Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 7. 2021,
20.05

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

1

Natisni članek

Velika Britanija Boris Johnson Angela Merkel smrt Koronavirus Indija

Petek, 2. 7. 2021, 20.05

2 leti, 9 mesecev

koronavirus, cepljenje in ukrepi po svetu

Covid-19 v Indiji zahteval več kot 400 tisoč smrtnih žrtev, cepljenih zgolj pet odstotkov ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

1

Indija | Indijska vlada želi do konca leta proti covid-19 cepiti vseh 1,1 milijarde odraslih prebivalcev. Vendar pa je oba odmerka doslej prejelo le okoli pet odstotkov ljudi. | Foto Reuters

Indijska vlada želi do konca leta proti covid-19 cepiti vseh 1,1 milijarde odraslih prebivalcev. Vendar pa je oba odmerka doslej prejelo le okoli pet odstotkov ljudi.

Foto: Reuters

Indija je postala tretja država na svetu, kjer je covid-19 zahteval več kot 400 tisoč smrtnih žrtev. Cepljenje proti tej bolezni se medtem v državi, ki jo pesti tudi vročinski val, upočasnjuje. Doslej so z obema odmerkoma cepili le pet odstotkov od 1,1 milijarde odraslih prebivalcev. Na Madžarskem so sprostili večji del omejitvenih ukrepov

V Indiji je covid-19 zahteval 400.312 smrtnih žrtev, potrdili pa so 30,5 milijona primerov okužbe, kažejo danes objavljeni podatki indijskih oblasti. Ta država tako po številu smrti zaradi koronavirusne bolezni zaostaja samo za ZDA in Brazilijo.

Številni strokovnjaki menijo, da dejansko število smrtnih žrtev presega milijon, potem ko je državo aprila in maja prizadel hud porast okužb, zaradi katerega so bile bolnišnice prenapolnjene. Število okužb je od tedaj bistveno upadlo, tako da so odpravili številne ukrepe za zajezitev novega koronavirusa.

Portugalska
Novice Razmere v VB in na Portugalskem vse slabše, toliko okužb ni bilo že od januarja

V Indiji polno cepljenih le pet odstotkov ljudi

Indijska vlada želi do konca leta proti covid-19 cepiti vseh 1,1 milijarde odraslih prebivalcev. Vendar pa je oba odmerka doslej prejelo le okoli pet odstotkov ljudi. To je posledica pomanjkanja cepiv, zmede pri organizaciji cepljenja in zavračanju cepljenja med ljudmi.

Pred približno dvema tednoma je vlada sporočila, da je cepljenje za vse odrasle brezplačno, kar je povečalo zanimanje. Na dan so tako cepili devet milijonov ljudi, a je zanimanje od takrat znova upadlo. Zdaj v povprečju cepijo okoli štiri milijone ljudi dnevno.

Državo ob tem pesti tudi vročinski val. V zveznih državah Rajasthan, Haryana in New Delhi so danes temperature že četrti dan zapored presegle 40 stopinj Celzija. O vročini pa poročajo tudi iz večine delov Punjaba, Uttar Pradesha in Madhya Pradesha.

Na Madžarskem sprostili večji del omejitvenih ukrepov

Na Madžarskem bodo s soboto sprostili številne omejitve za omejevanje širjenja novega koronavirusa, saj je število z vsaj enim odmerkom cepljenih prebivalcev države doseglo 5,5 milijona, je drevi sporočila madžarska vlada. Po novem v zaprtih prostorih z nekaj izjemami niso več obvezne maske, v trgovinah pa ni treba upoštevati razdalje med ljudmi.

Na Madžarskem sprostili večji del omejitvenih ukrepov. | Foto: Reuters Na Madžarskem sprostili večji del omejitvenih ukrepov. Foto: Reuters

Madžarska vlada je mejnike za odpravljanje ukrepov uskladila s številom cepljenih in ne z incidenco števila okužb, kot so to storile številne druge države.

V skladu s sprostitvijo ukrepov so maske obvezne le še v bolnišnicah in drugih podobnih ustanovah. V nastanitvenih obratih in restavracijah ne bo več treba predložiti dokazila, da je oseba cepljena proti covidu-19 ali da ga je prebolela, to bo potrebno le še za udeležbo na športnih dogodkih ali večjih koncertih, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

V trgovinah prav tako ni več treba upoštevati razdalje med ljudmi. Na zasebnih zabavah je dovoljeno do 100 ljudi, na porokah do 400.

Incidenca okužb zadnjih 14 dni na Madžarskem je sicer 10,2, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Ema odobrila povečanje proizvodnje cepiva Johnson & Johnson v nizozemski tovarni

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes odobrila povečanje proizvodnih kapacitet cepiva proti covidu-19 v tovarni nizozemskega podjetja Janssen, ki je v lasti ameriškega velikana Johnson & Johnson. Od tam so danes sporočili, da je njihovo cepivo učinkovito tudi proti različici novega koronavirusa delta.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes odobrila povečanje proizvodnih kapacitet cepiva proti covidu-19 v tovarni nizozemskega podjetja Janssen, ki je v lasti ameriškega velikana Johnson & Johnson. Od tam so danes sporočili, da je njihovo cepivo učinkovito tudi proti različici novega koronavirusa delta. | Foto: Reuters Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes odobrila povečanje proizvodnih kapacitet cepiva proti covidu-19 v tovarni nizozemskega podjetja Janssen, ki je v lasti ameriškega velikana Johnson & Johnson. Od tam so danes sporočili, da je njihovo cepivo učinkovito tudi proti različici novega koronavirusa delta. Foto: Reuters

Ema je danes odobrila uporabo novega poslopja in dodatnih zmogljivosti v Leidnu, kar bo omogočilo nadaljnjo dobavo cepiva Evropski uniji, piše na spletni strani agencije. Podjetje ne potrebuje zelene luči Evropske komisije in lahko nemudoma zažene okrepljeno proizvodnjo.

Iz podjetja Johnson & Johnson so medtem sporočili, da je njihov en odmerek cepiva glede na podatke študijev vzorcev krvi učinkovito ščiti proti različici delta in drugim. Imunski odziv glede na analizo traja najmanj osem mesecev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na zbrane podatke je en odmerek cepiva bolj učinkovit pri spodbujanju proizvajanju protiteles proti različici delta kot različici beta, kjer pa je bilo cepivo bolj učinkovito pri preprečevanju hujšega poteka bolezni.

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v Chequersu britanskemu premierju Borisu Johnsonu povedala, da bodo verjetno kmalu delno sprostili omejitve potovanj iz Velike Britanije v Nemčijo, čeprav se na otoku še naprej pospešeno širi različica novega koronavirusa delta.  | Foto: Reuters Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v Chequersu britanskemu premierju Borisu Johnsonu povedala, da bodo verjetno kmalu delno sprostili omejitve potovanj iz Velike Britanije v Nemčijo, čeprav se na otoku še naprej pospešeno širi različica novega koronavirusa delta. Foto: Reuters

Merklova na srečanju z Johnsonom napovedala sprostitev omejitev potovanj za Britance

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v Chequersu britanskemu premierju Borisu Johnsonu povedala, da bodo verjetno kmalu delno sprostili omejitve potovanj iz Velike Britanije v Nemčijo, čeprav se na otoku še naprej pospešeno širi različica novega koronavirusa delta. Johnson je pri tem izpostavil prednosti hitre kampanje cepljenja proti covidu-19.

Rusija koronavirus
Novice Črne številke v Rusiji, VB in na Portugalskem, Hrvaška bo pomoč pogojevala s cepljenjem

Merklova pričakuje, da bodo Veliko Britanijo lahko v predvidljivem času uvrstili na seznam držav, za katere veljajo manj strogi pogoji za vstop v Nemčijo. Zaradi širjenja bolj nalezljive različice delta večina britanskih državljanov trenutno ne sme vstopiti v Nemčijo, tisti, ki lahko, pa morajo v 14-dnevno karanteno.

Kanclerka je zaradi epidemiološke situacija na Otoku izrazila zaskrbljenost spričo dejstva, da si bo lahko finale evropskega nogometnega prvenstva na stadionu ogledalo 45.000 oz. celo 60.000 gledalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Johnson je medtem spomnil na uspešno kampanjo cepljenja v Veliki Britaniji. "Ključnega pomena je, da smo v Združenem kraljestvu s kampanjo cepljenja zgradili pomemben zaščitni zid," je povedal.

.
sv. peter cerkev Ljubljana
Novice Od danes dodatno sproščanje ukrepov pri verskih obredih
Hrvaška obala
Novice Pri Hrvatih vse večji strah zaradi delte: bodo morali skrajšati turistično sezono?
Koronavirus
Novice Toliko okužb smo potrdili v četrtek
Ne spreglejte