SiolNET. Novice Svet
1,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaška opozarja na lažne novice o migrantih

1,31

termometer

Hrvaška policija |  | Foto: STA
Foto: STA

Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve je opozorilo na vse več lažnih novic, ki se o migrantih in beguncih razširjajo na družbenih omrežjih. Poudarili so, da ni mogoče vseh kaznivih dejanj povezati z migranti. Potrdili so tudi, da so danes v Bosno in Hercegovino vrnili 46 državljanov Pakistana, ki so jih ustavili v torek v Liki.

Hrvaško notranje ministrstvo je opozorilo, da se zaradi možnosti hitrega razširjanja informacij spoprijemajo z vse večjim številom lažnih novic. Kot so dodali, so preverili vse dogodke, ki so jih državljani v preteklem obdobju povezovali z migranti, in večina se jih je izkazala za neresnične.

Tudi migranti izpostavljeni lažnim novicam

"Ni mogoče vsega povezati z migranti, prav tako za takšne povezave ni upravičenih razlogov," so odgovorili na vprašanje časnika 24 sata, ki je poročal o primerih lažnih informacij o migrantih, ki so se v zadnjem času razširile na Hrvaškem.

Računalnik, internet Digisvet Nad lažne novice z blockchainom in vedenjem množice

Med drugim so hrvaški uporabniki družbenih omrežij objavili, da je skupina šestih migrantov posilila 13-letno dekle v Liki, pa tudi, da so povzročili več prometnih nesreč. Objavljali so tudi fotomontaže množice ljudi, ki domnevno poskuša vstopiti na Hrvaško, ter informacije o tem, da 20 tisoč pripadnikov Islamske države čaka na meji, da bodo vstopili na Hrvaško in "povzročili kaos".

spletno nakupovanje Digisvet Na internetu niso samo lažne novice, temveč tudi lažne ocene in mnenja

Na hrvaškem notranjem ministrstvu so te informacije zanikali. Obenem so povedali, da so tudi migranti izpostavljeni lažnim novicam. Pred kratkim so se tako v BiH in Srbiji razširile lažne informacije, da bo Hrvaška odprla svoje meje za migrante.

Policija prosi državljane, naj ne širijo lažnih novic

O protimigrantski histeriji priča tudi dogodek iz Samoborja, ko je starejša ženska policiji prijavila "sumljive migrante", potem ko je v trgovini zagledala skupino delavcev temnejše poti. Izkazalo se je, da je šlo za tuje delavce, ki so zaposleni v svetovno znani hrvaški družbi Rimac Automobili.

Donald Trump Novice Trump držal obljubo in podelil nagrade za najboljše lažne novice

Eden od mestnih svetnikov v Splitu je predlagal, da bi zaradi nevarnosti migrantov na hrvaške meje postavili visoko bodečo žico in skupine vojakov z brzostrelkami.

Hrvaška policija je danes zanikala tudi informacije, objavljene na družbenih omrežjih in na nekaterih novičarskih portalih, da naj bi na tisoče migrantov tavalo po Liki, kjer naj bi dnevno ropali hiše in strašili tamkajšnje prebivalstvo.

Angela Merkel Digisvet Facebookova orodja za lov na lažne novice preizkušajo tudi v Nemčiji

Policija v Gospiću je pojasnila, da je letos naštela 333 tatvin, kar je občutno manj kot v enakem obdobju lani, ko jih je bilo 479. Potrdili so, da je bil med storilci samo en migrant.

Pri tem je zaprosila državljane, naj ne razširjajo lažnih informacij in vznemirljivih vesti, ter opozorila, da s tem storijo prekršek ali celo kaznivo dejanje.

Donald Trump Novice Donald Trump: Te lažne novice so si izmislili bolni ljudje

Policija v Gospiću je danes tudi potrdila, da so v BiH vrnili skupino 46 državljanov Pakistana, ki so jih ustavili v torek na območju občine Perušić. Ugotovili so, da osebe niso imele ustreznih dokumentov in da so vstopile na Hrvaško zunaj mejnih prehodov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin