SiolNET. Novice Slovenija
5,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Odlok začne veljati v soboto in velja do vključno 11. julija

Novo: Hrvaška v celoti na slovenskem zelenem seznamu

5,32

termometer

Dubrovnik
Od sobote dalje bo po novem na zelenem seznamu cela Hrvaška, Nemčija, Švica in Črna gora. Foto: Reuters

Vlada je danes sprejela spremenjen seznam držav glede na epidemiološke razmere, po katerem bodo od sobote dalje po novem na zelenem seznamu cela Hrvaška, Nemčija, Švica in Črna gora. Zeleni seznam držav, pri katerih velja, da ni omejitev ob vrnitvi v Slovenijo, se tako daljša. Spremembe so tudi pri pogojih vstopa v državo.

Glede na spremembe so po novem na zelenem seznamu tudi Estonija, Litva in Luksemburg, so sporočili po seji vlade.

Maistra Trendi Biser Sredozemlja, ki ima vse za popoln dopust

Na zeleni seznam so dodali tudi številne administrativne enote v več državah, tako je na zelenem seznamu večji del Francije, na oranžnem med drugim ostajata celinski Ile-de-France in Auvergne-Rhone-Alpes. Na zelenem seznamu je po novem med drugim tudi več grških regij, med njimi Jonski otoki in Zahodna Grčija.

Belgija medtem večinsko ostaja na oranžnem seznamu, na zelenega pa so uvrstili administrativno območje Flandrijo.

otok Lokrum Trendi Točka na otoku Lokrum je kot ustvarjena za fotografije na Instagramu

Odlok velja od sobote do vključno 11. julija

Odlok začne veljati v soboto in velja do vključno 11. julija. Takrat stopijo v veljavo tudi spremenjeni pogoji vstopa v Slovenijo z območij na rdečem in temno rdečem seznamu. Osebe, ki prihajajo z območja na rdečem seznamu, morajo ob vstopu predložiti negativni PCR test in se napotiti v 10-dnevno karanteno. PCR test ni nujen za tiste s prebivališčem v Sloveniji, morajo pa vseeno v karanteno. V karanteno ni treba tistim, ki predložijo potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Dubrovnik Trendi Dubrovnik prazen, kot ni bil že dolgo: potreboval bo vsaj še tri leta #video

Pri tistih, ki prihajajo iz območij na temno rdečem območju pa je po novem obvezna desetdnevna karantena za vse, ki imajo prebivališče v Sloveniji. Tujcem brez prebivališča v Sloveniji pa vstopa v državo ne bodo dovolili. Do sobote lahko tujci brez prebivališča v Sloveniji sicer še vstopijo pod podobnimi pogoji kot veljajo za rdeča območja.

Vstopni pogoji in izjeme ostajajo nespremenjeni za zelena in oranžna območja. Osebi, ki prihaja z območja na zelenem seznamu, tako ni treba v karanteno ali predložiti potrdila PCT, mora pa predložiti dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu.

Oseba, ki prihaja z območja na oranžnem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži negativni hitri ali PCR test, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin