SiolNET. Novice Svet
1,92

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaške televizije ob koncesijo zaradi sovražnega govora do migrantov

1,92

termometer

Maljevac Velika Kladuša meja migranti |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hrvaški svet za elektronske medije je danes odločil, da bodo šestim lokalnim televizijam, ki so predvajale sovražni govor v oddaji Bujica, začasno odvzeli koncesije za oddajanje. Tri lokalne televizije v Zagrebu, Osijeku in Slavonskem Brodu ne bodo oddajale 24 ur, še tri lokalne televizije pa štiri ure.

Na spletni strani hrvaške agencije za elektronske medije so objavili oceno sveta za elektronske medije, da je šest televizijskih postaj kršilo zakon o elektronskih medijih v določilih o prepovedi sovražnega govora. Koncesije jim bodo začasno odvzeli 3. decembra.

V oddaji Bujica so obravnavali politične, varnostne in druge vidike migrantske krize. Med drugim pa so predvajali "Izpoved T. L. - Zagrebčanke, žrtve migrantskega ropa", pri čemer so pozivali k sovraštvu in nasilju do migrantov kot identitetno določene skupine, navaja svet za elektronske medije.

Tudi gostje v studiu so govorili o migrantih kot o "bolni skupini, ki prenaša nalezljive bolezni kot so aids, hepatitis in tuberkuloza". S tem so pri gledalcih lahko ustvarili vtis, da gre za nevarnost javnemu zdravju. Med drugim so gostje zatrdili, da migranti namerno širijo nevarne bolezni, navaja svet.

Opozorili so, da se voditelj in urednik oddaje Velimir Bujanec ni ogradil od sovražnega govora svojih gostov, temveč je tudi sam uvodoma povedal, da gre za "divjake, ki prihajajo z vzhoda, da bi posiljevali". Na ta način je usmeril oddajo na spodbujanje sovraštva in diskriminacije, so dodali.

Velika Kladuša Novice V zasneženih šotorih v Veliki Kladuši zmrzujejo migranti

Svet ni upošteval objavljenih opravičil

Svet je sicer sprejel nekatera pojasnila lokalnih televizij, češ da so oddajo predvajali v živo in da niso mogli vplivati na sovražni govor v oddaji. Niso pa sprejeli pojasnil nekaterih televizij, da so med predvajanjem spornega prispevka in po njem objavili opravičilo gledalcem.

S 24-urnim odvzemom licence so kaznovali postaje Z1, Slavonsko-brodsko in Osiješko televizijo. Ker so oddajo celo ponovile, jih bo prihodnji ponedeljek, 3. decembra, doletel celodnevni mrk oddajanja. Televizije Srce TV iz Čakovca, Adriatic TV iz Zadra in TV Jadran iz Splita pa tisti dan ne bodo smele oddajati štiri ure v udarnem večernem terminu.

Voditelj Bujice Velimir Bujanac je znan po povzdigovanju nacistične ideologije in razširjanju skrajnih desničarskih stališč. Pred leti je bil pogojno obsojen na deset mesecev zapora, ker je priznal, da je s kokainom plačal storitve prostitutk. Bujanec je tudi znan po svojih prijateljskih odnosih s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović.

poslansko stanovanje Novice "Pozor: Ne želim stanovati z migranti, geji in delavci iz juge!"

Bujancu prepovedan vstop v Avstralijo

Ta konec tedna bi moral Velimir Bujanec odpotovati v Avstralijo zaradi tamkajšnje premiere filma Jakova Sedlarja Hrvati in Avstralija. Na svojem Facebook profilu je zapisal, da je 26. oktobra prejel vizo, a je bila ta, na dan potovanja, odpovedana iz neznanega razloga, poroča hrvaški Jutarnji list.

"Ne vem, ali gre pri tem konkretnem primeru za zasluge hrvaško-udbaške ali srbske diplomacije, a splošno znano je, da je ta druga vendarle nekoliko bolj sposobna," je zapisal Bujanec.

Hrvaška policija Novice Hrvaška opozarja na lažne novice o migrantih

Vizo so zavrnili tudi režiserju filma Jakovu Sedlarju. Kot je poročal Fenix Magazine, so Sedlarju v Los Angelesu, kjer je dopustoval zadnjih nekaj dni, zaradi razveljavljene vize preprečili vkrcanje na letalo. Viza, s katero je Sedlar že potoval v Avstralijo, je bila veljavna pet let.

Neuradno naj bi bil razlog za preklic njune vize to, da sta navedla, da v Avstralijo potujeta turistično, potovanje zaradi promoviranja filma pa velja kot potovanje poslovne narave, so še poročali v Jutarnjem listu.

Hrvaška policija Novice Svet Evrope zahteva od Hrvaške: Ustavite policijsko nasilje nad migranti fake news, nestrpnost na internetu, sovražni govor Novice Zakaj tudi izjemno skrajni primeri sovražnega govora niso več preganjani Milorad Dodik Novice Dodika kaznovali zaradi sovražnega govora sovražni govor Siol Plus Žiga Turk: Kvadraturi sovražnega govora

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 303
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin