SiolNET. Novice Svet
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pred obalo Turčije najmanj pet žrtev nesreče čolna z migranti

0,11

termometer

begunci migranti čoln
Po ocenah mednarodne organizacije za migracije je v letošnjem letu v Sredozemskem morju utonilo najmanj 463 ljudi, večinoma sicer na osrednji in zahodni poti. Foto: Reuters

Najmanj pet ljudi je utonilo na vzhodu Egejskega morja v nesreči čolna z migranti, ki so skušali priti iz Turčije v Grčijo. Čoln se je prevrnil v bližini obale okrožja Saltanice na zahodu Turčije. Reševalci si prizadevajo odkriti morebitne dodatne žrtve nesreče, je poročala turška tiskovna agencija Anadolu.

Na vrhuncu migrantske krize leta 2015 je v Egejskem morju ob poskusu prečkanja morja iz Turčije v Grčijo utonilo najmanj 799 ljudi. Številka je vmes precej padla, vendar pa Sredozemsko morje še naprej ostaja najnevarnejša pot za migrante, ki se skušajo prebiti v Evropo. Po ocenah Mednarodne organizacije za migracije je v letošnjem letu v Sredozemskem morju utonilo najmanj 463 ljudi, večinoma sicer na osrednji in zahodni poti.

Taborišča so močno prenapolnjena, prihaja do napetosti

Grški minister za migracije Dimitris Vicas je medtem opozoril, da se spet soočajo z velikim pritiskom migrantov in da bodo z otokov na vzhodu Grčije v prihodnjih dneh na celino preselili okoli šest tisoč migrantov. Okoli tisoč so jih že preselili v minulem tednu, je povedal in priznal, da so taborišča za migrante na otokih prenapolnjena.

Zaradi prenapolnjenosti in slabih življenjskih razmer v teh taboriščih je na otokih Lezbos, Hios, Samos, Leros in Kos že prišlo do konfliktov med migranti pa tudi med njimi in lokalnimi prebivalci. Še posebej naj bi bilo napeto v taborišču Moria na Lezbosu, kjer je nameščenih 8.780 migrantov in beguncev. Zmogljivosti tega taborišča pa so primerne za tri tisoč ljudi.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin