SiolNET. Novice Slovenija
3,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Plenković: Vlada v ponedeljek o razglasitvi ekonomske cone na Jadranu

3,29

termometer

Andrej Plenković
Hrvaški premier Andrej Plenković je napovedal, da bo hrvaška vlada v ponedeljek sprejela predlog odločitve o razglasitvi ekonomske cone v Jadranskem morju. Foto: Reuters

Hrvaška vlada bo v ponedeljek sprejela predlog odločitve o razglasitvi izključne gospodarske cone na Jadranu, je v soboto napovedal hrvaški premier Andrej Plenković. Kot je sporočil prek Twitterja, je v zvezi s hrvaško namero o razglasitvi izključne gospodarske cone opravil posvetovanja s slovenskim premierjem Janezom Janšo in italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem, hrvaška vlada pa bo v ponedeljek sprejela poročilo o procesu posvetovanj in predlog odločitve o razglasitvi izključne gospodarske cone.

Izključno gospodarsko cono na Jadranu nameravata razglasiti tako Italija kot Hrvaška. Načrte o tem je najprej razkrila Italija med nedavnim obiskom italijanskega zunanjega ministra Luigia Di Maia v Zagrebu. K podobni razglasitvi je Di Maio pozval tudi Hrvaško. V Zagrebu so napovedali, da bodo hrvaško izključno gospodarsko cono razglasili do konca jesenskega zasedanja parlamenta, poroča STA.

Hrvaška Split Dalmacija morje jadran Novice Janša napovedal srečanje zunanjih ministrov o ekonomski coni v Jadranu

Janša v soboto govoril s Contejem in Plenkovićem

O teh načrtih obeh sosednjih držav je slovenski premier Janez Janša v soboto govoril tako z italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem kot tudi s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem, je v soboto zvečer tvitnila vlada. Pred tem je Janša v tvitu zapisal, da ga je Conte v luči dobrososedskih odnosov obvestil o namenu in razlogih za razglasitev izključne gospodarske cone v Jadranu.

Na pogovorih o razglasitvi izključne gospodarske cone se bodo v soboto v Benetkah srečali zunanji ministri Slovenije, Italije in Hrvaške, je v soboto zvečer na Twitterju tudi sporočil Janša. O nameri Italije se je v četrtek zunanji minister Anže Logar v Rimu pogovarjal z Di Maiem. Ministra se sicer nista pogovarjala v živo, ker je bil Di Maio v samoizolaciji. Dogovorila sta se, da se bodo glede izključne gospodarske cone v najkrajšem možnem času osebno srečali s hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Grlićem Radmanom.

Hrvaška je sicer leta 2003 razglasila ekološko ribolovno cono, ki pa je zaradi pritiskov Italije in Slovenije ni uspela v celoti uresničiti, slednja pa od leta 2008 ne velja za članice EU. Razglasitev izključne gospodarske cone omogoča mednarodna konvencija o pravu morja. Obalni državi daje možnost razglasitve take cone do 200 navtičnih milj od obale, v njej pa ima ekskluzivne pravice glede izkoriščanja morskih virov ter tudi energije morja in vetra, poroča STA.

Peter Jančič Siol Plus Erjavčeve koline vohunčka Murčija

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin