ukrepov glede socialnega distanciranja, ki jih je vlada v začetku tedna uvedla na območju prestolnice.

    Oblasti so v soboto sporočile, da bodo morda primorani še zaostriti ukrepe, ki bi med drugim obsegali zaprtje šol, prepoved zbiranja več kot deset ljudi, delo v pisarnah pa bodo dovolili le nekaterim skupinam zaposlenih, piše STA.

    V Južni Koreji z okoli 52 milijonov prebivalcev so po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa do zdaj potrdili 42.766 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 580 bolnikov s covid-19.

Na Hrvaškem so največ oziroma 482 novih okužb potrdili v Primorsko-goranski županiji, ki ji sledi Zagrebška županija s 350 novimi primeri okužbe. V Istrski županiji so v zadnjem dnevu potrdili 79 novih primerov okužbe, poroča STA. Od začetka epidemije so na Hrvaškem potrdili 175.886 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 2.640 bolnikov z boleznijo covid-19.

Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni je v soboto objavil, da je Hrvaška s 1.194 aktivnimi okužbami na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh v vrhu evropskih držav. V naši južni sosedi od sobote sicer veljajo novi koronski ukrepi za trgovine in nakupovalna središča, ki se nanašajo predvsem na omejitve števila ljudi v trgovinah.

Andrej Plenković
Novice Plenković: Vlada v ponedeljek o razglasitvi ekonomske cone na Jadranu

Nemčija v sredo popolnoma ustavlja javno življenje

V Nemčiji bodo s ciljem zajezitve širjenja novega koronavirusa od srede popolnoma zaustavili javno življenje. V skladu z danes dogovorjenimi ostrejšimi ukrepi bodo med drugim zaprli vse trgovine z nenujnim blagom, frizerke salone in šole, da bi ustavili eksponentno rast novih okužb v državi, je dejala nemška kanclerka Angela Merkel.

Dogovor o popolni ustavitvi javnega življenja so dosegli na današnjem kriznem srečanju Merklove z ministrskimi predsedniki 16 nemških zveznih dežel. V skladu z dogovorom bodo novi koronski ukrepi v veljavi do 10. januarja, piše STA. Dogovor med drugim predvideva zaprtje šol in vrtcev, podjetja pa pozivajo, naj zaposlenim dovolijo delo od doma oziroma jim omogočijo podaljšane počitnice. Država bo pri tem razširila finančno pomoč podjetjem.

Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da se zaveda, da bo zaostritev ukrepov vplivala na božično-novoletne praznike. | Foto: Reuters Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da se zaveda, da bo zaostritev ukrepov vplivala na božično-novoletne praznike. Foto: Reuters

Delna ustavitev javnega življenja, ki je bila v veljavi od začetka novembra, po besedah Merklove ni zadostovala. Eksponentno rast novih okužb jim je po njenih besedah za določen čas uspelo ustaviti, nato pa je spet prišlo do poslabšanja razmer. Kanclerka je priznala, da bo zaostritev ukrepov zagotovo vplivala na božično-novoletne praznike, a je ob tem dodala, da za umiritev razmer ni druge možnosti: "Prisiljeni smo ukrepati in sedaj tudi ukrepamo."

Tudi ministrski predsednik Bavarske Markus Söder, čigar stranka CSU sodeluje v vladni koaliciji, je opozoril, da je novi koronavirus ušel izpod nadzora. "Položaj je dejansko 5 pred 12.," je dodal in pojasnil, da zaradi tega niso hoteli več delati stvari napol, še navaja dpa. Po danes objavljenih podatkih nemškega inštituta Robert Koch so v zadnjem dnevu zabeležili 20.200 novih okužb z novim koronavirusom. Od začetka epidemije so v državi potrdili 1,3 milijona okužb.

V ZDA naj bi v ponedeljek začeli množično cepiti

V ZDA naj bi se medtem v ponedeljek začelo množično cepljenje proti covid-19 s cepivom, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech. Potem ko je ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) v petek izdala dovoljenje za izredno uporabo cepiva, bodo prvih 2,9 milijona odmerkov danes začeli razpošiljati po vseh zveznih državah.

Cepljenje | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kot je dejal general Gustave Perna, ki nadzoruje distribucijo cepiva, bo več kot sto bolnišnic in drugih distribucijskih centrov od ponedeljka do srede prejelo cepivo, s katerim bodo cepili skoraj tri milijone ljudi. Odmerke cepiva, shranjene v zabojih s suhim ledom, ki ohranja temperaturo pri minus 70 stopinjah Celzija, bodo danes odposlali iz tovarne podjetja v Kalamazooju v Michiganu, piše STA.

General Perna, ki nadzira obsežno logistično operacijo, je današnji dan primerjal z dnevom D, prelomno vojaško operacijo v drugi svetovni vojni. "Popolnoma sem prepričan, da bomo varno razdeljevali to dragoceno dobrino, to cepivo, potrebno za premagovanje sovražnika covid-19," je dejal novinarjem.

Cepivo proti covid-19
Novice Američani prižgali zeleno luč za cepivo proti covid-19

Cepljenje odsvetujejo ljudem s hudimi alergijskimi reakcijami

Dovoljenje za izredno uporabo cepiva proti covid-19, ki sta ga razvila Pfizer in BioNTech, je ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) izdala v petek zvečer. FDA je sporočil, da se cepivo lahko uporablja za starejše od 16 let, odsvetuje pa cepljenje ljudem, ki imajo zgodovino hudih alergijskimi reakcij. Prav tako morajo biti mesta za cepljenje opremljena z ustrezno zdravstveno opremo za odgovor na alergične reakcije.

Dovoljenje za izredno uporabo cepiva proti covid-19, ki sta ga razvila Pfizer in BioNTech, je ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) izdala v petek zvečer. | Foto: Reuters Dovoljenje za izredno uporabo cepiva proti covid-19, ki sta ga razvila Pfizer in BioNTech, je ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) izdala v petek zvečer. Foto: Reuters

Pfizerjevo cepivo, ki se je med testi izkazalo s 95-odstotno učinkovitostjo, je poleg ZDA doslej odobrilo še pet držav, in sicer Velika Britanija, Bahrajn, Kanada, Savdska Arabija in Mehika.  V ZDA so od začetka pandemije potrdili že več kot 16 milijonov okužb z novim koronavirusom, kar je največ na svetu. Število dnevno potrjenih novih okužb znaša 219.510, v zadnjih petih dneh pa so jih zabeležili 1,1 milijona. Število smrti zaradi covida-19 se približuje številki 300 tisoč. V soboto so potrdili 2.368 smrti, v petek pa več kot 3.300. Do zdaj je v ZDA za boleznijo covid-19 umrlo 297.843 ljudi, piše STA.

Ne spreglejte