Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2021,
20.55

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

5

Natisni članek

Velika Britanija Rusija COVID-19 Koronavirus

Četrtek, 1. 7. 2021, 20.55

2 leti, 8 mesecev

koronavirus po svetu

Črne številke v Rusiji, VB in na Portugalskem, Hrvaška bo pomoč pogojevala s cepljenjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

5

Rusija koronavirus | V Rusiji je glede na uradne podatke v zadnjem dnevu umrlo 672 covidnih bolnikov, kar je že tretji dan zapored rekordno visoko število.  | Foto Guliverimage

V Rusiji je glede na uradne podatke v zadnjem dnevu umrlo 672 covidnih bolnikov, kar je že tretji dan zapored rekordno visoko število.

Foto: Guliverimage

V Rusiji je glede na uradne podatke v zadnjem dnevu umrlo 672 covidnih bolnikov, kar je že tretji dan zapored rekordno visoko število. Država se bojuje z novim izbruhom okužb z novim koronavirusom, ki mu botruje močno nalezljiva različica delta, obenem pa cepljenje proti covidu-19 napreduje le počasi. Visoke številke tudi na Škotskem, v Veliki Britaniji in na Portugalskem, kjer so znova razglasili policijsko uro.

17:47

170 Špancev končalo izolacijo

17:35

CureVac le 48 % učinkovit

17:31

Skoraj 28.000 okužb v VB

16:47

Rekord okužb na Škotskem

14:52

WHO svari pred porastom

  • 17:47

    170 Špancev končalo izolacijo

    hotel Majorca | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

    Več kot 170 španskih najstnikov je po več dneh v karanteni v enem od hotelov na Majorci in negativnem testu vendarle le lahko zapustilo hotel in se vrnilo domov.

    Te sreče ni imelo 77 študentov, ki so bili na testiranju pozitivni, tako da ostajajo v hotelu Palma Bellver, ki ga nadzoruje policija. Danes so znova protestirali na balkonih in v pogovoru za BBC dejali, da so se počitnice sprevrgle v "korona" moro.

    Izolacija študentov se je začela 15. junija, ko so oblasti za izbruh koronavirusa, ki se je razširil na celino, okrivile prav študentske zabave.

    Po pisanju BCC na Majorci v kratkem pričakujejo večje število britanskih turistov, saj je Združeno kraljestvo na zeleni seznam destinacij z majhnim tveganjem dodalo Balearske otoke.

  • 17:35

    CureVac le 48 % učinkovit

    Cepivo proti covidu-19, ki ga razvija nemško biotehnološko podjetje CureVac, je sodeč po končnih analizah le 48-odstotno učinkovito, je v sredo zvečer sporočilo podjetje. Kljub temu nameravajo pri Evropski agenciji za zdravila (Ema) vložiti prošnjo za izdajo dovoljenja za uporabo cepiva.

    Podjetje je že pred tem pri vmesni analizi pozne faze testiranja sporočilo, da je cepivo le 47-odstotno učinkovito proti koronavirusni bolezni ne glede na stopnjo resnosti. Zaradi slabih rezultatov cepiva je podjetju hitro padla vrednost delnic, razočaranje pa je bilo čutiti tudi med politiki.

  • 17:31

    Skoraj 28.000 okužb v VB

    Velika Britanija koronavirus | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

    V Veliki Britaniji so v zadnjih 24 urah zabeležili 27.989 novih okužb, kar je najvišja številka po 29. januarju, ko so potrdili 29.079 pozitivnih testov. Pozitivna novica pri tem je, da število dnevnih smrti ostaja nizko, prav tako bolnišnice niso tako obremenjene, kot so bile pozimi.

  • 16:47

    Rekord okužb na Škotskem

    Slabšajo se tudi razmere na Škotskem, kjer so v zadnjih 24 urah prvič od začetka pandemije potrdili več kot 4.000 okužb s covid-19. Pozitivnih je bilo 4.234 testov, še tretjič ta teden so zabeležili nov rekord.

  • 14:52

    WHO svari pred porastom

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes opozorila, da v Evropi vnovično beležijo porast novih okužb z novim koronavirusom, potem ko je število dva meseca upadalo. Posvarili so pred novim valom, če regija ne bo še naprej disciplinirana glede obvladovanja novega koronavirusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    "Prejšnji teden je število primerov naraslo za deset odstotkov, in sicer kot posledica povečanega druženja, potovanj in sproščanja omejitev," je povedal regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge.

    "V evropski regiji WHO bo nov val, če ne ostanemo disciplinirani," je dodal. Kluge je posvaril, da bi lahko do tega preobrata prišlo zaradi vse večjega števila primerov različice delta, ki hitro spodriva različico alfa. Glede na poročilo Evropskega centra za preprečevanje bolezni (ECDC) bo po ocenah različica delta do konca avgusta predstavljala okoli 90 odstotkov vseh potrjenih okužb v EU.

    Tudi Kluge je podal podobno oceno za celotno evropsko regijo. Regionalni direktor je bil še kritičen do počasnega cepljenja proti covidu-19, saj regija ni niti blizu temu, da bi nudila potrebno zaščito pred virusom. V povprečju je precepljenost v regiji 24-odstotna, priporočajo pa 80-odstotno.

case bhINXtj

samotestiranje
Novice NIJZ: Različica delta se bo verjetno širila med mladimi in necepljenimi

Po besedah župana ruske prestolnice Moskve Sergeja Sobjanina različica delta predstavlja že 90 odstotkov okužb v mestu. Uvedel je niz novih omejitev, vključno z navodilom podjetjem, naj pošljejo domov 30 odstotkov necepljenih zaposlenih, in restavracijam, da lahko v notranjih prostorih strežejo le cepljene ali tiste, ki so v zadnjih šestih mesecih okužbo preboleli.

Kremelj si je sicer postavil cilj do septembra cepiti 60 odstotkov prebivalcev, a je ta teden priznal, da jim cilja ne bo uspelo doseči.

Oblasti se spoprijemajo s precejšnjo skepso, ki med ljudmi vlada glede cepljenja proti covidu-19, zlasti glede ruskih cepiv. Glede na nekatere ankete se 60 odstotkov vprašanih ne namerava cepiti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Portugalska
Novice Razmere v VB in na Portugalskem vse slabše, toliko okužb ni bilo že od januarja

Do danes je popolno zaščito v obliki obeh potrebnih odmerkov cepiva prejelo le 17,4 milijona od približno 146 milijonov prebivalcev Rusije, kar predstavlja okrog 12 odstotkov, izhaja iz podatkov na spletni strani Gogov, ki jo navaja AFP.

Doslej je zaradi covida-19 v Rusiji uradno umrlo 135.886 ljudi.

Množično testiranje. Test. Hitri test. Covid-19. Koronavirus.
Novice V sredo potrdili 23 primerov okužb, v Sloveniji za zdaj potrdili 65 primerov različice delta

Ponekod na Portugalskem zaradi porasta okužb znova policijska ura

Ker število okužb z novim koronavirusom na Portugalskem znova nevarno narašča, predvsem na račun hitrega širjenja različice delta, so v 45 občinah v tej državi na Iberskem polotoku, med drugim na območju Lizbone in Porta, znova razglasili policijsko uro.

Po oceni portugalske vlade so se epidemiološke razmere v zadnjem tednu še dodatno poslabšale in glede na trenutne razmere ni mogoče reči, da je pandemija pod nadzorom. V 45 občinah, kjer je situacija najslabša, zato znova uvajajo strožje ukrepe, kot je nočna omejitev gibanja.

V 45 občinah na Portugalskem, med drugim na območju Lizbone in Porta, so znova razglasili policijsko uro. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V 45 občinah na Portugalskem, med drugim na območju Lizbone in Porta, so znova razglasili policijsko uro. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Gre predvsem za prepoved vožnje po javnih cestah med 23. in 5. uro zjutraj. Poleg tega so ukrep, v skladu s katerim se morajo gostinski lokali zapreti do 22.30 čez teden in 15.30 ob koncih tedna, iz Lizbone in še dveh drugih občinah zdaj razširili na še 16 krajev. Portugalska je v sredo po uradnih podatkih prešla mejo 2000 potrjenih okužb v 24 urah. To je največ po februarju, ko je deset milijonov Portugalcev živelo pod strogim zaprtjem, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev na Portugalskem v enem tednu zrasla s 124 na 169; v EU jo tako prekaša le Ciper, kjer znaša skoraj 180.

Na Portugalskem je zdaj že prevladujoča različica delta, ki predstavlja okoli 55 odstotkov vseh novih okužb s koronavirusom in naj bi bila kriva za ponoven hiter porast okužb v zadnjih tednih.

Hrvaška vlada bo s cepljenjem pogojevala covidno pomoč podjetnikom

Hrvaški premier Andrej Plenković je na današnji seji vlade povedal, da z julijem podpore za ohranitev delovnih mest v času epidemije covida-19 ne bodo več podeljevali vsem podjetnikom, ampak bo ta odvisna od potreb posameznega sektorja. Pojasnil je še, da bo pogoj za pridobitev državne pomoči podjetnikom tudi cepljenje proti covidu-19.

Hrvaški premier Andrej Plenković je na današnji seji vlade povedal, da z julijem podpore za ohranitev delovnih mest v času epidemije covida-19 ne bodo več podeljevali vsem podjetnikom. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Hrvaški premier Andrej Plenković je na današnji seji vlade povedal, da z julijem podpore za ohranitev delovnih mest v času epidemije covida-19 ne bodo več podeljevali vsem podjetnikom. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Hrvaška vlada bo še naprej nudila pomoč podjetnikom, a ne več po horizontalnem pristopu, temveč bo ta pomoč usmerjena na posamezne sektorje, je povedal Plenković.

Meni namreč, da ni več potrebno, da bi vsi sektorji prejemali enako državno podporo, saj so se dosedanje podpore pokazale za uspešne in so prinesle želene rezultate. Kot je pojasnil, je bilo na Hrvaškem konec junija 8500 manj brezposelnih kot marca lani, ko so uveljavili ukrepe. Prijavljenih delavcev pa je 56.000 več kot konec junija lani.

Prav tako je spomnil, da je vlada od marca lani do 30. junija letos nakazala 11,7 milijarde kun (1,56 milijarde evrov) pomoči za 120.000 obrtnikov in delodajalcev. S tem so zajeli skoraj 700.000 delavcev, za katere so poleg tega porabili še približno 5,3 milijarde kun (700 milijonov evrov) za prispevke.

Plenković je na novinarski konferenci po seji vlade še potrdil, da bo tudi cepljenje pogoj za pridobitev državnih subvencij v času epidemije covida-19. "Menim, da moramo povezati ti dve zadevi. Ni mogoče pričakovati podpore, obenem pa niti minimalno prispevati k zdravstveni varnosti," je poudaril hrvaški premier. Predlog v zvezi s tem bo pripravil hrvaški zavod za zaposlovanje.

Dva odmerka cepiva naj bi ščitila pred okužbo z delta različico

Dva odmerka cepiva proti covidu-19 po dosedanjih ugotovitvah nudita zaščito pred okužbo z različico delta novega koronavirusa, ki se vse hitreje širi tudi v Evropi, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila Evropska agencija za zdravila (Ema).

Dva odmerka cepiva proti covidu-19 po dosedanjih ugotovitvah nudita zaščito pred okužbo z različico delta novega koronavirusa, ki se vse hitreje širi tudi v Evropi, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila Evropska agencija za zdravila (Ema). | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Dva odmerka cepiva proti covidu-19 po dosedanjih ugotovitvah nudita zaščito pred okužbo z različico delta novega koronavirusa, ki se vse hitreje širi tudi v Evropi, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila Evropska agencija za zdravila (Ema). Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V imenu Eme je javnost nagovoril vodja strategije cepljenja pri agenciji Macro Cavaleri. Kot je dejal, se zavedajo skrbi, ki jih vzbuja hitro širjenje različice delta, a "trenutno se zdi, da štiri cepiva, ki so potrjena v Evropski uniji, ščitijo proti vsem sevom, ki krožijo v Evropi, vključno z različico delta".

Zatrdil je, da podatki, ki jih pri Emi pridobivajo na podlagi dokazov iz realnega sveta, kažejo, da dva odmerka teh cepiv nudita zaščito proti različici delta. Tudi laboratorijski testi kažejo, da so protitelesa, ki nastanejo po cepljenju, sposobna nevtralizirati delto, kar je označil kot "zelo vzpodbudne novice".

Covid-19 Indonezija
Novice Indonezija v skrbeh: zdravniki umrli zaradi covid-19, čeprav so bili cepljeni

Pozitivne informacije iz agencije s sedežem v Amsterdamu sicer prihajajo ravno na dan, ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozorila, da v Evropi po dveh mesecih upadanja zdaj vnovič beležijo porast novih okužb z novim koronavirusom.

"Prejšnji teden je število primerov naraslo za deset odstotkov, in sicer kot posledica povečanega druženja, potovanj in sproščanja omejitev," je povedal regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge.

"V evropski regiji WHO bo nov val, če ne ostanemo disciplinirani," je dodal Kluge in posvaril, da bi lahko do tega preobrata prišlo zaradi vse večjega števila primerov različice delta, ki hitro izpodriva različico alfa.

 

 

Ne spreglejte