Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 12. 2020,
15.27

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

71

Natisni članek

Koronavirus Vlada Republike Slovenije ukrepi

Sobota, 19. 12. 2020, 15.27

3 leta, 4 mesece

Za božične praznike vlada ukinja nekatere omejitve #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

71

Jelko Kacin | Foto STA

Foto: STA

Vlada je danes na redni seji na Brdu razpravljala o pravilih in priporočilih za praznični čas, ki je pred nami. Novica, ki bo najbolj razveselila mnoge, je gotovo ta, da se za božične praznike lahko družita po dve gospodinjstvi ter da se začasno ukinja omejitev gibanja na občine in regije. Tak režim bi lahko ob stabilnih razmerah veljal tudi za silvestrovo. Prav tako je vlada sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih PKP7 za omilitev posledic drugega vala epidemije covid-19, s katerim se bo med drugim pomagalo socialno šibkim, zdravstvu, turizmu, prevoznikom, socialnim in zdravstvenim delavcem.

Sedmi protikoronski sveženj, ki je vreden okoli 550 milijonov evrov, znova prinaša krizni dodatek za široko paleto družbenih skupin. Prejeli ga bodo upokojenci, študenti, prejemniki otroškega dodatka, starši z več otroki, starejši kmetje, zaposleni, ki prejemajo prejemke v višini do dveh minimalnih plač. Dodatek bodo dobili tudi vsi, ki se bodo razveselil naraščaja. "Za vsakega novorojenega otroka bo država plačala 500 evrov," je na tiskovni konferenci povedal finančni minister Andrej Šircelj.

Upokojenci s pokojninami do 714 evrov bodo znova prejeli dodatek, kot so ga že spomladi v prvem valu epidemije. Tokrat je predviden v treh različnih višinah, to je 130, 230 in 300 evrov. Izplačan bo skupaj s pokojnino za december.

Vsi zaposleni s plačami, nižjimi od dvakratnika minimalne plače, bodo prejeli 200 evrov. "Ta dodatek jim bodo izplačali delodajalci, tem pa bo izplačani znesek povrnila finančna uprava," je povedal minister.

Študentom bo finančna uprava izplačala po 150 evrov dodatka, prejemnikom otroškega dodatka do petega dohodkovnega razreda pa po 50 evrov na otroka. Kdor ima tri otroke, bo prejel 100 evrov, kdor ima štiri ali več otrok, pa 200 evrov. Za kmete z nizkimi prejemki, ki so starejši od 65 let, je dodatek predviden v višini 150 evrov.

Verskim uslužbencem predlog zakona znova prinaša mesečni temeljni dohodek v višini 700 evrov, država jim bo poravnala tudi socialne prispevke. Za zaposlene v bolnišnicah in domovih za starejše je predvideno zvišanje urne postavke za najmanj 30 odstotkov. "Tistim zdravstvenim delavcem, ki delajo v še posebej rizičnih pogojih, tudi v okviru javnih del, se bo urna postavka povečala za 65 odstotkov," je dodal minister.

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice Znani rezultati petkovih testov: so ukrepi končno začeli prijemati?

Številke boljše, a ni še čas za popuščanje

V petek smo pri nas potrdili 1.427 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je več kot 300 manj kot prejšnji petek. Opravljenih je bilo 5.600 testov, delež pozitivnih je znašal 25,48 odstotka. V petek je bilo še 40 novih smrti zaradi bolezni covid-19, bolnišnično zdravljenje potrebuje 1.199 ljudi, kar je najmanj po več kot mesecu dni. Še naprej ostaja visoko število pacientov na intenzivnih oddelkih, tam se zdravita 202 pacienta.

"Prvič smo se spustili pod 1.200 zasedenih bolnišničnih postelj, kar je pomemben mejnik, ko lahko sproščamo nekatere dejavnosti oziroma lahko iz črnega dela načrta sproščanja preidemo v rdečega," je sporočil uradni vladni govorec Jelko Kacin.

Spremembe v incidenci omogočajo, da se štirim statističnim regijam z bolj sproščenim režimom v ponedeljek pridruži še primorsko-notranjska regija.

Kaj nas čaka med prazniki?

24. 12. od 12. ure pa vse do 25. 12. do 20. ure omejitev gibanja na občine in regije ne velja. 24. in 25. 12. je dovoljeno tudi druženje z osebami iz največ dveh gospodinjstev, pri čemer je lahko na obisku na zasebni površini največ šest odraslih, otroci do 15. leta so iz te omejitve izvzeti. Enaka pravila bodo v primeru stabilne ali izboljšane epidemiološke situacije veljala tudi 31. 12. in 1. 1. 2021.

V veljavi pa ostajata prepoved druženja in prepoved zbiranja na javnih površinah tako za božič kot tudi silvestrovo. Velja tudi prepoved prodaje ter uporabe pirotehnike in prirejanja ognjemetov.

Kot je dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, bodo tako omogočeni obiski pri najbližjih, nikakor pa ne množična praznovanja. Vlada ob tem ponovno poziva vse, naj na minimum zmanjšajo stike že v dneh pred božičem in v tednu po novem letu. Vsem, ki se bodo v času praznikov družili s člani drugih gospodinjstev, svetujejo, da se po stiku oziroma obisku samoizolirajo.

Med prazniki znova ožja dostopna ponudba blaga in storitev

Od 24. decembra do 4. januarja oziroma do 10. januarja, če se epidemiološka situacija ne bo izboljševala, bodo zaprte vse storitvene dejavnosti, kjer se ni moč izogniti telesnim stikom.

V tem času se znova zapirajo tudi trgovine z oblačili in obutvijo. Odprte pa ostajajo prodajalne z živili, izdelki za osebno nego in čiščenje, lekarne in trgovine z medicinskimi pripomočki, bencinski servisi, banke in pošte ter dimnikarske službe. Obratovale bodo dostavne službe, dovoljen bo prevzem blaga, razen alkohola.

V šole in vrtce 4. januarja

Šole ostajajo zaprte do 4. 1., nato se odpirajo za prvo triado, če bo epidemiološka situacija to takrat dopuščala. Za vrtce za zdaj ostajajo veljavna enaka pravila, torej ostajajo odprti samo za nujno varstvo, a tudi ti bi začeli s 4.1. delovati v normalnem obsegu, če se stanje z okužbami do takrat ne poslabša.

Vse druge omejitve na področju športa in kulture ter režim na meji ostajajo nespremenjeni. Enako velja za javni prevoz in obvezno namestitev razkuževalnikov rok v večstanovanjskih stavah.

Delodajalce v zasebnem sektorju je vlada pozvala, naj se, če je to mogoče, v času od 24. decembra do 10. januarja odločijo za kolektivni dopust in organizacijo dela od doma. Organi državne uprave pa bodo med 24. decembrom in 4. januarjem opravljali samo najnujnejše aktivnosti.

Koronavirus, bolnišnica, covid-19
Novice Že v dveh državah odkrili nov, še bolj nalezljiv sev koronavirusa
Novice Zdravniki znoreli, ko so jim povedali, kako bodo cepili #video
Ne spreglejte