Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 10. 2018,
16.20

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

1

Natisni članek

Bosna in Hercegovina parlament Sarajevo

Torek, 2. 10. 2018, 16.20

5 let, 6 mesecev

Parlament BiH najbolj neučinkovit v zadnjih 16 letih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

1

sarajevo | Foto Daniel Fazlić

Foto: Daniel Fazlić

Nevladna organizacija Centri civilnih pobud (CCI) je danes predstavila rezultate nadzora dela vlade in parlamenta BiH. V poročilu ugotavlja, da so bile oblasti na ravni BiH v prvi polovici svojega mandata najbolj konstruktiven del oblasti v državi, nato pa je prišlo do zastoja. Parlament BiH je bil najbolj neučinkovit od vseh v zadnjih 16 letih.

Kot poudarjajo v poročilu, so oblasti na ravni BiH bile v prvi polovici mandata osredotočene na zadeve skupnega interesa in se izogibale sodelovanju v nesmiselnih sporih, kar je privedlo do rezultatov, v drugi polovici pa je prišlo do zastoja. "Odnosi so moteni tudi v predsedstvu BiH in parlamentu BiH, pa tudi v svetu ministrov. Vladajoča koalicija pa praktično ne obstaja več," je zapisala največja nevladna organizacija v BiH v poročilu po navedbah portala klix.ba.

Največji problem sveta ministrov v tem mandatu je bilo uresničevanje zakonov. Tu je tudi zaznati največji padec glede na prejšnjo vlado, ki je bila prav tako obremenjena z resno politično krizo. Svet ministrov je v minulih štirih letih sprejel samo 77 zakonov, kar je kar 27 odstotkov manj kot prejšnja vlada. Od tega jih je samo 20 novih oziroma temeljnih zakonov, ostalo so bili amandmaji.

Boljši le v sprejemanju strategij

Je pa sedanja vlada sprejela 10 strategij več kot prejšnja, skupno 25.

Od omenjenih 77 zakonov jih je parlament BiH sprejel manj kot polovico - skupno 35. Ostali so bili zavrnjeni ali vrnjeni v dopolnitev, kar 17 zakonov pa poslanci še niso obravnavali.

V poročilu še izpostavljajo, da niti enega predloga proračuna niso potrdili do 15. oktobra, kot tudi to, da je država za odgovore na vprašalnik Evropske komisije potrebovala kar 15 mesecev. Makedonija je za to potrebovala štiri mesece, Hrvaška tri, Srbija pa dva.

Politični spopadi znotraj in med strankami vladne koalicije pa so imeli največje posledice za delo spodnjega doma parlamenta BiH. Sedanji sklic je bil tako glede uresničevanja zakonov najbolj neučinkovit od štirih zadnjih sklicev parlamenta. Sprejel je 59 zakonov, kar je štirikrat manj kot v mandatu 2002-2006 in 30 odstotkov manj kot v prejšnjem mandatu, še izpostavlja poročilo.

Ne spreglejte