SiolNET. Novice Slovenija
2,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

NIJZ: Različica delta se bo verjetno širila med mladimi in necepljenimi

2,03

termometer

samotestiranje
Na podlagi do zdaj pridobljenih podatkov je različica delta še bolj nalezljiva od drugih različic novega koronavirusa. Foto: Getty Images

Številne različice novega koronavirusa se zelo hitro širijo po vsem svetu, določene med njimi so po oceni NIJZ skrb vzbujajoče ter zahtevajo takojšen odziv in ustrezno ukrepanje. Ob tem izpostavljajo različico delta, za katero obstaja velika verjetnost, da se bo širila predvsem med mladimi in preostalimi, ki še niso bili cepljeni.

Na podlagi do zdaj pridobljenih podatkov je različica delta namreč še bolj nalezljiva od drugih različic novega koronavirusa. Prve ocene Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni kažejo, da bo ta različica do konca avgusta predstavljala 90 odstotkov vseh okužb s koronavirusom na območju EU, so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Različica delta vzbuja veliko skrbi

Skrb vzbujajoč je po navedbah NIJZ predvsem podatek, da lahko različica delta okuži tudi posameznike, ki so že prejeli prvi odmerek odobrenih cepiv proti covid-19 od dveh. Spodbudno pa je, da tisti, ki so polno cepljeni, razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici. Po trenutno dostopnih podatkih različica delta prav tako ne povzroča porasta števila ponovnih okužb pri tistih posameznikih, ki so okužbo z novim koronavirusom že preboleli.

"Še vedno je precej oseb, pri katerih je prisotno tveganje za težji potek covid-19, zato še naprej poudarjamo in izpostavljamo doslednost pri spoštovanju zaščitnih ukrepov in pomen cepljenja kot ključna dejavnika za omejitev širjenja okužb in zaščito tistih, ki to najbolj potrebujejo," so pozvali na NIJZ.

Janez Janša Novice Janša: Če se bomo cepili, bodo šole in vrtci jeseni odprti

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin