Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 10. 2018,
17.25

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

4

Natisni članek

kazen Milorad Dodik Republika Srbska Bosna in Hercegovina

Četrtek, 4. 10. 2018, 17.25

1 leto, 8 mesecev

Dodika kaznovali zaradi sovražnega govora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

4

Milorad Dodik | Foto Reuters

Foto: Reuters

Volilna komisija Bosne in Hercegovine je zaradi sovražnega govora med kampanjo pred nedeljskimi splošnimi volitvami v državi danes denarno kaznovala predsednika Republike srbske Milorada Dodika in njegovo stranko SNSD. Dodik, ki se poteguje za srbskega člana predsedstva BiH, je bil kaznovan zaradi hujskaškega govora na zborovanju v Bileći.

Milorad Dodik mora plačati 5.000 konvertibilnih mark kazni (okoli 2.500 evrov), njegova stranka Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD) pa 7.000 konvertibilnih mark (okoli 3.500 evrov).

Kazen mu je volilna komisija določila, ker je na volilnem zborovanju 22. septembra v Bileći grozil Davorju Dragičeviću, očetu študenta, ki je spomladi umrl v nerazjasnjenih okoliščinah. Dragićević je prepričan, da je bil njegov sin David Dragičević umorjen in da je v njegov umor vpletena policija Republike srbske.

Sutjeska, BiH
Novice Politikom so prepovedali vstop v njihovo vas

Dodik je na zborovanju v Bileći dejal, naj Dragićeviću povedo, "naj ga ne zafrkava, sicer ga bo začel on". "Kaj bo delal, odnesel je posteljo na trg in misli, da je frajer, a ga 8. (tj. dan po volitvah) več ne bo," je dejal Dodik glede očeta, ki po umoru sina 23. marca zahteva imena storilcev, že tedne pa vztraja na protestu na glavnem trgu v Banjaluki.

V petek je Dragićević pod sloganom svoje podporne skupine Pravica za Davida pozval ljudi iz BiH k novim množičnim protestom v Banjaluki. Prejšnjih dveh aprila in julija se je udeležilo več tisoč ljudi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Dragičević je sicer prepričan, da so mu sina ubile "institucije Republike srbske", Dodika pa je v preteklosti označil za "največjega zločinca srbskega naroda".

sarajevo
Novice Parlament BiH najbolj neučinkovit v zadnjih 16 letih

Dodik se je sicer za omenjeno izjavo v Bileći opravičil, a v predhodnih izjavah je protest Dragičevića označil kot uperjenega proti njegovemu položaju na oblasti.

V Banjaluki so sicer nedavno prijeli osebo, ki naj bi pomagala morilcem Davida.

Ne spreglejte