Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 12. 2020,
21.22

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

14

Natisni članek

razglasitev ekonomske cone Jadran

Sobota, 12. 12. 2020, 21.22

3 leta, 4 mesece

Janša napovedal srečanje zunanjih ministrov o ekonomski coni v Jadranu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

14

Hrvaška Split Dalmacija morje jadran | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Prihodnjo soboto se bodo v Benetkah srečali zunanji ministri Slovenije, Italije in Hrvaške na pogovorih o razglasitvi izključne ekonomske cone v Jadranu, je zvečer na Twitterju sporočil premier Janez Janša. Pojasnil je, da ga je danes poklical italijanski kolega Giuseppe Conte ter ga obvestil o namenu in razlogih za razglasitev cone.

Janša je v tvitu zapisal, da ga je Conte v luči dobrososedskih odnosov obvestil o namenu in razlogih za razglasitev izključne ekonomske cone v Jadranu, piše STA.

O nameri Italije se je v četrtek zunanji minister Anže Logar v Rimu pogovarjal z italijanskim kolegom Luigijem Di Maiem. Ministra se sicer nista pogovarjala v živo, ker je bil Di Maio v samoizolaciji.

Dogovorila sta se, da se bodo glede izključne gospodarske cone, ki jo nameravata v Jadranu razglasiti Italija in Hrvaška, v najkrajšem možnem času s hrvaškim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom osebno sešli na tristranskem srečanju.

Logar je po pogovoru še povedal, da sta se z Di Maiem strinjala, da je ta del Jadrana treba ustrezno zaščititi.

Načrt o razglasitvi cone je Di Maio razkril med nedavnim obiskom v Zagrebu in k podobni razglasitvi pozval tudi Hrvaško. Tam so napovedali, da bodo hrvaško izključno-gospodarsko cono razglasili do konca jesenskega zasedanja parlamenta, piše STA.

Razglasitev izključne gospodarske cone omogoča mednarodna konvencija o pravu morja. Obalni državi daje možnost razglasitve take cone do 200 navtičnih milj od obale, v njej pa ima ekskluzivne pravice glede izkoriščanja morskih virov ter tudi energije morja in vetra.

Kako bo z izvajanjem odločitve arbitražnega sodišča?

Po hrvaški napovedi o razglasitvi cone je bilo v Sloveniji slišati opozorila, da bi to lahko vplivalo na izvajanje odločitve arbitražnega sodišča o slovensko-hrvaški meji ter na dostop Slovenije do odprtega morja.

Hrvaška je sicer leta 2003 razglasila ekološko ribolovno cono, ki pa je zaradi pritiskov Italije in Slovenije ni uspela v celoti uresničiti in od leta 2008 ne velja za članice EU, še piše STA.

Ne spreglejte