SiolNET. Novice Svet
5,97

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zdravniki znoreli, ko so jim povedali, kako bodo cepili #video

5,97

termometer

V ZDA odmeva za marsikoga nerazumna odločitev bolnišnice Stanford Medical Center, po kateri bi bilo 1.300 mladim zdravnikom, ki zasedajo prve bojne linije v bitki proti epidemiji bolezni covid-19, namenjenih samo sedem od pet tisoč odmerkov novega cepiva.

V kliniki Stanford Medical Center, ki velja za eno najboljših bolnišnic v ZDA, so se prvih prejetih 5.000 odmerkov cepiva za bolezen covid-19 med osebje namenili razdeliti s z namenskim algoritmom, ki bi v zakup vzel zdravnikovo starost, področje dela in tveganje, da bi na delu zbolel za covid-19. 

Algoritem je odločil, da je od približno 1.300 mladih zdravnikov, kolikor jih trenutno dela v Stanford Medical Center (gre za tako imenovane zdravnike rezidente, ki se že zaključili medicinsko fakulteto, nimajo pa še opravljene specializacije), do cepljenja upravičenih zgolj sedem.

Mladi zdravniki, katerih večina se v času epidemije covid-19 dnevno sooča s to boleznijo, so iz prvega vala cepljenja povečini izpadli zaradi starosti in zato, ker se zaradi narave svojega dela še niso zasidrali na določenem oddelku.

Tisto, kar je velik del osebja bolnišnice Stanford Medical Center v petek razjarilo najbolj, pa je bil podatek, kdo bo sodeč po algoritmu prejel večino od prvih 5.000 odmerkov cepiva - zaposleni v administraciji in upravi bolnišnice, ki povečini delajo od doma in dnevno tako niso v nevarnosti, da bi se okužili z novim koronavirusom.

Iz prvega vala cepljenja naj bi izpadlo tudi precej medicinskih sester in bratov ter drugega osebja, ki se z boleznijo covid-19 srečuje vsak dan. Iz prvega vala cepljenja naj bi izpadlo tudi precej medicinskih sester in bratov ter drugega osebja, ki se z boleznijo covid-19 srečuje vsak dan. Foto: Reuters

Vodstvo bolnišnice se je mladim zdravnikom sicer opravičilo, a odločitve, ki jo je namesto njih sprejel algoritem, najverjetneje ne bo spreminjalo.

Osebje bolnišnice s prvih bojnih linij v bitki proti covid-19 režim cepljenja, ki se je začelo v petek, sicer opisuje kot kaotičen, saj naj bi nekateri mladi zdravniki, pa četudi jih algoritem ni izbral prioritetno, preprosto prikorakali do kraja cepljenja in prejeli cepivo, nekaterim drugim pa so ga odrekli. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin