Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
2. 7. 2021,
12.19

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

22

Natisni članek

dopust morje obala turizem Koronavirus COVID-19 Hrvaška

Petek, 2. 7. 2021, 12.19

2 leti, 9 mesecev

Pri Hrvatih vse večji strah zaradi delte: bodo morali skrajšati turistično sezono?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

22

Hrvaška obala | Hrvaški turizem je v prvi polovici letošnjega leta dosegel veliko boljše rezultate kot lani. | Foto Reuters

Hrvaški turizem je v prvi polovici letošnjega leta dosegel veliko boljše rezultate kot lani.

Foto: Reuters

Hrvaška je lahko po prvih šestih mesecih letošnjega leta zadovoljna s turistično sezono, saj so imeli v prvem polletju za polovico več obiskov in prenočitev kot lani. Lahko dobre obete pred nadaljevanjem ogrozi vse bolj prisotna nova različica koronavirusa delta?

Med najbolj številnimi gosti iz tujine so v prvih šestih mesecih pri naših južnih sosedih bili Slovenci, ki so ustvarili tudi 1,5 milijona prenočitev.

Turistična sezona je zdaj v polnem razmahu, na Hrvaškem je bilo včeraj 425 tisoč turistov, kar je za 100 tisoč več kot ob enakem času lani. Ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac ob tem opozarja, da je za uspešno nadaljevanje pomembna dobra epidemiološka slika.

"V naslednjih dneh pričakujemo vrh sezone, vsi pa se moramo zavedati, da je predpogoj za nadaljevanje takšnih rezultatov ugodna epidemiološka situacija na Hrvaškem," je dejala za hrvaške medije.

Novice Kaj potrebujete za vstop v Hrvaško in kje lahko dobite evropsko potrdilo? #video
V zadnjem dnevu so na Hrvaškem potrdili 103 primere novega koronavirusa, aktivnih primerov je 525. Največ jih je v Zadrski županiji. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 82.

Pri cepljenju niso dosegli cilja

Vodjo hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslava Capaka skrbi nova različica koronavirusa. | Foto: STA , Vodjo hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslava Capaka skrbi nova različica koronavirusa. Foto: STA , Hrvate, podobno kot preostali svet, skrbi vse bolj razširjena nova različica koronavirusa delta, ki bi jim lahko pokvarila turistično sezono. Kot je povedal vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak, nova različica virusa predstavlja 43 odstotkov trenutno okuženih, ob tem pa dodatne skrbi povzroča še nizka precepljenost prebivalstva. Do zdaj so z enim odmerkom cepili 44 odstotkov prebivalcev, medtem ko so bili načrti do konca junija postavljeni pri 50 oziroma 55 odstotkih.

Konec sezone že 15. avgusta?

Capak je napovedal, da bodo morali v primeru, če se bo epidemiološka slika začela poslabševati in bo četrti val epidemije močan, zaostrovati ukrepe, vendar za zdaj ni omenil nobenega časovnega okvirja.

Zaskrbljena je tudi Alemka Markotić, ravnateljica zagrebške Klinike za infekcijske bolezni Dr. Fran Mihaljević, ki je za Hrvaške medije dejala, da bi lahko bolj kužna delta različica virusa skrajšala poletno sezono in jo "končala" okrog 15. avgusta.

Bernard Kaić, vodja epidemiološke službe pri HZJZ pa je napovedal, da bo delta prevladujoča različica v Evropi v roku dveh mesecev, četrti val pri Hrvatih pa je napovedal v jeseni oziroma v začetku zime.

Na Hrvaškem podobno kot v Sloveniji niso dosegli zastavljenga cilja glede precepljenosti. | Foto: STA , Na Hrvaškem podobno kot v Sloveniji niso dosegli zastavljenga cilja glede precepljenosti. Foto: STA ,

Od sobote Hrvaška zelena za Slovenijo

Hrvaška bo od sobote na zelenem slovenskem seznamu, kar pomeni, da za povratek ne bodo več potrebni PCR oziroma hitri testi. Vseeno bo veljalo še nekaj pogojev in sicer morajo oseba predložiti dokazilo, da je pred povratkom bivala pet dni neprekinjeno na zelenem območju (račun, prijava bivanja …), za krajše obdobje pa je pogoje, da je oseba prišla na zeleno območje direktno iz Slovenije.

V primeru, če oseba ne predloži ustrezni dokazil, se šteje, kot da se vrača iz rdečih območjih.

Do sobote pa je hrvaška obala za Slovenijo še vedno na oranžnem območju, kar pomeni, da je ob povratku potrebno predložiti negativni PCR ali hitri test ali potrdilo o cepljenju ali prebolelosti.

Dubrovnik
Novice Novo: Hrvaška v celoti na slovenskem zelenem seznamu
Ob vstopu na Hrvaško morajo potniki od 1.7.2021 predložiti EU digitalno covidno potrdilo ali eno od naslednjih dokazil:

- PCR negativni test na SARS-CoV-2 ali hitri antigenski test - HAG, pri čemer mora biti test HAG s Skupnega seznama hitrih antigenskih testov, ki so ga države članice Evropske unije vzajemno priznale in ga objavila Evropska komisija (seznam na https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/preparedness_response/docs/covid-19_rat_common-list_en.pdf),

Rezultati PCR-testa ne sme biti starejši od 72 ur, rezultat HAG testa pa ne starejši od 48 ur (šteto od časa odvzema brisa do prihoda na mejni prehod)

ALI
potrdilo o cepljenju (ne starejše od 210 dni) o prejemu drugega odmerka cepiva proti covid-19, ki se uporablja v državah članicah EU (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya, Sinopharm) oz. potrdilo o preteku 14 dni od cepljenja s cepivom prejetega v enkratnem odmerku (Janssen/Johnson&Johnson)

ALI
- potrdilo o cepljenju s prvim odmerkom cepiva Pfizer, Moderna, Gamaleya (velja za vstop v obdobju od 22. do 42. dneva prejema cepiva) ali AstraZeneca (velja za vstop v obdobju od 22. do 84. dne prejema cepiva)

ALI
potrdilo o pozitivnem PCR- ali HAG-testu, ki potrjuje, da je oseba prebolela okužbo z virusom SARS-CoV-2 (test je bil opravljen pred največ 180 dnevi, a je starejši od 11 dni od datuma prihoda na mejni prehod) ali zdravniško potrdilo o preboleli bolezni covid-19

ALI
potrdilo o preboleli bolezni covid-19 in prejemu ene doze cepiva v obdobju največ šest mesecev od pričetka bolezni, in je od cepljenja minilo največ 210 dni

ALI
- odreditev samoizolacije ob vstopu v Republiko Hrvaško z možnostjo PCR- ali HAG-testiranja na SARS-CoV-2 (na lastne stroške) ob obveznosti samoizolacije do prejema izvida testa. V primeru nezmožnosti testiranja se določi ukrep samoizolacije za obdobje desetih dni.

IZJEME od zgornjih obveznosti so:
- delavci ali samozaposlene osebe, ki opravljajo ključne naloge, vključno z zdravstvenimi delavci, obmejnimi in napotenimi delavci ter sezonskimi delavci, kot je določeno v Smernicah o prostem gibanju delavcev med pandemijo covid-19;
- učenci, študenti in pripravniki;
- pomorščaki in delavci v transportnem sektorju ali ponudniki prevoznih storitev, vključno z vozniki tovornjakov, ki prevažajo blago za uporabo na ozemlju države in tisti, ki so samo v tranzitu;
- diplomati, osebje mednarodnih organizacij in osebe, ki prihajajo na vabilo mednarodnih organizacij in katerih fizična prisotnost je potrebna za delovanje teh organizacij, vojaško osebje in policisti ter osebje humanitarne in civilne zaščite pri opravljanju njihovih nalog;
- osebe, ki potujejo zaradi družinskih ali poslovnih razlogov, vključno z novinarji pri opravljanju svojih nalog;
- potniki v tranzitu z obvezo, da zapustijo Republiko Hrvaško v 12 urah po vstopu;
- bolniki, ki potujejo zaradi zdravstvenih razlogov.

Prav tako veljajo kot izjema (brez testa in samoizolacije) OTROCI, mlajši od 12 let, ki potujejo s staršem/skrbnikom, če ti izpolnjujejo pogoje za vstop.

Gostinski lokali na Hrvaškem lahko še naprej obratujejo do polnoči, z izjemo nočnih barov in klubov, ki jim obratovalnega časa niso omejili, če dejavnosti izvajajo na prostem, vsi gosti pa imajo digitalna covidna potrdila, je med drugim objavil hrvaški štab civilne zaščite. Hrvaška je prejšnji teden uveljavila tudi brezplačno aplikacijo za mobilne telefone CovidGO, ki omogoča enostavno preverjanje evropskih covidnih potrdil.

Ne spreglejte