SiolNET. Novice Svet
3,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Svet Evrope zahteva od Hrvaške: Ustavite policijsko nasilje nad migranti

3,46

termometer

Hrvaška policija | Hrvaška policija sicer vztrajno zavrača vse navedbe o neprofesionalnem ravnanju njenih pripadnikov ob meji z BiH in Srbijo, ki je hkrati tudi zunanja meja EU. Trdijo, da ravnajo v skladu s hrvaškimi in schengenskimi zakoni. | Foto: Reuters
Hrvaška policija sicer vztrajno zavrača vse navedbe o neprofesionalnem ravnanju njenih pripadnikov ob meji z BiH in Srbijo, ki je hkrati tudi zunanja meja EU. Trdijo, da ravnajo v skladu s hrvaškimi in schengenskimi zakoni. Foto: Reuters

Panevropska organizacija Svet Evrope (SE) zahteva od Hrvaške, naj ustavi policijsko nasilje nad prosilci za azil in drugimi migranti. Na nezakonito ravnanje hrvaških policistov ob hrvaški meji že dlje časa opozarjajo različne nevladne organizacije. Hrvaška sicer vse očitke glede grobih postopkov svojih policistov vztrajno zavrača.

Komisarka za človekove pravice SE Dunja Mijatović je v pismu z datumom 20. septembra pozvala hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, naj Hrvaška začne nujne, učinkovite in neodvisne preiskave o vseh zabeleženih primerih kolektivnega izgona ilegalnih migrantov v BiH in Srbijo.

Prav tako zahteva preiskavo vseh navedb o policijskem nasilju nad migranti, celo nad otroki in nosečnicami, ki so med družbeno najbolj ranljivimi skupinami. Preiskavo je zahtevala tudi v vseh primerih navedb o domnevnih kaznivih dejanjih policistov, ki naj bi migrantom jemali osebne stvari.

migranti Nemčija Novice Dogovor nemške koalicije: Sledili bomo načelu ločevanja beguncev in migrantov

Mijatovićeva je pozvala hrvaške oblasti, naj preprečijo in ustavijo tovrstno ravnanje policistov ter naj zagotovijo pošten in učinkovit postopek preverjanja pravice do azila, so objavili na spletni strani mednarodne organizacije, ki skrbi za krepitev demokracije, zaščito človekovih pravic in vladavino prava na stari celini.

SE je za zdaj najvišja mednarodna organizacija, ki je opozorila Plenkovića, da mora biti upravljanje migracij v skladu z vladavino prava in obvezujočimi mednarodnimi pravnimi načeli.

hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović Novice Grabar-Kitarovićeva podprla protiimigrantsko politiko Orbana in Salvinija

Mijatovićeva se v pismu med drugim sklicuje na podatke organizacije ZN za begunce UNHCR, da je Hrvaška od začetka leta kolektivno izgnala 2500 migrantov. Približno 1500 izgnanih je prijavilo, da niso imeli možnosti vložiti prošnje za azil, 700 pa se jih je pritožilo, da so jih hrvaški policisti pretepli ter jim odvzeli denar in mobilne telefone.

begunci migranti čoln Novice Pred obalo Turčije najmanj pet žrtev nesreče čolna z migranti

Hrvaško notranje ministrstvo je objavilo, da so letos zabeležili 3200 ilegalnih prehodov meje, kar je bilo za četrtino več kot v enakem obdobju lani. Hrvaška vlada pričakuje, da bodo do konca leta izpolnili vse tehnične zahteve za vstop države v območje schengena, ki ga pričakujejo do leta 2020.

Iz hrvaškega notranjega ministrstva so v današnjem sporočilu za javnost zavrnili vse navedbe SE. 

V sporočilu so poudarili, da od sredine lanskega leta na svojih mejah izvajajo okrepljene ukrepe zavračanja migrantov, ki so v skladu tudi s schengenskimi pravili. Od 18. julija nadzirajo kopensko mejo z BiH in morsko mejo s Črno goro tudi s Frontexovimi letali, so izpostavili.

Trdijo, da niso ugotovili nobenega primera, da bi hrvaški policisti uporabili silo nad migranti ali storili kaznivo dejanja tatvine v škodo državljanov tretjih držav.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 181
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin