Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2018,
7.20

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

2

Natisni članek

ZDA lažne novice nagrade mediji Donald Trump

Četrtek, 18. 1. 2018, 7.20

6 let, 3 mesece

Trump držal obljubo in podelil nagrade za najboljše lažne novice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

2

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je uresničil svoje napovedi in prek družbenega omrežja Twitter sporočil, da je podelil nagrade najbolj nepoštenim in pokvarjenim medijem. Povezava na republikansko spletno stran s seznamom dobitnikov nagrad, ki so jih Trumpovi kritiki preimenovani v trumpije, se je sesula skoraj v trenutku.

Na prvo mesto med novinarji se je uvrstil kolumnist New York Timesa in dobitnik Nobelove nagrade za ekonomijo leta 2008 Paul Krugman, ki je po zmagi Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah napovedal, da si borze od tega ne bodo nikoli opomogle. Namesto tega borzni indeksi zdaj že več kot leto dni podirajo rekorde.

Na Trumpovem seznamu pristale največje svetovne medijske hiše

Na drugo mesto je Trump uvrstil preiskovalnega novinarja televizije ABC Briana Rossa, ki je malce pohitel z objavo novice o domnevni povezavi med Trumpom in Rusijo. Na tretje mesto se je uvrstila televizija CNN zaradi novice, da je spletna platforma Wikileaks Trumpovi kampanji posredovala ukradene informacije z demokratskih računalnikov.

Četrto mesto je zaradi poročila, da je Trump iz ovalne pisarne odstranil doprsni kip borca za pravice temnopoltih Martina Luthra Kinga mlajšega, zasedla revija Time. Washington Post, ki dan za dnem para predsednikove živce z zgodbami glede preiskave ruske afere, pa je peto mesto na Trumpovi lestvici zasedel zaradi fotografije na pol prazne športne dvorane med Trumpovim zborovanjem na Floridi.

Šesto mesto med lažnimi novicami po Trumpu si je zaslužila objava na televiziji CNN, da je Trump preveč nahranil ribe v času obiska japonskega premierja Šinza Abeja na Floridi. Med prvo deseterico se je uspelo uvrstiti tudi reviji Newsweek, ki je poročala, da prva dama Poljske Agata Kornhauser Duda ni segla Trumpu v roko, in tako naprej.

Prvo mesto na Trumpovi lestvici zaseda Nobelov nagrajenec za ekonomijo in kolumnist New York Timesa Paul Krugman. | Foto: Reuters Prvo mesto na Trumpovi lestvici zaseda Nobelov nagrajenec za ekonomijo in kolumnist New York Timesa Paul Krugman. Foto: Reuters

Predsednikova vojna z mediji že kaže svoje posledice

Trumpije so najbolj nestrpno pričakovali ameriški komiki, med njimi Stephen Colbert, ki se je sam nominiral v namišljenih kategorijah, kot je najbolj skorumpirano lažnivi, Jimmy Kimmel pa je nagrade imenoval za nagrade po izbiri butcev.

Medtem Trumpova vojna z mediji že kaže svoje posledice. Raziskava inštituta Gallup je pokazala, da je leta 1984 le okrog 42 odstotkov Američanov menilo, da večina medijev meša dejstva in mnenja, danes pa jih tako meni 66 odstotkov. V skladu s pričakovanji so proti medijem najbolj nastrojeni republikanci.

Medtem se vsi niso zgledovali po komikih. Nekdanji direktor vladnega urada za etiko Walter Shaub je vse uslužbence Bele hiše, ki bodo sodelovali pri Trumpovi farsi, posvaril, da bodo kršili zakonodajo in izpostavljeni kazenskemu pregonu.

V ZDA namreč ni dovoljeno uporabljati vladnih virov za promocijo ali zatiranje določenih podjetij ali za zatiranje drugih. Zaradi tega so tudi preložili razglasitev trumpijev, ker so v Beli hiši iskali način za razglasitev, ki ne bo v nasprotju z zakoni. Na koncu so jih objavili na spletni strani stranke, povezavo pa je posredoval predsednik na Twitterju.

Ne spreglejte